Algemene Ontwikkeling – belangrijk binnen een relatie?

Het zou natuurlijk ideaal zijn als we allemaal dezelfde algemene ontwikkeling door zouden maken, maar helaas is dat een utopie. Er zijn mensen die nu eenmaal niet kunnen of niet willen leren. Mensen die praktisch zijn ingesteld en met twee rechterhanden door het leven gaan en mensen die liever met hun hoofd werken. Maar hoe is dat nu binnen een relatie?

Vinden mannen het bijvoorbeeld niet erg dat ze niet met hun vrouwen over hun werk kunnen praten? Is het wel lekker makkelijk, gewoon overal meer vanaf te weten? Of gaat het op den duur toch storen, wanneer een echtgenote alleen mee kan praten als het over luiers en supermarktaanbiedingen gaat? Of nog erger: over het nichtje van de zus van de buurvrouw? 

Andersom kan het natuurlijk ook een probleem opleveren. Stel dat de vrouw een hogere opleiding heeft genoten en manlief alleen over voetbal of auto’s kan praten. Of voelen vrouwen zich juist wel stoer wanneer zijzelf verantwoordelijk zijn voor alle belangrijke dingen binnen een relatie? Zorgt het voor de nodige aanzien of levert het juist ergernis op? 

Moeten mensen nu echt rekening houden met de opleiding van hun toekomstige partner of maakt het geen enkel verschil zolang de liefde er maar is? Persoonlijk denk ik dat het al dan niet hebben van een beetje algemene ontwikkeling erg onderschat wordt binnen een relatie. Voor zowel mannen als vrouwen moet het op een gegeven moment toch storend werken wanneer je nooit eens een boom met iemand op kunt zetten. Nooit eens op een beetje niveau kunnen discussiëren, behalve dan over wat de ‘snelste’ auto is of wie er nu weer zwanger is. 

Daarnaast lijkt het ook wel alsof de kunst van het discussiëren waarbij men elkaar’s mening wel blijft respecteren gelijk op gaat met het opleidingsniveau. Hoe beter iemand zich verbaal uit kan drukken hoe minder snel men over zal gaan tot agressief gedrag. Het binnen een relatie oneens zijn met elkaar en elkaar toch in z’n eigen waarde laten vereist inzet en inzicht van beide partijen. Toch is het hebben van een gelijkwaardige relatie van groot belang voor de duurzaamheid van diezelfde relatie. Ik vind een gelijkwaardige opleiding dus ook van groot belang voor het al dan niet slagen van een relatie. 

©Loes Raaphorst < 2005

Reactie Yvonne

Mijn dochter is net 17 geworden en heeft haar Havo diploma gehaald maar ze weet niets !! Ze kan nergens over meepraten en als je haar bij zaken betrekt heeft ze er geen of nauwelijks belangstelling voor. Ze heeft al enige tijd een heel erg leuk vriendje die zeer breed op de hoogte is van van alles en nog wat. Mijn tenen gaan krullen als ik de gesprekken tussen mijn dochter en haar vriendje hoor. Het vriendje lijkt zich er (nog)niet aan te storen, maar ik des te meer. Ze gaat nu een tussenjaar nemen waarin ze met een vriendin een aantal maanden naar Australië gaat en ik heb als eis gesteld dat ze een cursus algemene ontwikkeling gaat volgen. Ik hoop dat het gaat lukken om mijn dochter naar een iets hoger niveau te tillen.

Yvonne 

Bron Email ©Loes Raaphorst 07/2007