Aromatherapie en Meditatie

Aromatherapie komt goed van pas bij meditatie omdat het ontspannend werkt 
en uw concentratievermogen kan verhogen.

Al in de oudheid wist men dat geuren de stemming kunnen beïnvloeden en de hersenactiviteit stimuleren. Om die reden wordt bij veel heilige ceremonies gebruikgemaakt van aromatherapeutische oliën en wierook. 

Grondige voorbereiding

Als u heeft geleerd welke oliemengsels de beste uitwerking op u hebben, kunt u ze gebruiken ter voorbereiding op een meditatiesessie. De volgende oliën kunt u in elk geval altijd gebruiken ter voorbereiding op uw meditatie: jeneverbes (deze olie verbetert uw ademhaling), vanille (verhoogt uw concentratievermogen en sterkt uw geestkracht) en mirre en sandelhout (deze oliën stimuleren uw creativiteit). 

Dit laatste is belangrijk als u visualisatieoefeningen wilt uitvoeren. Ontspannende oliën als lavendel passen ook prima in een aromatherapeutisch meditatiemengsel. Probeer verschillende oliemengsels uit bij uw meditaties en visualisaties. 

Oliën en de psyche

Aromatherapeutische oliën versterken de werking van uw zintuigen en roepen herinneringen en emoties op uit het diepst van uw onderbewustzijn. Meditatie ontspant lichaam en geest, vermindert spierspanningen en maakt uw geest helder. 

Aanvullende krachten

Door de twee methodes te combineren, stimuleert u de geest om oude emoties en herinneringen op te wekken en toe te laten. Gaat het om positieve emoties, dan verhoogt dit uw welzijn. Bij negatieve emoties helpt deze techniek u om nare gevoelens te verwerken en los te laten. Wees matig als u geuroliën bij uw meditatie gebruikt: een kleine hoeveelheid in een aromalampje is voldoende. Draag de oliemengels niet als parfum – dit kan u afleiden.

Visuele meditatie

Visualisaties kalmeren en scherpen uw geest en verhogen uw welzijn. Ze sterken bovendien uw vastberadenheid, zodat u uw doelen beter kunt nastreven. Bij een visualisatieoefening concentreert u zich meestal op een bepaald symbool, bijvoorbeeld een pentagram, kruis of ankh, of een afbeelding zoals een mandala (een symbolische weergave van het universum). 

Zoek een afbeelding die een positief gevoel bij u opwekt. Door te mediteren met behulp van een symbool of een afbeelding, traint u uw geest, zoals u uw lichaam traint in het fitnesscentrum. Aromatherapeutische oliën verbeteren uw concentratievermogen en scherpen uw geest tijdens visualisaties. Zo helpen ze uw geest om zich verder te ontwikkelen. 

Doe twee druppels cederhout, sandelhout en jeneverbesolie in het water van een aromalampje. Dit mengsel verhoogt uw spirituele bewustzijn en helderheid van geest. Daardoor kunt u zich makkelijker concentreren op uw visualisatie en zich openstellen voor de boodschappen van uw onderbewustzijn en het universum. Cederhout en jeneverbes kalmeren de emoties> Dit vergemakkelijkt uw meditatieve visualisatie.

Mantra meditatie

Tijdens een mantrameditatie herhaalt u steeds hetzelfde woord of dezelfde zin. Zo maakt u uw geest leeg en stopt u de gedachtestromen in uw hoofd. Dit veroorzaakt een gevoel van vrede en rust en verhoogt uw bewustzijn. Aromatherapeutische oliën kunnen het effect van uw mantrameditatie versterken. Uw zintuigen zijn zeer ontvankelijk tijdens een meditatie en zullen daarom optimaal profiteren van de stimulerende en kalmerende effecten van de oliën. 

Doe twee druppels Frankincense, ylang ylang en geraniumolie in het water van een aromalampje. Dit mengsel brengt geestelijke helderheid en stimuleert uw bewustzijn. 

Ademhalingsmeditatie

Ademhalingsmeditatie is een goede manier om lichaam en geest te ontspannen. Door uw ademhaling te beheersen, krijgt u meer zuurstof. Daardoor kan uw lichaam afvalstoffen sneller afvoeren en krijgt u meer energie.

Om alles uit een ademhalingsmeditatie te halen, moet u minimaal een halfuur voor uw meditatie niets meer eten of drinken. Steek het aromalampje minstens vijf minuten voor aanvang aan, zodat de kamer al geurt als u begint.

Doe twee druppels lavendel, citroen en bergamotolie in het water van een aromalampje. Dit mengsel stimuleert uw ademhaling en verhoogt uw concentratievermogen als u diep ademhaalt.

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006