Baba Jaga

Mythologie

Baba, Jaga, een wilde Slavische godin van dood en geboorte, vloog rond in een vijzel – een harde kom met bijbehorende stamper om planten, noten en dergelijke in te malen. Ze ging wild en ingrijpend tekeer. Ze kan worden gezien als een godin die irrelevante dingen wegmaalt. Haar huisje stond op kippenpoten en danste in het rond. Het tijdstip van haar dood was de herfst, aangezien ze de levenskracht in het geoogste graan was. In Rusland is deze godin getransformeerd tot een heks die diep in het woud woont en kleine kindertjes opeet.

Betekenis

Baba Jaga komt je leven binnen vliegen in haar vijzel om je in contact te brengen met je wilde vrouw, als deel van je heelheid. Je moet weer in contact komen met de natuur, het oergevoel, de instincten. Schud je haren en je lichaam los – schud je leven los. Heb je de wilde vrouw naar de kerker verbannen? Heb je haar geketend, gemuilkorfd en in een kooi gestopt, zodat niemand ontdekt dat je niet aardig, netjes en proper bent? 

Bevrijd haar! Je hebt haar nodig. Die wilde vrouw maakt deel uit van je plezier, van je vitaliteit, van je creativiteit. Ze is inherent aan jou en je hebt elk stukje van jezelf nodig om heel te kunnen worden. Baba Jaga zegt dat je je wilde vrouw geheel in je moet opnemen, want als je dat niet doet, kan dat leiden tot zelfdestructief gedrag. Het wilde is aanwezig en moet tot uitdrukking worden gebracht. Kies zelf maar of je dat creatief dan wel destructief wilt doen.

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen liggen of zitten met een rechte rug en gesloten ogen. Adem diep in en maak bij het uitademen een geluid. Adem opnieuw diep in en adem uit op een zoemtoon. Zie of voel het beeld van een boom. Het maakt niet uit wat voor boom, of hij nu echt bestaat of aan je verbeelding ontspruit. Adem diep in. Tijdens het uitademen sta je voor die boom. 

Loop er omheen. Aan de andere kant zie je een gapend gat in de stam. Stap daarin. Zodra je binnen bent, voel je hoe je wegzinkt. Dieper en dieper gaat het, tot in de wortels van de boom. Het voelt veilig en fijn en je geeft je over aan het gevoel van wegzinken, dieper en dieper. Aan het eind van de wortels glijd je linea recta de Onderwereld in, waar je op een zacht kussen landt.

Nu moet je je wilde vrouw roepen. Je kunt daarbij fluiten en roepen, chanten of zingen, dansen of muziek maken. Als ze verschijnt, bedank je haar voor haar komst. Vraag haar om datgene wat jij nodig hebt. Misschien weet jij niet wat dat is, maar zij weet het wel en zal het je geven. Ze zal jou op haar beurt om een geschenk vragen. Geef haar onvoorwaardelijk waar ze om vraagt. 

Vraag haar nu of ze bereid is om met je mee terug te gaan en deel uit te maken van jouw leven. Dat wil ze, en je knuffelt haar. Daarbij voel je hoe jij en de wilde vrouw versmelten, hoe jullie één worden. Je krijgt het gevoel dat je groter, sterker, omvangrijker wordt. Je voelt een schok van vitaliteit en vreugde. Nu is het tijd om terug te keren. 

Ga weer naar de wortels van de boom. Voel hoe je wordt opgetild, hoger en hoger. Je voelt je verfrist, verkwikt en herboren. Hoger en hoger gaat het, tot je binnen in de stam van de boom bent. Stap eruit en adem diep in, keer bij het uitademen terug naar je lichaam. Open als je zover bent je ogen. Welkom terug!