ADHD en Reiki – onverwachte combinatie? 

Naar aanleiding van mijn artikel Kind met ADHD, kreeg ik een reactie binnen van een vader. 

“Hallo, mijn naam is Gerard V, ik ben gehuwd en vader van 2 kinderen. Mijn zoon Ferdy (13jaar) heeft ADHD, en we hebben ook nog een dochter Shaunny (11jaar). 

Met belangstelling heb ik je verhaal gelezen over je zoon, die ook ADHD heeft. Ferdy is een hele lieve gevoelige, soms verdrietige knul, hij kan zich slecht concentreren en heeft moeite zich aan te passen aan vreemden. Hij wil alles perfect doen, en is bang om te falen.

We hebben vanaf de kleuterschool met hem gedokterd, van instantie naar instantie, van het kastje naar de muur. Eindelijk kwamen we in met een kinderarts in Zoetermeer, die hem Ritalin voorschreef. In het begin hielp dit wel, maar naar mate de maanden vorderde, verslechterde zijn toestand. Hij sloot zich meer en meer op. 

We kwamen toen in contact met ene “Sylvia”, healing/reikimaster. Na een paar behandelingen van zijn chakra’s, ging hij voorruit. Ik ging altijd mee, en deze Sylvia leerde mij hoe ik mijn zoon zelf kon behandelen. 

Sinds groep 7 is hij van de ritalin af en ik behandel hem 1 à 2 maal in de week. Hij is een stuk zelfverzekerder geworden, en staat positief in het leven. Hij speelt Rugby, is zeer sociaal en een scheet van een gozer. 

Mensen hebben zo snel hun oordeel klaar over kinderen met ADHD, maar deze chaoten zijn ontzettend gevoelig en met de juiste manier van omgaan met ze, zul je zien wat een fijne lui ze zijn. 

Gerard”

*************

Gerard, dank je wel voor jouw reactie! Misschien is Reiki voor meer kinderen met ADHD wel een goede oplossing. Wanneer Ritalin gewoon zijn werk doet, zonder al te veel bijwerkingen is dat natuurlijk heel mooi. De vereniging Balans heeft echter al regelmatig klachten binnen gekregen van ouders, die klagen dat hun kind toch benadeeld wordt, omdat Ritalin nog steeds onder de ‘opium-wet’ valt. Het schijnt voor jongens met ADHD en Ritalin nog steeds bijna onmogelijk te zijn bij de Marine te gaan, om maar een voorbeeld te noemen. 

Aan de andere kant, als Ritalin het effect heeft wat jullie hebben meegemaakt met jullie zoon, is het zaak om naar iets anders op zoek te gaan. Uit eigen ervaring weet ik dat Reiki heel ontspannend werkt. Dieren reageren er ook heel goed op, en ook bij huil-baby’s worden goede resultaten geboekt. Ik had dit graag 10 jaar eerder willen weten, zodat ik mijn zoon dit ook mee had kunnen geven. 

Het feit dat jullie zoon zelfs in staat is aan een teamsport mee te doen, zoals Rugby, klinkt mij bijna ongelooflijk in de oren, want zelfs met Ritalin was dat met mijn zoon niet mogelijk. Korfbal, waar elk lichamelijk contact verboden is, was het enige waar hij zijn energie een beetje in kwijt kon, zonder te verzanden in ’te wild’ gedrag. Momenteel doet hij aan skate-boarden (ik houd mijn hart vast met al het stunten wat daarbij hoort), en daar voelt hij zich goed bij. 

*************

Reactie Agnes

Beste Gerard,

Wat fijn dat het voor jouw zoon lijkt te werken. Als professional wil ik toch reageren op de symptomen die je beschrijft: het lijkt veel meer op pdd-nos dan op adhd. Als dat juist is, dan is het terugtrekgedrag en zich meer op 1 ding dan op de omgeving richten logisch, zeker bij het gebruik van Ritalin dat bij deze kinderen de concentratie wat vergroot. Misschien toch goed om nog eens in te duiken? Niet omdat een diagnose noodzakelijk is hoor; als het goed gaat met je kind is dat het belangrijkste. Het kan wel helpen om minder sociaal, onhandig gedrag van je kind te begrijpen en te begeleiden.

succes, Agnes

*************

Reactie Nelleke

Met grote belangstelling de reacties gelezen. Mijn zoon heeft ADHD. Er zijn natuurlijk verschillende gradaties, maar het blijft tobben. Inmiddels is hij 16 jaar en het gaat niet zo goed. Wij hebben ook via de huisarts Ritalin voorgeschreven gekregen, maar als je al die bijwerkingen leest en waar het medicijn nog meer voor gebruikt wordt wil je het liefst dat spul terzijde leggen. Dat hebben wij ook gedaan. Liever de onrust en alles wat bij hem hoort dan deze vreselijke troep in z’n lijf. Niemand weet wat het met de kinderen doet. Wat vertel je hem of haar als ze vijfentwintig jaar zijn en er doet zich een ziekte o.i.d. voor? Ook heb ik mijn zoon onder behandeling gesteld van iemand die het cranio-sacrale systeem onder handen nam. Dat ging een tijdje aardig goed totdat er een bepaald stadium bereikt was. Verder gaan had geen zin. Onbegrip van de buitenwereld en het ‘vreemde’ gedrag van mijn zoon zijn voor hem niet te plaatsen. In zijn ogen doet hij alles goed en is de ander altijd fout. Alles is zwart/wit in zijn ogen. Zelf heb ik voeling met Reiki. Wellicht is dat iets voor mijn zoon. Ik ben nl. niet stad en land met het afgereisd om alles uit te proberen. Dat lijkt mij zeker voor ADHD kinderen niet zo goed. Hopelijk ontvang ik van ouders die positieve ervaringen hebben met Reiki-behandelingen.

**********

Reactie Hans C.

Sinds vorig jaar september ben ik niet meer in het onderwijs werkzaam. Ook ik heb in het VMBO met kinderen met ADHD gewerkt. Wat ik de ouders altijd voorhield was om verder te kijken dan Ritalin, omdat met voeding en voedingssupplementen er veel vooruitgang is geboekt. Alleen al met bv visolie (omega 3-9). Dat er met Reiki ook mogelijkheden zijn doet me deugd, want zeker in die ricgting wordt er te weinig gekeken.

De kinderen met ADHD waren voor mij stuk voor stuk lieve kinderen die ik met veel plezier naar een diploma heb geholpen. Alleen al door hun inzet. Ik heb het altijd jammer gevonden dat er in het opleidingscircuit te weinig aandacht hiervoor is (in het algemeen).

Ik ben geen voorstander van meteen te stoppen met RITALIN, maar afbouwen en zoeken naar alternatieven juich ik zeker toe. Gelukkig is de mondigheid van de ouders steeds groter. Ik wens de ouders van deze kinderen veel sterkte en wijsheid toe. 

**********

Reactie van Ien

Reactie Jeroen

Hoi, mijn naam is Jeroen en ik behandel regelmatig kinderen met adhd met oa Reiki en edelstenen, waaronder de aan ADHD, asperger en pdd nos lijdende zoon van mijn vriendin. 

Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die vooruitgang zien in het gedrag van kinderen na enkele Reiki of andere healingbehandelingen. Wat ik ook heel erg zie is dat er veel ‘wild gedrag’ toch minder wordt na Reiki. Of Reiki Ritalin zou kunnen vervangen zal van heel wat meer afhankelijk zijn en dus voor iedereen iets om zelf te bekijken ( samen met de artsen 😉 ) .. vergeet echter niet dat het ene het andere zeker niet uit hoeft te sluiten. Ritalin is geen peace of cake, maar het is er niet voor niets .. ondanks alle heftige bijwerkingen. 

Mijn ervaring is ook dat kinderen met ziektes in het ADHD spectrum vrij vaak een verstoorde balans hebben tussen de onderste en bovenste chakra’s .. namelijk de onderste zoals stuit heiligbeen en zonnevlecht ( en secundaire als knieën, voeten en aardeverbinding ) zijn veelal flink geblokkeerd en de bovenste chakra’s keel, derde oog en kruin staan wagenwijd open. Ik merk vaak dat als daar meer balans in wordt gebracht de energie van de ‘prikkels’ die zulke kinderen ontvangen beter weg kan stromen naar de aarde, zonder dat ze in hun hoofd hoeven rond te spoken. 

Vooral wild gedrag, onbereikbaar zijn en dwanggedachtes en handelingen als niet luisteren worden hierbij vaak een flink stuk verminderd. Vergeet trouwens ook niet dat Ritalin niet voor niets onder de opiumwet valt eigenlijk is het gewoon een amfetamine ( speed!!!) .. weinig artsen zullen de verslavende werking toegeven, maar die is er wel degelijk zeker in het niet onwaarschijnlijke geval van wat overdosering. Kijk dus erg goed uit met stoppen en minderen van Ritalin. Zeker niet zonder doktersadvies en of toezicht! 

Verder wil ik ff kwijt dat ik heb genoten van jullie reacties .. hou jezelf vooral mondig 🙂 de artsen en je sociale omgeving hebben over het algemeen liever dat je alles klakkeloos aanneemt, ervaring leert echter dat vooral in het ADHD spectrum vooral enkele jaren terug maar wat werd aangekloot door artsen .. 

De sociale omgeving ziet dat rare gedrag wel natuurlijk, dus probeer het uit te leggen hoe het werkt 🙂 begrip is de eerste stap naar wederzijdse acceptatie .. Voor adhd-ertjes maar ook voor hun omgeving .. have fun 🙂

Jeroen

Reactie Esther

Ik heb jullie verhalen gelezen; op de school van mijn zoon (8 jaar) denken ze ook richting ADHD. Ik heb zelf ook Reiki en heb zelfs mijn dochter van 11 ingewijd toen ze nog 10 was. Ze is een erg gevoelig meisje en was al met energie bezig voordat ze Reiki had.

Nu komt bij mij dus het idee opborrelen om de kinderen zelf in te wijden in Reiki zodat ze de energie altijd tot hun beschikking hebben en niet afhankelijk zijn van iemand anders. Wel rekening houdende met de leeftijd van het kind dus. Ben benieuwd wat jullie hier van vinden. 

Groetjes Esther

Dan alvast van mij persoonlijk een reactie….

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen zou het op zich een goed idee zijn om kinderen ook in te wijden in Reiki I. Wel vind ik het toch belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van kinderen. Het inwijden moet niet ‘in plaats van’ een verwerkingsproces komen. Sommige dingen moeten gewoon eerst aangepakt worden om mensen (kinderen) te laten groeien in hun ontwikkeling. Maar met Reiki I heb ik persoonlijk geen enkel probleem om dat ook bij kinderen te doen 😉

Groetjes, Loes

Reactie Lilian

Hallo, ik ben Lilian en wil graag even reageren op het onderwerp ‘Kind met ADHD’. Ik las daar vorige week een artikel over waarin stond, dat er alleen al in Amerika, aan meer dan miljoen kinderen RITALIN gegeven wordt. Ik was wérkelijk verbijsterd toen ik dít las! Hoeveel kinderen krijgen dit over de héle wereld genomen??? 

Wat weínig mensen weten is, dat de kinderen ‘van de niéuwe tijd’, éxtra gevoelig zijn in hun waarnemingen én gezondheid. Allergie voor voedingsstoffen, de huid, bronchiën, licht, geluid etc! Nu blijkt dat een kind met ADHD, zéér gevoelig is voor wat er op hem afkomt, in feite, reflecteert het kind, hoe de wéreld op dít moment is. Hij spiegelt in feite, de hectiek van de buítenwereld. 

Hij/zij, laat in feite zien, HOE WIJ OVERKOMEN!! Naar mijn gevoel, is het zoals Jeroen al aangaf in zíjn reactie. Belangrijk om een kind met ADHD goed in balans te brengen, inderdaad met een behandeling oa op de chakra’s en/of Reiki behandelingen. Ik heb hiermee een kindje van 3jr behandeld met goed resultaat. 

We leven in een tijd waarin veel in de ópenheid komt. Een tijd waarin men bewust wordt dat de mens méér is dan alleen het líchaam waarnaar hij kijkt! Veel ‘nieuwetijdskinderen’  ofwel ‘INDIGO’ kinderen, hebben het moeilijk met hun omgeving vooral de leef én denkwijze van de ‘oude generatie’, voelen zich anders, ook niet begrépen, thuis niet en op school niet, voelen alleen aansluiting bij hun leeftijdgenoten óf zonderen zich af! Een niéuwe generatie, die ZELF hun toekomst bepaald!! Een generatie die verándering brengt op de NIEUWE aarde!! 

Voor u ouders, is dit een moéilijke tijd. Een tijd waarin ónbegrip en wánhoop om uw kind, een enórme invloed kan hebben in het gezin. Neem uw kind seriéus in wat het aangeeft, dogma’s wérken niet! Veel kinderen zijn ook spiritueel begaafd, laat uw kind zijn verháál doen als het bij u komt, om met U een ervaring te delen!! Als ouder kunt u véél van uw kind leren, áls u luistert! Laat liefde, rust én geborgenheid centraal staan, dit is voor uw kind in deze ‘ónrustige tijd’ zéér belangrijk! 

Ik wens Ù OUDERS, sterkte toe en ínzichten om uw kind/eren op een liefdevolle wijze te begeleiden op hún weg, een weg die zal leiden naar een NIEUWE TIJD! Een NIEUWE WERELD waar de rust zal zijn weergekeerd,

Een lieve groet van lilian. 

Reactie Fran

Beste mensen,

Ook mijn zoon heeft de positieve ervaring van Reiki mogen ondervinden. Na een zoektocht vanaf zijn 7 jaar, zijn we in contact gekomen met een Reikimaster die hem behandeld heeft. Die jongen is helemaal opgebloeid, is rustiger geworden en zelf zijn we ook tot rust gekomen in ons gezin. Voor mij is Reiki zeker een aanrader, te weten dat mijn zoon ook stap voor stap heeft kunnen afbouwen met de Ritalin. Nu is hij een puber van 15 jaar en een hele toffe knul die nu af en toe in school positieve nota’s meekrijgt. Positieve bekrachtiging en structuur zijn zeer belangrijk bij deze gasten, samen met de helende werking van Reiki en het gebruik van omega 3 vetzuren. Dat is mijn ervaring toch.

Groetjes, Fran

Reactie Marieke

Hallo Gerard,

Mijn naam is Marieke, en ik heb jouw ervaring met ADHD en Reiki “per toeval” gevonden. Ik ben 37 jaar en moeder van een dochter van 5. Ik ben heel blij dat je gestopt bent met de Ritalin en op eigen wijze” echt een pluim waard”. Waarom zul je denken; ik heb alle reacties heel snel gelezen en dacht. Yes, hier kan ik wel iets aan toevoegen.

Er zijn namelijk hele kleine dingen die ook meehelpen rust te vinden. Een zoutsteenlamp op de kamer, lavendelolie laten verdampen op de slaapkamer, een droomvanger boven het bed. In de ochtend inwrijven van pepermunt olie. Maar ik denk dat jullie het meeste hebben aan een 3tal artikelen die ik heb verzamelt over NIEUWETIJDS-KINDEREN, KINDEREN VAN DE NIEUWETIJD, en VERANDERDT ONS D.N.A. Jullie kunnen dan denk ik ook de “niet medische” maar de voor mij al bekende “spirituele uitleg” verder verkennen.

Er zijn nog meer dingen die eventueel zouden kunnen helpen, die ik zou op kunnen zoeken. Bachbloesems, aromatherapie, wierrook, kruiden, kleuren enz. Ik ben niet iemand die dit zomaar doet maar dacht hier een klein lichtpuntje of een nieuwe impuls te kunnen geven. Omdat jullie al in het alternatieve geloven. Als je info wil ik heb genoeg per email en bellen mag ook.

Groetjes Marieke ketelaars

piereliepiepielo@hotmail.com

Reactie Monigue

Hallo allemaal, 

zelf heb ik twee kinderen met PDD-nos de een in combinatie met ADD de ander ADHD. Haar wilden ze Ritalin voorschrijven, ik ben naar de homeopaat gegaan. ze heeft chamomilla gekregen maakt grote sprongen vooruit kan zich beter concentreren en maakt haar werk nu af. Reiki lijkt me een goede aanvulling, als (huil)baby werd zij rustig bij een bepaalde reiki handeling.

Monique

Reactie Erika

In een artikel/brief op uw site lees ik dat het ongelofelijk word geacht dat een ADHDer rugby speelt. Ik ben teammanager van een rugby team en vind het volkomen logisch dat een kind met ADHD zich thuis voelt in de rugby sport. Rugby is namelijk een zeer gestructureerde sport waar hele duidelijke regels heersen. Mijn zoon gebruikt Ritalin en Concerta ook tijdens de trainingen en wedstrijden ivm. de concentratie. Hij speelt op hoog niveau. De structuur, het sociale verband, de duidelijke regelgeving en natuurlijk het feit dat hij iets doet waar hij in gewaardeerd word heeft tevens een positief effect op zijn schoolcarrière. Wij hebben veel spelers met AD(H)D.

Nog een reactie van Erika

Als ik de reactie en brieven lees op deze site word ik wel verdrietig en soms boos. Natuurlijk zijn de bijwerkingen van Ritalin welke in de bijsluiter staan niet mis. Bekijk de bijsluiters en je gebruikt nooit meer een paracetamol, weet wat er in het varken gestopt word en je eet nooit meer vlees enz. 

De keuze gaat er om dat je kind ongelukkig is omdat hij/zij niet geaccepteerd word op door zijn omgeving en hij/zij door de concentratie stoornis niet kan leren op zijn/haar niveau. Daarnaast is het bekent dat mensen met AD(H)D een hele grote kans hebben drugs – of alcoholverslaafd te worden, omdat ze andere hulpmiddelen gaan zoeken. 

Je verziekt als ouder denk ik de jeugd van je kind als je hem/haar de nodige medicatie onthoud. Als je kind een bril nodig heeft zeg je toch ook niet,”ga maar dichter bij het bord zitten”? (de ogen van brildragers worden niet meer getraind waardoor ze nog minder kunnen accommoderen)

Bron Email ©Loes Raaphorst 07/2007

Reactie Alfred

Hallo allen,

Ook mijn zoon had de diagnose ADHD, en kreeg het advies om te starten met Ritalin, waar ik het niet me eens was omdat er nog al wat bijwerking aan zitten.

Zelf ben ik Reiki Master en heb een opleiding natuur geneeswijze gedaan, ik heb mijn zoon zelf behandeld en heb hem daarbij DMAE Forte gegeven,(ADHD norm van is een complex middel AOV)dit is een middel wat geen bijwerkingen heeft maar wel de noodzakelijke rust geeft.

In de loop der jaren heb ik dit aan meer mensen met ADHA en PDDNOS geadviseerd. In de meeste gevallen hoor ik al na enkele dagen, dat het kind zelf verteld dat het rustig wordt ik zijn hoofd, en dat het zich kan concentreren. Dit is goed te merken aan het kind zelf en aan de schoolresultaten. Mijn zoon is inmiddels 21 en bijna afgestudeerd als ICT Systeembeheerder.

Groet, Alfred.

Bron Email ©Loes Raaphorst 10/2008

Reactie Veerle

Tof om te horen dat er eens iets anders bestaat ter behandeling van ADHD dan die stomme medicatie.
Mijn dochter heeft ADHD en neemt reeds geruime tijd concerta ; nu blijkt dat ze door het langdurig gebruik depressief is ; geef mij maar mijn drukke vrolijke dochter terug !! Reiki is misschien een goed alternatief !

Bron Email ©Loes Raaphorst 11/2008

Reactie Willeke

Beste allemaal, 

Ik ben zelf 30 jaar en mij bij is er dit jaar ADHD geconstateerd. Ik ben hiervoor naar PsyQ gegaan, een behandelcentrum die daar o.a. in is gespecialiseerd. Ik heb een vragenlijst beantwoord, een gesprek gehad met een psycholoog en toen kwam het behandelplan. Groepstherapie, medicatie en individuele therapie. Ik wilde alleen groepstherapie omdat ik persoonlijk contact wilde met lotgenootjes en omdat Ritalin een amfetamine is en teveel nare bijwerkingen heeft. Dat kon dus niet. Ik zou dan individuele en groepstherapie mogen volgen en het liefst wel met de medicatie omdat dat nu eenmaal het behandelplan is. En als ik graag contact wilde met lotgenootjes kon ik toch ook gewoon een forum bezoeken. Toen heb ik even uitgelegd dat een ADHD’er niet heel relaxed lange tijd achter een pc’tje kan zitten. (duh, dat zouden zij juist moeten weten). Je kunt hieruit opmaken dat ik niet heel positief werd en ook zeker niet van de psycholoog waar ik de gesprekken mee had. Ik vond haar zakelijk en hard ipv begripvol en medelevend. Dat heb ik haar overigens wel gemeld en ik zou een andere krijgen. Maar…..ik had er al geen zin meer in en wat de meeste ADHD’er heeft en ik dus ook is dat ik knettergevoelig ben voor omgeving en mensen en voelde me daar dus niet op mijn gemak. Via een vriendin kwam ik terecht bij een medium/personal coach. Door diverse gesprekken met haar kwam ik langzaam aan tot meer zelfinzicht. En ben ik een cursus bij haar gaan volgen om mijn intuïtie meer te ontwikkelen. Daardoor kwam ik erachter dat ik veel energie in mijn handen heb en dat meer kan gaan ontwikkelen door Reiki en magnetiseren. En na het lezen van het stukje over ADHD en Reiki zou het misschien kunnen zijn dat ik strax lotgenootjes kan helpen. Zou dat nu niet mooi zijn…..

Thnx voor de info en ik weet nu wat ik mag gaan doen! 

Groetjes Willeke 

Bron Email ©Loes Raaphorst 12/2008

Reactie van Marieke

Hallo allemaal, 

Wat me opvalt is dat iedereen zegt mijn kind of ik zelf ben heel gevoelig sensitief. Ik geloof daarom niet helemaal in ADHD 9 van de 10 kids zijn iets anders nl NIEUWETIJDSKINDEREN. Ook EPILEPSIE EN AUTISME zijn vaak zo te verklaren. De spirituele uitleg van deze dingen is volgens vele en ook mijn mening. 

Deze kinderen hebben een ander trillingsniveau,en bezitten een verder ontwikkelde DNA-structuur als de “gewone mens” hebben al meer kennis dan wij. Maar ook de juist teruggetrokken kinderen vallen hieronder. Vaak zie je ook dat deze kinderen allergieën, astma, bronchitis of eczeem hebben. Door het medicijngebruik kan de negativiteit niet weg en zoekt dan een weg naar buiten via het lichaam. Deze kinderen hebben veel meer baat bij idd Reiki, Bachbloesems, Kleurentherapie, Aromatherapie, Edelsteentjes enz.

Wil je meer weten over deze kinderen of over jezelf mail me dan.

Gr Marieke 

Bron Email ©Loes Raaphorst 02/2009

Reactie Maaike

Ik ben zelf iemand met de diagnose ADHD. Ik heb ruim anderhalf jaar Ritalin geslikt tot ik in aanraking kwam met Mayak-reiki, die naast Reiki ook het mayak healingssysteem bevat, waardoor ik op termijn merkte dat ik veel rustiger werd. Hierna heb ik in overleg besloten met mijn psychiater, te stoppen met Ritalin. Naast de ADHD kenmerken, herken ik me ook in kenmerken zoals deze omschreven worden voor nieuwetijdskinderen, sterrenkinderen etc.

Uiteindelijk maakt het mij niet uit waar ik onder val. Ik ben in eerste plaats Maaike en het liefst ‘gewoon’ Mens met hier en daar zo mijn eigen visie op de wereld.
Ik geef over mijn leven en hoe ik nu in de wereld sta lezingen. Vooral bedoelt om herkenning, erkenning en steun te bieden vanuit mijn eigen ervaring aan andere mensen ‘zoals ik’, hulpverleners, ouders en leerkrachten.

Bron Email ©Loes Raaphorst 10/2010

Wanneer er meer ouders zijn die ervaring hebben met de combinatie ADHD en Reiki, hoor ik het graag! Gebruik de reactieknop bovenaan deze pagina, maar vermeldt wel even of jouw reactie online gebruikt mag worden.