Afrikaanse Voorspellingswijzen – Yoruba voorspellingen

Langs de kust van West-Afrika leven de animistische Yoruba. Animisten geloven dat alle dingen een ziel hebben. De Yoruba-cultuur is rijk aan voorspellingsrituelen en orakels. De meest bekende is gebaseerd op de twaalfde-eeuwse koning Ifa, die goddelijk zou zijn. Zijn naam is verbonden aan een voorspellingsbord, dat de Yoruba het Ifa-orakelbord noemen. De randen van die bord zijn versierd met afbeeldingen van goden en dieren; het midden wordt bestrooid met wit zand. Vervolgens gooit de waarzegger porseleinen schelpen op het bord. Deze landen ofwel met hun bolle kant boven – hierin heeft de waarzegger een gaatje geboord dat een oog moe voorstellen – of met hun getande kant ( hun ‘mond’) boven. De schelpen worden geworpen in series van vier, en in totaal 16 schelpen. Het aantal ogen en monden wordt geteld en geïnterpreteerd. Deze techniek verwijst naar de mythische god Fa, wiens ogen de toekomst konden zien.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 05/2006