Angstdromen – wat kunnen we ervan leren?

Angstdromen betekenen dat dagelijkse angsten uit het onderbewustzijn naar boven komen. Wat kun je van deze angstige dromen leren? Een angstdroom heeft alle kenmerken van een nachtmerrie. Het is een dialoog met jezelf en het confronteert je met iets dat een schadelijke effect op jouw wakkere leven heeft. 

Bron van het Probleem

Angstdromen kunnen verwijzen naar het verleden, het heden en de toekomst. Ze tonen je de mogelijke gevolgen van jouw acties en ze bereiden je voor op een confrontatie met jouw angsten. Sommige angstdromen herhalen situaties uit het dagelijks leven en benadrukken details die aandacht nodig hebben. Andere angstdromen zijn waarschuwingen over toekomstige gevaren. Een angstige droom kan gaan over een gebeurtenis, een persoon, een situatie of zelfs een houding van jou die gevaarlijk is. Een heldere droom met levensechte scènes heeft vaak fysiologische en psychologische beelden. Het kan duiden op een aankomende uitbarsting, maar ook op een onderbroken slaappatroon. 

Leermiddel

We stoppen onze bezorgdheden vaak weg en ontkennen zorgen die we hebben over onszelf, onze vrienden en familie. Als deze angsten en onzekerheden niet worden erkend, kunnen ze in de slaap tevoorschijn komen. Een angstdroom is eigenlijk een goede manier om de kwaliteit van het leven te verbeteren, aangezien ze je inzicht geven in onderbewuste angsten. Veel voorkomende dromen, zoals bedreigd of vernederd worden, komen voort uit een gevoel van het leven niet aankunnen. Angstdromen stimuleren je om het probleem opnieuw te bekijken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • wat ging er in het echt aan de droom vooraf?
  • hoe voelde je je in de droom?
  • waren er meer mensen in de droom?
  • waar moet je uit zien te komen?

Angstdromen vertegenwoordigen allemaal een probleem dat je in het echte leven niet onder ogen ziet. Onderzoek de inhoud van de droom en onthul de bron van jouw angsten. 

Aangevallen worden

Een lichamelijke aanval betekent dat er dringend besluiten moeten worden genomen. Als je weerstand biedt, zul je later goede keuzes maken. Als je het gevecht verliest, kun je juridische of financiële problemen krijgen. Als een vijand jou in je droom niet aanvalt, heb je die persoon verkeerd beoordeeld en zal die persoon juist een bondgenoot worden. 

Controle verliezen

Worstelen of verdrinken in water toont emotionele problemen waar je niet uit komt. Verdwaald zijn betekent een verlies van richting in jouw carrière of emotioneel leven. Valdromen staan voor de angst voor mislukking. Als je niet in staat was om examenvragen te beantwoorden, schenk daar dan aandacht aan voordat je je met andere dingen bezig gaat houden. Als je in jouw droom naakt bent, ben je kwetsbaar voor kritiek.

Oorlog en Vernietiging

Als je een gevecht verliest, toont dit een omkering van geluk. Als je getuige bent van een opstand, betekent dit dat je boos wordt. Als je betrokken raakt bij de opstand, heb je spijt dat je je mond niet hebt gehouden. Gevaar voor jouw familie bedreigt jouw tevredenheid en familie-eenheid. Vernietiging van jouw huis betekent dat jouw vertrouwen in zaken op de proef wordt gesteld.

Instortende Gebouwen

Het instorten van jouw huis of een ander gebouw betekent dat je dringend jouw vaardigheden en mogelijkheden opnieuw moet vaststellen; de fundering is misschien niet stevig. Als jouw tuin verwoest wordt door natuurlijke elementen, toont dit dat je het belangrijker vindt hoe je eruit ziet dan wie je werkelijk bent. Het instorten van de buurt toont een verandering van mening en een wens om oude principes in ere te herstellen. 

Dood

De dood van een dierbare betekent het einde van de oude manier van leven. Als je in de steek wordt gelaten, betekent dit verzoening met een oude vriend. Iemand verlaten betekent verlies van vriendschap. De dood van jezelf verwijst naar een nieuwe fase in jouw leven. 

Dreigende Figuren

Een aanval van een draak betekent dat jouw inspanningen binnenkort vruchten gaan afwerpen. Vampieren waarschuwen voor ‘bloedzuigers’ en manipulatieve krachten om jou heen. Geesten voorspellen gevaar, zonder aan te geven welk gevaar en waarom. 

Bron: MBS