ADHD Noodkreet van een Moeder – oproep om te reageren!

Zou je dit verhaal op je site willen zetten zodat ik met meer mensen in contact kan komen over mijn onderwerp? 

Mijn zoon is 12 jaar. Hij heeft zit op een speciale school in een groep VMBO schakel klas. Op de gewone school vonden zij dat Max druk was. Dat klopte ook wel, maar thuis lag dat anders. Mijn hele kennissenkring vindt Max een aardige jongen; je moet hem kennen. Zodra hij met kinderen in contact komt wordt zijn gedrag druk. Ook op deze school is hij druk en de juffrouw vindt dat hij ADHD heeft. Ik zeg van niet maar ik vind wel dat hij een emotioneel probleem heeft en dat heeft met zijn vader te maken. We zijn uit elkaar en zijn vader woont in Spanje dus ziet hem weinig. Vorig jaar is hij voor de eerste keer bij zijn vader geweest en dat heeft hem goed gedaan. 

Nu wil de school dat ik hem laat testen en ik wil dat eigelijk niet, omdat hij al getest is op ADHD en het er niet uitgekomen is. De juf mag Max volgens mij niet zo. Mijn kind hoort al jaren dat hij te druk is en niet luistert. Ik denk dat mijn kind zoiets heeft van jullie zeggen allemaal dat ik ADHD heb dus dan gedraag ik mij daar ook maar naar. De juf zegt als jij je zo blijft gedragen dan zit je straks niet lang op het voortgezet onderwijs en als je je zo gedraagt dan zit je met de kerst thuis. Of jij raakt toch alles kwijt. Ik vind dat niet erg op zijn plaatst want als je op een speciale school zit lijkt het mij juist dat je positief naar een kind moet kijken en het niet af zeiken. Daar is mijn kind erg gevoelig in. 

Ik heb hem drie keer in de week heen en weer gebracht naar de Altra een instelling van jeugdzorg waar ze kinderen met hun gedrag confronteren en cursussen geven . Dit heeft allemaal niet geholpen en dan zegt mijn kind ook nog: Mam als ik daar blijf, word ik net zo als die kinderen en hij had gelijk. Nu lig ik dus met de school overhoop, omdat ik Max eigelijk niet weer door de molen wil laten gaan, maar aan de andere kant wil ik het wel, om te bewijzen dat ze fout zitten. Ook vindt de school dat hij aan de Ritalin moet, dat is beter voor hem. 

Ja,ja ze bedoelen dat ze dan geen last meer van hem hebben als hij als een zombie in de klas zit. Want natuurlijk heb ik het verhaal over Ritalin gelezen. Ik persoonlijk vind dat ik dan een probleem heb om deze rommel in mijn kind te douwen. En dan zeggen ze dat kinderen geen drugs moeten gebruiken; dit zijn ook drugs dus dat stop ik echt niet in mijn kind. Thuis vertoont hij dit gedrag niet, alleen op school en in drukke ruimtes. Kijk al zou hij ADHD hebben is het ook niet erg, maar geen Ritalin. Ik ken een kind die het ook gebruikte en die kreeg problemen met zijn groei en toen bleek het kind iets anders te hebben. Moeder zelf heeft het ook in genomen en voerde de hele dag niets uit en bleef de hele dag suf, dus dat is wat je je kind geeft een drug. 

Toch merk ik dat ik een beetje onzeker werd en mijn zelfvertrouwen kreeg een flinke deuk, maar gelukkig heb ik hele fijne vrienden en die hebben mij weer flink gemotiveerd om mij niet op mijn kop te laten zitten en bovendien ben ik zijn moeder en weet ik het toch wel beter. Ik vind het zo jammer dat als kinderen druk zijn meteen de stempel van ADHD krijgen. Wat ik graag wil is dat mensen met mij contact op nemen mailen of ze ook in zo’n situatie zitten of dit ook meegemaakt hebben en wat zij hebben gedaan. 

Ik denk dat we onze kinderen niet zomaar in een hoekje moeten laten drukken en er voor moeten vechten. Zelf werk ik op een school als administratief medewerkster en heb veel gezien en gehoord op de school en laat mij genoeg informeren en ik lees alles. Dit zijn kinderen die al veel moeten en snel volwassen moeten zijn, veel informatie moeten verwerken, en in het gareel moeten lopen . Maar wordt er nog wel goed naar kinderen gekeken. Ik ben blij dat ik niet alleen van het reguliere afhankelijk ben en spits mij ook op het alternatieve waar ik meer het gevoel bij krijg dat het om gevoel gaat. 

Ik ben pas begonnen met visolie, Bach remedie en multi – vitaminen. Kijken wat voor effect dat geeft. Zijn er geen praat groepen voor dit soort problemen dan hoor ik dat graag. Ik ben een alleenstaande moeder en sta er alleen voor en heb soms het gevoel dat instanties over mij heen lopen, omdat ze gelijk willen hebben. Op dit moment behandelt de juf Max als een ADHD-er terwijl ze niet eens op papier heeft of hij dat ook daadwerkelijk heeft. Ik weet ook dat er leraressen zijn die er net zo over denken als ik, dus reactie van iedereen daar zou ik blij mee zijn. 

Liefs Patricia – bylhout48@quicknet.nl

Het Vervolg:

Ik ben met Max naar Reiki geweest hij is 4 dagen achter elkaar behandeld. Zijn stuitchakra was geblokkeerd. Later in de week waren zijn knieën erg koud. Nou weet ik dat een blokkade bij de knieën meestal met angst te maken heeft. In ieder geval hij lag er lekker bij en nu gaan we één keer in de week. De vrouw zei dat hij de laatste dag goed aanvoelde. De vrouw kon ’s nachts niet zo goed slapen werd steeds wakker. Toen zij mijn zoon de eerste dag behandelde vertelde ze mij dat ze voor het eerst goed geslapen had en niet wakker was geworden en dat volgde ook de andere behandel dagen. Het leek dus of mijn zoon haar op zijn manier geholpen had dat vond ik zo grappig. Ik ga in ieder geval door en ben ook bezig met homeopathie. Reiki brengt toch wel iets teweeg bij mijn zoon en ik hoop dat het allemaal positief verloopt. Ik hou jullie op de hoogte hoe het verloopt. 

Liefs Patty

Nog meer nieuws:

Ik heb veel reacties gehad op Max. Door Altra werd eerst gezegd dat Max was getest op ADHD nu blijkt dat niet zo te zijn hij is psychologisch getest daar konden zij niets vinden. Toch wou ik hem wel testen om de juf te laten zien dat ze ongelijk heeft. Ik had alle papieren ingevuld. Zij zouden het door sturen naar Mentrum het oude jeugdzorg in Amsterdam.

Twee weken voor dat hij van school ging vroeg zij mij om een gesprek. IK heb eerst met mijn RT collega gesproken hier over (zij kent Max goed) en zij vroeg waarom zij mij wou spreken en dat als zij mij wou spreken over mijn ingevulde lijst dat ik dat niet moest doen, want het is mijn verhaal zoals ik Max zie. De juf wou een gesprek met mij en de orthopedagoog om een plan op te stellen voor Max.

Toen ik daar was werd de lijst van mij en haar naast elkaar gelegd en eigenlijk scheelde hij niet veel met die van mij. Op sociaal gebied en nog een aantal dingen scoorde hij bij haar niet echt goed. Nou dat kan situatie school en thuis is anders. In mijn geval wel. De orthopedagoog stelde mij voor om niet naar het Mentrum te gaan, want daar had hij geen hoge pet van. Maar hij wou mij er in eerste instantie wel naar toe sturen. Vreemd. 

Hij vertelde dat zijn zoon ook Ritalin gebruikt en dat goed helpt.Ik ben blij voor hem, maar ik gebruik het niet. Ik zei stuur het het maar door naar de nieuwe school. Juf gaf een zucht van verlichting. Natuurlijk zij is er vanaf maar mij heeft ze een jaar lang onder druk gezet.Toen Max zijn afscheidsfeest had op school heb ik haar nog gesproken ze vond dat Max een stuk rustiger was geworden zijn achterstand had ingehaald. Nou toen brak mijn klomp, een aantal dagen ervoor had ze toch een andere mening daar over. 

Ik heb ook nog met een moeder hier over gesproken en daar hoorde ik ook vreemde verhalen over de juf. Haar kind was ook druk en moeder scheen al een aantal aanvaringen met haar te hebben gehad. Haar kind gaat naar het Caland lyceum.Tja ik zeg niets meer. Max zit nu op et VMBO met lwoo hij heeft al vriendjes en gaat morgen echt beginnen. Het toeval (?) wil dat de orthopedagoog van Max zijn oude school nu een baan heeft waar Max nu zit. Max zegt hij komt mij zeker in de gaten houden nou ik ben rustig dus hij doet maar. Vond het wel een leuke opmerking. Toch vind ik een ding vervelend, want hij heeft nu al het plakplaatje van die heeft ADHD. Het kind krijgt niet eens de kans om gewoon Max te zijn. 

Sinds een paar maanden hebben we thuisbegeleiding een leuke spirituele vrouw. Zij heeft met de school (oude) gebeld en kon ze niet vinden in het ADHD gedrag van juf ten opzichte van Max . Deze vrouw heeft met zware kinderen gewerkt en ADHD kinderen dus ze weet waar ze het over heeft. Het ligt ook aan mij de manier hoe ik met hem communiceer. Want we zeggen snel het is het kind, maar ik heb gemerkt dat er ook aan mij wel wat schort. Daar zijn we nu mee bezig en dat zal nog even wat in aarde hebben. Maar het komt goed. 

In de tussen tijd heb ik Reiki 1 gedaan en daar ga ik mij nu verder op spitsen. Ik laat mij niet op mijn kop zitten of dingen vertellen. Ik heb ook een boek gelezen taoïsme in opvoeden heel leuk en geweldloze communicatie. Dat is heel verhelderend. Ik moet het ook maar in mijn uppie doen. Max is wel 5 weken bij zijn vader geweest voor de tweede keer en hij komt toch weer anders terug. Dus het doet hem goed. Ik ben blij dat ik het goed met zijn vader heb gemaakt, het is voor ons kind. We kunnen goed met elkaar over weg. Max zegt als ik weer geboren wordt dan hoop ik dat ik jullie als ouder krijg lief hè?

Update september 2007

Een nieuw schooljaar is begonnen en weer veel gezeur. Ik heb Max weer laten testen en ze komen er niet uit dus nu vinden zij dat hij naar de kinderpsychiater moet. Het testen van GGZ duurde ongeveer zes maanden en toen ik eindelijk weer contact had was dat net voor dat Max weer naar school moest, ze was hem vergeten en het dossier was zoek slordig lijkt mij. Ik heb gevraagd aan Max die inmiddels 14 is geworden of hij dat wou. Ik kreeg als antwoord het boeit me niet als zij dat vinden dan heb ik het maar. 

Ook op school behandelen zij als een ADHD er terwijl er niks zwart op wit staat. In zijn klas zitten wel allemaal kinderen waar het wel bij is vast gesteld en ook vloekende kinderen. Deze kinderen gebruiken ook medicijnen, maar als ik Max zo hoor praten was een kind wel 7 keer getest en hij heeft medicijnen, maar is nog druk nou dan weet ik niet wat er allemaal gebeurt. De zorgcoördinator van Max komt van de oude school en ik merk dat Max het vervelend vindt, omdat hij het gevoel heeft dat hij erg op Max let. 

Van de week was er een akkefietje met een leerkracht waar alle kinderen niet mee uit de voet konden. Iemand maakte een geluid in de klas en de juf stuurde Max eruit terwijl hij zei dat hij het niet was. Hij wordt dan door iemand op gevangen en die vroeg wat er aan de hand was, terwijl hij dat net wou uitleggen kwam de zorgcoördinator binnen en zei tegen Max dat het ook altijd het zelfde is met hem zonder te vragen wat er nou precies aan de hand was. 

Deze meneer heb ik ook al gesproken en hij vindt dat Max aan de medicijnen moet, want dat is beter voor hem en zijn zoon heeft ook Ritalin geslikt en is inmiddels 20 en het gaat goed met hem. Ik zei tegen hem dat dat zijn keus is maar niet de mijne. Ik werd kwaad op hem omdat hij zich opdringt aan mij wat ik moet doen. Dus ik praat niet meer met hem. Ik heb al duizend keer vertelt dat je Max structuur moet bieden( wie niet).

Thuis gaat het sinds thuis begeleiding veel beter. Het was ook de manier waarop ik tegen hem praat. Ik merk ook dat hij zijn thuis keurig thuis brengt en al zijn spullen compleet naar huis komen .Dat is een overwinning voor hem, want dat was vorig jaar wel anders. Zijn huiswerk maakt hij grotendeels op school. Max vind het vervelend dat mensen en dit vooral op school hem steeds confronteren met ADHD en zegt ook dat het hem niet boeit hoe ze over hem denken.

Nou heb ik daar zelf wel een probleem mee, want wat als het niet waar is dan heeft hij wel altijd dat stempeltje gehad. 

Wel op 4 oktober gaan we bij de kinderpsychiater langs en ik zie en hoor het wel. Ik denk dat mijn kind nog kind is en dat mag tegenwoordig niet meer, want ze moeten snel volwassen worden. Nou die van mij heeft wat meer tijd nodig.

Lieve mensen ik hou jullie op de hoogte en allemaal hartelijk dank voor al die lieve berichten want zoals ik zie zijn veel mensen het ook met mij eens. Misschien zijn er nog mensen die mij kunnen helpen met tips en/of ideetjes.

Ook heb ik een artikel gelezen over ADHD van een meneer Jan Blaauw bevestigd weer het een en ander. Het is in 1955 op de markt gebracht onder de naam methylphenidaat voor slaapzucht ivm. medicijngebruik, lichte depressie en narcolepsie .Ritalin verhoogt het dopaminenniveau in de hersenen. Deze theorie wordt door geen enkel onderzoek ondersteunt. Op 10 februari 2006 waarschuwen experts voor ADHD-medicijnen.The Washington Post pleit voor duidelijke testen op medicijnen zoals Ritalin, Concerta. Dit bericht stond onder Nu.nl wetenschap. Orthomoleculaire behandelingsmethoden van ADHD Jan Blauw is de tekst wat ik op internet heb gevonden.

Hier een nieuw verhaal vandaag gebeurt:

Vandaag is Max naar huis gestuurd, omdat hij een eikel naar iemand heeft gegooid tegen het oor van het kind. Ik begin bij het begin. Ik werd op mijn eigen school gebeld en mijn directeur nam op. De man aan de andere kant was de zorgcoördinator en tevens psycholoog van Max zijn school. Mijn directeur hoorde een man die zijn naam niet zei en erg geïrriteerd leek. 

Mijn directeur dacht dat het een leverancier was tot hij mijn naam hoorde. Ik was op dat moment in onze dependance en kwam net op tijd terug om het gesprek aan te nemen, mijn directeur zei dat het een rara man was. Ik nam de telefoon op en kreeg de zorgcoördinator. Hij vertelde mij op een zeer nare manier dat Max was geschorst, omdat hij een eikel tegen een klasgenoot zijn oor gooide. Meteen zei hij dat de de druppel was die de emmer deed overlopen. Ook meende hij mij te melden dat hij gauw aan de medicijnen moet, waarop ik antwoordde dat maak ik wel uit. 

De manier waarop hij tegen mij praatte maakt mij al behoorlijk boos. Ja zegt hij en morgen hoeft hij ook niet komen. Ik dacht en dat allemaal door een eikeltje. Dus door dat hij zo tegen mij sprak vertelde ik hem wel dat het etiketje wel goed geplakt was op Max en waar hij en school Max altijd confronteren met ADHD gedrag dus m.a.w. Max heeft zonder dat daar maar enig bewijs voor is ADHD en wordt ook zo behandeld. 

Regelmatig moet hij en de klas aanhoren dat hun de ergste klas van school zijn. Lekker positief en dat voor een speciale school. In Max zijn klas zijn drie kinderen van school af gegaan vertrokken naar een andere school. Inmiddels zitten er vier of vijf nieuwe kinderen . Een meisje en dertien jongens , waaronder kinderen die ook ADHD hebben, autistisch zijn en vloekende kinderen. Eigenlijk allemaal kinderen die wat slechts in hun leventje mee maken. 

Een kind wat door zijn moeder werd verwaarloosd en door stiefvader geslagen hij gaat nu bij zijn vader wonen. Een kind met angststoornissen, omdat op de basisschool tegen het kind regelmatig werd gezegd dat hij stom was en een rot kind andere kinderen in die klas plasten spontaan in hun broek en als ze straf hadden moesten ze op de grond zitten. Mevrouw is niet meer werkzaam in het onderwijs en nog veel meer. En dan moeten deze kinderen ook nog goed functioneren? 

Wel Max komt thuis en begint te vertellen. Hij was met een groep van 20 jongens en meisjes naar de Aldi geweest en onderwijl ging ze met eikels naar elkaar gooien. De groep bestond uit eigen klasgenootjes en van de andere klas. Op het moment gooide Max zijn klasgenoot een eikel naar hem en het ging over en weer. Max gooide ook weer en de klasgenoot begon te huilen hij kreeg hem tegen zijn oor. 

Deze jongen is snel gebrand en vecht ook veel op school dus Max dacht weg wezen want ik wil niet vechten dus ging de school in. De jongen is Max achterna gegaan ,omdat hij hem wou pakken de leerkrachten en leerlingen moesten hem tegen houden, maar gaf Max toch een duw. Max en hij moesten op het matje komen. De zorgcoördinator zei tegen hem dat dit de druppel was en zei dat hij hem (klasgenoot) altijd pest, maar dat was niet helemaal waar en dat zei Max ook, maar tegen mij zei hij dat Max had bevestigd dat Max hem pest.

Woorden omgedraaid zegt Max. Hij zegt het gebeurt wel eens. Ja zegt de coördinator je daagt het soms ook uit en Max gaf toe. Dus zegt de coördinator “dus eigenlijk ben je een klootzak.” Ook zegt hij dat hij al twee jaar bezig is om hem pillen te geven. Hij zegt wel tegen Max dat hij intelligent is en kan door stromen naar VMBO-T, maar dat niet haalt door zijn gedrag. 

Ik was met stomheid geslagen. Hoe durft een psycholoog zo tegen een kind te praten en tegen mij op zo’n manier. Ik ben nog steeds erg kwaad en het is nu 23.42 uur en nog kwaad. Mijn directeur zei dat ik niet meer reageren en de leerplicht moet bellen. Hij vond het belachelijk.

Bovendien kreeg ik twee brieven mee zonder envelop een brief schreven zij “Aan de moeder van Max” hoezo aan de moeder van Max ? Daar stond in dat Max geschorst is omdat hij zijn klasgenoot een eikel tegen het oor had gegooid. Alleen kon ik het verhaal niet terug vinden dat hij precies het zelfde deed en nog eens 18 jongeren waar waren die dan horen die ook niet geschorst te zijn? 

De tweede brief zonder aan te geven voor wie de bestemd is. Een aantal regels, één gele brief word ik gebelt ( maar hij heeft toch ADHD) dan weet je dat ze drukker zijn als ADHD kinderen (waar gaat het over). En verder op in het verhaal als Max zich niet aan de regels houd dan zal ik de moeder van Max op de hoogte stellen. Aan wie is deze brief nou gericht. Onbehoorlijke brief. Ik ga morgen contact opnemen met de leerplichtambtenaar kijken hoe hij dit verhaal vindt. 

Ik bedoel waar gaat het over over een eikel gooien. Mijn baas ook werkzaam als directeur van het basisonderwijs heeft mij dit verteld, want ook hij verbaasde zich hier over. Intussen heb ik mijn zus (werkt ook in het onderwijs) gebelt en zij kreeg meer het gevoel dat Max de pispaal is en dat een psycholoog zo nooit met kinderen moet omgaan. 

Ik snap het niet meer ben ik nou abuis ligt het aan mij of ligt het toch aan mijn kind. Dat geloof ik niet, ik heb een goed stel hersens ook ik werk met kinderen en ik regel de overblijf maar ik ga nooit tegen kinderen te keer, ik laat ze eerst hun verhaal vertellen en zeg dan wat ik er van vind. Ook bij mij op school zitten kinderen die eigenlijk allang geschorst zouden moeten worden door hun gedrag. En die zitten pas op de basisschool. 

Ik hoop dat de mensen die mij al eerder hebben gemaild hier nog meer weten of zijn er mensen die mij kunnen bijstaan. Het zal wel ergens goed voor zijn dat dit ons over komt welke les moet ik hier leren vraag ik mij zelf af. Ik hoop op reacties van jullie ook mensen uit het onderwijs. Max vind het desondanks jammer dat hij niet naar school mag.

Ook heb ik met een aantal ouders gebelt en daar kwamen ook geen leuke verhalen vandaan. Het is zo jammer dat we daar geen controle meer over hebben want wij als ouders weten niks van elkaar dus hoor je op een info avond meerdere geluiden. Een vader met 10 minuten gesprekken bij het tussen rapport was vader zo snel buiten dat toen hij in het rapport keek op straat zijn zoon naar een andere school moest dus niet in die 10 minuten vertelt. Hij weer naar binnen en zei dat het niet gebeurt en waarom ze dat niet meteen had vertelt. Hij is naar de leerplichtambtenaar gegaan en die jongen hoefde niet van school af.(raar verhaal). 

Een moeder vertelde mij dat de tekenjuf er voor zou zorgen dat het kind van school af moest. Het kind heeft angststoornis maar er werd tegen haar gezegd dat hij ADHD had .Niemand kon dit vinden van AMC tot hooggeleerde, het bleek angststoornis te zijn. Ja nu komen de verhalen los. Waar is nou die Speciale school gebleven ik kan het niet meer terug vinden en vraag mij ook af of dat wel goed gaat allemaal. Dan had ik hem ook naar een reguliere school kunnen sturen. Trouwens dit zijn Max zijn eigen woorden hoe moet je nou respect krijgen voor iemand die mij zo behandeld en ik geef hem gelijk. Wel tot zover ik hou jullie op de hoogte en ik dank Loesje dat ik het hier kwijt kan.

Liefs Patricia – bylhout48@quicknet.nl

Bron Email Patricia ©Loes Raaphorst 09/2007