Afrikaanse Voorspellingswijzen – Venda voorspellingen

Het Venda-volk leeft voornamelijk in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Ze doen toekomstvoorspellingen met behulp van een eenvoudige schaal. Langs de rand staan afbeeldingen van de god en de godin en van belangrijke zaken als thuis, gevaar, beweging, offer en letsel. Middenin de schaal prijkt een gravure van een porseleinschelp, die de macht van de godin symboliseert. De voorspeller werpt vijf stenen, stukjes hout of knoken in de schaal. Hun positie ten opzichte van de afbeeldingen in de schaal bepaalt hun betekenis. Ook hun onderlinge afstand is van belang. Bovendien kijkt de waarzegger naar de patronen die de voorwerpen vormen. Er zijn zo veel verschillende combinaties mogelijk, dat de waarzegger alle aspecten van het leven kan voorspellen.

Bron MBS ©Loes Raaphorst 05/2006