Almeda

Ik heet Almeda, wat zoveel betekent als ‘heeft een doel voor ogen’. Mijn naam is tegelijkertijd mijn maxime. Met de zinswending ‘De weg is het doel’ heb ik echter weinig op. Natuurlijk let ik op mijn weg als ik onderweg ben en ontgaat de schoonheid van een met wilde rozen of hazelaars omzoomd pad mij niet. Maar in eerste instantie hou ik in de gaten of er een hindernis is die mijn weg blokkeert of dat mijn route een bepaalde uitrusting vereist. Ik ben er nu eenmaal vooral in geïnteresseerd mijn doel zo snel mogelijk te bereiken. Niets is ergerlijker dan onderweg te moeten constateren iets essentieels vergeten te hebben.

Nutteloze verspilling maakt me razend, bijna evenzeer als zinloos rondhangen. In mijn ogen is dat tijdverspilling. Overigens hou ik erg van stations. Hoewel het gewemel van veel mensen een chaotische toestand lijkt, zit er toch structuur in. Alle treinen hebben een vast bestemmingen en vast vertrektijden, er zijn dienstregelingen en zelfs een informatieloket. In het feeënrijk bestaat iets dergelijks niet. Wij moeten onze eigen wegen zoeken en het gebeurt nogal eens dat men daarbij zijn doel uit het oog verlies. Daarbij is het belangrijk om mijn krachten zinvol te verdelen. De beste landkaarten hebben geen enkel nut als ik van tevoren uitgeput neerval. Veel doeleinden zijn tenslotte niet alleen aan een plaats, maar ook aan een bepaald tijd geboden.

Grote feeënbijeenkomsten bijvoorbeeld, waarbij wij magie bedrijven binnen onze gemeenschap, behoren tot de weinige strak geplande gebeurtenissen die wij kennen. Wie te laat komt, kan niet meer meedoen. We zijn maar zelden compleet, wat er is altijd wel iemand die zich onderweg laat afleiden en zijn tijd verdoet. Dat zal mij niet gebeuren. Ik wil de controle houden, althans meestal. Soms heb ik ook andere gevoelens, dan zou ik echt uit de band willen springen en de frivoliteit de vrije teugel geven. Slechts de gedachte aan mijn doel weerhoudt mij ervan dit ook echt te doen – vooropgesteld dat dit doel belangrijk genoeg is. De beslissing waar de reis heen zal gaan, komt op de eerste plaats en is nog belangrijker dan het beste en zorgvuldigste plan. Eerlijk gezegd beleef ik plezier aan wedstrijden. Ik geniet van de overwinning en verheug me over een eerlijk behaalde triomf. Ik arriveer graag als eerste. Ook daarbij maken een goede voorbereiding en efficiënte inzet van mijn krachten een deel van mijn succes uit. 

©Loes Raaphorst 05/2005