Afrikaanse Voorspellingswijzen – Kaka voorspellingen

Het Kaka-volk leeft in het zuidwesten van Kameroen en doet voorspellingen met behulp van een zwarte vogelspin. Volgens de Kaka’s bezit de spin de wijsheid van de aardegoden, omdat hij zijn nest ondergronds bouwt. De hoofdman van het dorp heeft zo’n spin en de nku-ngam (voorspeller) gebruikt het dier dagelijks als spirituele leidraad. Op kaarten gemaakt van bladeren worden voorspellende tekens en symbolen genoteerd. Vervolgnes worden de kaarten in een glazen pot met deksel gedaan. De onderkant wordt uit de pot geslagen, waarna de pot over de spin wordt geplaatst. Door zijn bewegingen verschuiven de kaarten. ’s Morgens wordt het deksel van de pot genomen en wordt de positie van de kaarten geïnterpreteerd door de nku-ngam. 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 05/2006