Aanvulling op St Jans Kruid

Wat vrijwel nooit vermeld wordt bij SJK, maar wat wel degelijk van groot belang is, is dat het naast een antidepressieve werking ook een vrij sterke leverreinigende werking heeft. Wij komen de hele dag veel gif- en afvalstoffen tegen in onze voeding en in de lucht. Die stoffen worden door de lever uit ons bloed gezuiverd, om ze af te breken en in minder schadelijke vorm ons lichaam via de darmen weer te verlaten. 

Als we die afvalstoffen niet goed kwijt kunnen, bijvoorbeeld omdat we te weinig water drinken of omdat onze darmen niet goed werken (en dat is bij meer mensen het geval dan je zou denken), kunnen de afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en de lever slaat ze dan op in zichzelf.

Als je dan SJK gaat gebruiken, help je de lever die afvalstoffen los te laten. Maar als je daarbij niet genoeg water drinkt, kun je die afvalstoffen nog altijd niet kwijt! Het gevolg kan zijn dat je je ziek gaat voelen; hoofdpijn, misselijkheid etc. Deze klachten worden meestal als ‘bijwerkingen’ omschreven, maar zijn dus geen bijwerkingen van de plant maar een reactie van ons lichaam omdat we niet de juiste maatregelen getroffen hebben.

Als je dus St. Janskruid gebruikt, drink dan in elk geval voldoende water, 2 liter per dag, wat je deels mag vervangen door kruidenthee en zuivere vruchtensappen (zonder suiker!). Als je veel koffie, zwarte thee, suiker, sigaretten of zout gebruikt, moet je eigenlijk nog meer water drinken.

Ik hoop dat hiermee deze informatie weer een stukje duidelijker is geworden, want het is jammer dat mensen nog steeds klachten krijgen doordat ze de ‘gebruiksaanwijzing’ van de plant niet goed kennen.

Groetjes Nienke (De Groene Vrouw Kruidengeneeskunde)

Bron Nienke De Groene Vrouw Kruidengeneeskunde©Loes Raaphorst 02/2006

Reactie Dineke

In verband met zowel depressieve klachten als klachten die naar mijn mening mogelijk verband houden met een vroege overgang (ik ben 44) ben ik op internet gaan zoeken naar een middel daar tegen. Eerder had ik al ervaring met seroxat, wat me slecht beviel. Het lost niets op, het maakt alleen dat het je niet meer interesseert. Mijn huisarts vond me duidelijk maar een zeur en iemand die niet spoort. Volgens hem komen vrouwen sowieso pas op hun 53-ste in de overgang…

Ik kwam een site tegen waar St. Janskruid werd genoemd als een mogelijke oplossing voor beide klachten. Geprobeerd uit te vissen wat er allemaal aan vast zat. Sinds 10 maanden slik ik nu St. Janskruid en ik voel me weer helemaal goed. Beide klachten zijn verdwenen. Inderdaad duurde het een paar weken voor het aan sloeg, maar dat had ik ook verwacht. Ben van plan om door te slikken in elk geval tot de lente en dan eens te proberen zonder. Voor mij werkt het uitstekend. Van bijwerkingen heb ik geen last. Alleen kom ik langzaam maar zeker aan, wat voor mij uitzonderlijk is. Is dat iets wat iemand herkent?

Bron Email©Loes Raaphorst 07/2007