Achtervolgingsdromen – wat betekenen die?

Veel mensen hebben wel eens gedroomd dat ze worden achtervolgd of dat ze zelf iets of iemand achtervolgen. Achtervolgingsdromen betekenen dat je vlucht voor de waarheid, maar ze kunnen ook gevoelens van tekortkoming, mislukking of onzekerheid weergeven. Angst voor de toekomst komt in dromen vaak tot uiting in achtervolgingen (wegrennen) of vallen (geen controle hebben). Als je droomt dat je in paniek wegvlucht voor een vijand, kan het zijn dat je als je wakker bent jouw angsten niet onder ogen ziet.

Het Doel van Achtervolgingsdromen

De meeste mensen reageren op één van de volgende manieren op angst: vechten of vluchten. Als je overdag je angsten onder ogen ziet, roept de psyche deze dromen niet op, omdat er al positieve actie heeft plaatsgevonden. Het doel van achtervolgingsdromen is om je te dwingen bepaalde zaken die je hebt ontweken onder ogen te zien. Door het analyseren van droomsymbolen kun je erachter komen wat de achterliggende oorzaak is. Achtervolgingsdromen komen voor tijdens kwetsbare perioden in het leven. De angsten die je overdag niet erkent, achtervolgen je in je dromen. 

Waarom worden we zelden gepakt?

In het algemeen zal een achtervolger je in je droom niet te pakken krijgen, omdat je als je wakker bent het onderwerp ook ontwijkt. Maar als je er in je droom genoeg van krijgt en het opgeeft, kun je wel gepakt worden. Op dit moment heeft je psyche je in een hoek gedreven en kan de confrontatie plaatsvinden. Dit is het moment dat je een definitieve oplossing moet zoeken voor het probleem. Als je de belager uitschakelt of als je gered wordt, betekent het dat je in het echte leven een oplossing zult vinden voor het probleem. Om achter de betekenis van achtervolgingsdromen te komen, moet je naar de details kijken. Als je de belangrijkste elementen hebt ontcijferd, kun je op zoek gaan naar de kern van het probleem.

Vertraagd Rennen

Het vertraagd wegrennen van iets of iemand geeft je tijd om een strategie te vinden waarmee je jouw achtervolger te slim af bent. Als je in jouw droom vastgelijmd zit of als je vastgebonden bent, dwingt het jou om het probleem onder ogen te zien. De achtervolger zal je snel inhalen. Als je in jouw droom geen mogelijkheid ziet om weg te rennen van jouw achtervolger, ben je inwendig ‘bevroren’. Je weet niet hoe je de belager en het probleem waar de droom betrekking op hebt tegemoet moet treden.

Achtervolgd door Monsters

Deze dromen kunnen voortkomen uit jeugdherinneringen: fobieën, grote fantasie of gevoelens van verraad. Voor een uitgebreide verklaring moet je naar aanwijzingen in het dagelijks leven kijken. Wat gebeurde er voordat deze droom plaatsvond? Met wie heb je gesproken? Waarover ging het gesprek? Welke oude angst kwam boven waardoor je je bedreigd voelde?

Iemand Achtervolgen

Gefeliciteerd, want in jouw onderbewustzijn weet je waar je naar op zoek bent! Om erachter te komen wat je precies zoekt, kun je je de volgende vragen stellen: waar ben je naar op zoek? Is het de moeite waard? Op welke manier? Hoe heb je het te pakken gekregen? Als je een persoon achtervolgt, wat is zijn of haar relatie met jou? Wat heeft die persoon dat jij wilt evenaren?

Achtervolgd door Iemand

Als je door een bekende wordt achtervolgd, moet je je afvragen of er iets tussen jullie beiden speelt wat nog niet is opgelost. Als de achtervolger onbekend is, stel je dan de volgende vragen: wat vind je angstig aan die persoon? Iets wat hij of zij heeft gedaan? Iets waar hij of zij voor staat? Een gevoel van dreigend gevaar betekent dat binnenkort een geheim over jou wordt onthuld.

Achtervolgd door Dieren

In dromen staan gevaarlijke dieren voor gevaar. Krokodillen bijvoorbeeld, benadrukken bedrog van een goede vriend(in). Ratten staan voor problemen met buren, diefstal en agressie. Een glibberige slang symboliseert gevaar van verlies door seksuele obsessies of hij leidt je naar een ambitie. Insecten staan voor zakelijke ergernis met financiële gevolgen. Een achtervolging door huisdieren zegt iets over de aard van jouw vriendschap. Een hond die bijt staat voor onbetrouwbare vrienden. Een vriendelijke hond staat voor loyale vrienden. Een afstandelijke kat symboliseert jaloezie en een aanhankelijke kat staat voor behulpzaamheid.

Bron: MBS