Afrikaanse Voorspellingswijzen – Masai voorspellingen

De Masai zijn semi-nomadische herders die leven in Oost-Afrika, vooral in Kenia. Tijdens hun voorspellingsrituelen communiceren bezeten Masai met hun voorouders. De waarzegger gebiedt zijn vraagsteller om op wat gierst te spuwen en de granen onder zijn of haar kussen te doen. Zo kan de waarzegger de dromen van de vraagsteller opvangen en interpreteren. De toekomst wordt ook voorspeld aan de hand van patronen die porseleinschelpen vormen als ze in een mand met gierst zijn gegooid. De veestapel is heilig voor de Masai. Door stukjes hoorn, tand of hoef met een uitgeholde buffelhoorn in een cirkel op de grond te gooien, doen de Masai voorspellingen over het weer en de oogst. Alleen voorwerpen die binnen de cirkel vallen worden gelezen.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 05/2006