Aphrodite

Mythologie

Aphrodite, een mediterrane moedergodin uit de Oudheid, reisde naar Griekenland toen de Grieken Kanaan koloniseerden. Volgens de Grieken werd Aphrodite geboren uit de vereniging van de lucht en de vruchtbare baarmoeder van de zee toen de afgeneden penis van de voormalige hemelgod Ouranos in zee viel. Aanvankelijk werd zij vereerd in al haar talrijke aspecten – waaronder strijd. Maar in hun poging haar te assimileren degradeerden de Grieken haar tot godin van de liefde en niet meer dan dat. Ze werd door de oppergod Zeus uitgehuwelijkt aan Hephaistos, de kreupele god van de smeedkunst. Hij maakte schitterende juwelen voor haar, maar zij had liever de vurige Ares, de oorlogsgod, in haar bed. 

Betekenis

Aphrodite nodigt je met haar liefdesdans uit om je onder te dompelen en je te drenken in de liefde voor jezelf. Heb je jezelf vandaag wel verteld hoeveel je van jezelf houdt? Heb je lieve dingetjes voor jezelf gedaan? Of ben je een vrek en heb je jezelf op een hongerdieet gezet? Luister je naar je behoeften op een betrokken, eerbiedige manier, of neem je het jezelf kwalijk als je baalt van je drukke agenda, als je klaagt over je vreselijke baan of jammert over je belabberde relatie? 

Het wordt tijd dat je van jezelf gaat houden. Als je in staat bent om van een ander te houden, zegt Aphrodite, dan kun je ook van jezelf houden. Van anderen houden betekent dat je ze neemt zoals ze zijn. Het betekent dat je jezelf en je dierbaren met liefde, plezier en vreugde bekijkt. De ruimte die we een ander geven is afhankelijk van de ruimte die we onszelf kunnen toestaan. We bereiken heelheid wanneer we in de eerste plaats onszelf oneindig veel ruimte en geduld gunnen, en vervolgens ook anderen.

Ritueel

Dit kun je altijd en overal doen, en zolang je wilt. Adem diep in en uit. Adem nog eens diep in en voel, bespeur of zie bij het uitademen een cirkel van ruimte om je heen. Hij bevat net zoveel ruimte als je nodig hebt. Vul die ruimte nu met liefde, op een manier die je aanstaat, blij maakt of prikkelt. Zodra de cirkel is gevuld, ga je er middenin staan, midden in al die liefde. Laat haar tot diep in je cellen, tot in het merg van je botten trekken. 

Neem haar op, of je nu wel of niet vindt dat je het verdient. Neem haar op, onafhankelijk van hoe je over jezelf denkt. Zie of voel hoe je van liefde voor jezelf vervuld raakt. Hou de ruimte voor je vast, kijk in je ogen en zeg: Ik hou van je. Herhaal dat net zolang tot je de liefde voor jezelf in je hart voelt dansen. Voel hoe de liefde door je lichaam stroomt. Adem nu diep in, adem langzaam uit en open je ogen. Welkom terug!