Afrikaanse Voorspellingswijzen – Dogon voorspellingen

De Dogon leven in het zuiden van Mali, aan de westkust van Afrika. De waarzeggers lezen vossensporen. Eerst tekenen ze ingewikkelde patronen in het okergele zand bij de Bandiagara kliffen: een reeks van zes met elkaar verbonden vierkanten en een veelheid aan symbolen vertegenwoordigen de toekomst van de familie en het dorp en onthullen alles voer leven en dood. Ook verwijzen de patronen naar de wensen van de goden. De profeet plaatst kleine stokjes in de vierkanten, die het volk, de voorouders en de goden symboliseren. Kleine hoopjes zand met gaatjes erin staan voor de belangrijkste zaken: harmonie in het dorp, geboorte, ernstige ziekte, oogst en sterfelijkheid. De heilige vos wordt aangeroepen en de patronen worden een nacht met rust gelaten. De volgende morgen worden vossensporen die door de patronen lopen gelezen en geïnterpreteerd.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 05/2006