Bastet

Mythologie

In Egypte vertegenwoordigen Bastet, de kathoofdige godin, en Sechmet, de leeuwhoofdige godin, twee krachtige aspecten van de zon: het leven-gevende, aangename aspect en het verschroeiende, verwoestende aspect. Bastet werd vereerd in Bubastis, waar uitgebreide ceremoniën werden opgevoerd. Ze heerste over genot, vreugde, muziek, dans, gezondheid en genezing, de maan en natuurlijk katten. 

Betekenis

Bastet mept naar je met haar pootje om je tot spelen te verleiden. Het wordt tijd dat je je zinnen verzet met iets leuks, louter voor de lol. Heb je het spelen een beetje verwaarloosd? Weet je wel hoe het moet? Wat betekent spel voor je? Misschien heb je zo hard gewerkt dat je jezelf geen ‘speelkwartiertjes’ hebt gegund. Bastet vertelt je dat je je heelheid moet voeden met spel. Het is tijd dat je ontdekt wat spelen voor jou in houdt en dat je het ook gaat doen!

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en gesloten ogen. Adem diep in en adem langzaam uit. Adem opnieuw diep in waarbij je grote slokken rozekleurige tevredenheid binnenhaalt. Laat die tevredenheid zich bij het uitademen door je lichaam verspreiden. Adem diep in en zie of voel bij het uitademen een diep gat in de grond. Adem opnieuw diep in en ga bij het uitademen bij het gat staan. Het is groot genoeg voor je om erdoor te stappen, een ondergrondse tunnel in.

De tunnel is goed verlicht, warm en aangenaam. Laat jezelf steeds verder naar beneden gaan, dieper en dieper en dieper. Steeds dieper gaat het, waarbij je je steeds meer ontspannen voelt, tot je aan het einde van de tunnel een licht ziet. Dat is de Onderwereld. Je stapt de Onderwereld binnen en roept Bastet. Ze duikt in haar kattengedaante naast je op en vraag je wat je nodig hebt. Vertel haar dat je met haar komt spelen.

Ze miauwt opgewonden en vraagt je om op haar rug te klimmen. Dat doe je en samen vliegen jullie de lucht in. Als je omlaag kijkt, zie je de zee en de kust. Bastet landt zachtjes op een prachtig wit zandstrand en nodigt je uit een zandkasteel met haar te bouwen. Je zegt ja, en ze verandert zichzelf in een speelgenootje met een leeftijd die geschikt is voor jou. Ze zegt dat jullie samen kunnen spelen maar dat je ook anderen kunt uitnodigen. Doe wat je het prettigste vindt. Je kunt bekende, onbekende of denkbeeldige mensen uitnodigen, of met haar alleen spelen.

Op het strand staat een grote doos vol schepjes en emmers. Jij en Bastet bedenken hoe jullie kasteel er uit moet zien en beginnen eraan. Na een tijdje hebben jullie het warm en gaan jullie zwemmen. Je rent het water in, dat een aangename temperatuur heeft. Bastet spat jou nat en jij haar. Daarna gaan jullie een spel doen waarbij je van vorm verandert terwijl je elkaar achternazit.

Eerst zijn jullie allebei dolfijnen en dartelen jullie door het water. Daarna veranderen jullie in meeuwen en spelen jullie tikkertje in de lucht. Ga door met veranderen tot het genoeg is geweest, verander dan terug in jezelf en loop het water uit. Nu wordt het tijd om terug te gaan. Bastet verandert zichzelf in een kat en je klimt op haar rug. Samen vliegen jullie terug naar de Onderwereld, naast de tunnel. Je bedankt Bastet en gaat de tunnel in. 

Nu reis je omhoog, alsmaar omhoog, waarbij je je licht en verkwikt voelt, omhoog en omhoog, waarbij je je ontspannen en jong voelt, en alles aankunt; alsmaar omhoog, tot je terug bent in het gat in de grond. Je stapt eruit en ademt diep in. Adem langzaam uit en keer terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en doe je ogen open. Welkom terug!