Home

Over Loesje
Reageer op deze site of een artikel
Stuur E-mail naar Loesje


Relaties, liefde

Kinderen
Gezondheid
Make-up Tips
The King of Rock'n'Roll
Boeken, Films
Astrologie (Horoscoop), Tarot

 

 

 


 

 

 Maartje schrijft.... - dagboek van een grootmoeder - laatste update

Dit jaar word ik 55. Mijn moeder heb ik al heel lang niet meer en al hoe wel ik niet altijd een even leuke relatie met haar heb gehad zijn er veel dingen die ik nu best nog aan haar had willen vragen. Ik weet niet of ik er nog zal zijn als mijn kinderen 55 jaar worden, of misschien ben ik dan wel zo dement als een deur, dus ik wil hier af en toe mijn hart even luchten. 

De laatste tijd bekruipt mij steeds vaker het gevoel dat er werkelijk niets en niemand is, die mij meer pijn of verdriet kan doen, dan mijn eigen kinderen. Natuurlijk zou ik hen alle drie voor geen prijs willen missen, maar ik denk toch dat ze geen van drieŽn weten hoe ik echt in elkaar zit. Als ik mijn leven over zou kunnen doen, en ik ga ervan uit dat ik na dit leven nog wel een aantal levens te gaan heb, neem ik geen kinderen meer. De pijn en het verdriet weegt voor mij persoonlijk niet op tegen het plezier van mama zijn. Ik vind het echt keihard werken en eerlijk gezegd een hondenbaan! Waarschijnlijk ben ik niet goed genoeg, evenwichtig genoeg, om een goede moeder te zijn, want ik kreeg onlangs toch wel even op een keiharde manier 'een' waarheid voorgeschoteld. 

Grappig toch dat mensen zo overtuigd van hun gelijk kunnen zijn, ik ook hoor, dat ze hun eigen waarheid ontwikkelen. Gelukkig heb ik in dit specifieke voorbeeld getuigen die weten hoe het echt zit, maar ik wist werkelijk niet wat ik hoorde. Mijn woorden van een paar jaar geleden zijn totaal uit hun verband gerukt en zijn een eigen leven gaan leiden. En zelfs nu denk ik.... nee ik stop maar met schrijven, want als ze dit ooit lezen, kwets ik mijn kinderen misschien en dat wil ik absoluut vermijden! Apart eigenlijk, want ik weet heel zeker dat ik mijn eigen moeder ook gekwetst heb. Dus misschien krijg ik wel gewoon m'n verdiende loon. Misschien is dit inderdaad wel 'oude schuld' inlossen en moet ik gewoon als een grote meid door de zure appel heen bijten. Maar leuk is anders! Sterker nog, ik vind het verschrikkelijk. Het voelt alsof m'n hart uit m'n borst gerukt is en op de grond is vertrapt! M'n buik doet pijn alsof er in gestompt is, en zelfs slikken is moeilijk. 
Ö... 

We zijn alweer een paar dagen verder. De pijn is nog niet minder geworden en af en toe barst ik weer in snikken uit. M'n telefoon staat uit, sociale media zijn op non-actief gezet en ik voel me een gevangene in mijn eigen huis. Wel denk ik nu dat ik een hele grote fout gemaakt heb door te denken dat je tegen je kinderen alles kunt zeggen. Dat kan dus absoluut niet. Een vriendin wťťt, voelt, snapt, wanneer je gewoon even je hart zit te luchten en ze alles wat je zegt niet helemaal letterlijk moet nemen. Een kind kan dat onderscheid niet maken. Een kind denkt dat 'alles wat mama zegt' de absolute waarheid is. Nou... mama's zijn ook net mensen hoor! 

Dit heeft niets met liegen te maken trouwens. Maar ik vind wel dat de context waarin iets gezegd wordt nooit vergeten mag worden. Als je als moeder zegt: ik ben het even helemaal zat, wil dat niet zeggen dat je niet meer van je kinderen houdt.... het geeft alleen even aan dat je aan het einde van je latijn bent. Als je zonder na te denken zegt dat ze echt niet elke week hoeven te komen, wil dat niet zeggen dat je niet blij bent om ze te zien, maar heb je juist even behoefte aan wat rust in de tent. En als je totaal in tranen snikt dat je iemand even niet om je heen kan hebben, is dat beslist niet omdat je niet van diegene houdt. Je hebt dan alleen even wat ruimte voor jezelf nodig. Kortom, dit soort dingen snapt een vriendin wel..... een kind niet... ook als is het volwassen blijkbaar!

 

 

©Maartje Bunsma 02/2016

Favoriete
Elvis-Sites

ElvisNews.com: Newsmagazine

Collectors site met messageboard en chat
Beetje oud, maar wel lekker

overige

Interessante links

bol.com Partner