Behandeltips – Reiki

Tijdens een Reiki cursus leer je hoe je jezelf of een ander kunt behandelen. 
Hier nog even een aantal dingen op een rijtje: 

 • Vraag altijd toestemming, zelfs bij een afstandsbehandeling en zelfs bij familie.
 • Bezoek het toilet voor de behandeling (ook de ontvanger).
 • Zorg dat je schone handen hebt, vooral als je je handen op het gezicht van iemand legt, is het niet prettig als ze ruiken naar de sigarettenrook, knoflook, uien of eieren. Zelf gebruik ik altijd wat lavendelolie op mijn handen, vóór de behandeling.
 • Zorg dat je niet gestoord wordt (deurbel, telefoon, mobieltje, huisdieren en andere huisgenoten etc.).
 • Als je bij het hoofd zit, let er dan op dat je niet in iemands gezicht blaast. (denk maar aan de knoflook) 
 • Zorg dat je voeten goed op de grond staan, kruis je benen niet. Gebruik eventueel een kussen waar je je voeten op kunt zetten, als je benen de grond niet raken.
 • Zorg ervoor dat je zelf goed geaard bent; dit is ook belangrijk voor een goede doorstroming van de healer.
 • Zorg er vooral voor dat je zelf ontspannen kunt zitten. 
 • Zorg er ook voor dat degene die je behandelt ontspannen ligt. Schoenen uit, laat knellende kleding losmaken en zorg dat de benen niet over elkaar liggen.
 • Als je eenmaal met behandelen begonnen bent, houd dan het contact in stand. Bij het wisselen van positie verplaats je eerst je ene hand en dan de andere. 
 • Ook als je handen niet warm worden betekent dit niet dat dat Reiki niet stroomt. De energiestroom richt zich naar de behoefte van de ontvanger. Het kan zelfs voor komen dat je handen kouder worden in plaats van warmer. Soms heeft een plek nu eenmaal kou nodig (denk bijvoorbeeld aan het koelen bij ontstekingen). 
 • Het kan zijn dat de ontvanger tijdens de behandeling in slaap valt. Dit is niet erg en kan zelfs bevorderlijk zijn voor de behandeling. Lekker laten slapen dus en gewoon doorgaan met de behandeling. 
 • Tijdens de behandeling kunnen er bij de behandelaar en behandelde allerlei reacties ontstaan zoals geeuwen, gapen, hoesten, niesen, oprispingen, de hik, schokken, trillen en bibberen. Laat deze reacties gewoon toe en probeer ze niet te onderdrukken.
 • Mocht de ontvanger tijdens de behandeling beginnen te huilen of te lachen, blijf dan op die plek Reiki geven waar de emotie los kwam tot de rust is weergekeerd. Zeg dat het prima is, maar maak niet de fout te zeggen: stil maar, als of de emotie dus niet goed is.
 • Soms heb je het gevoel dat je handen op een plek blijven kleven, laat je handen daar dan wat langer liggen, volg je intuïtie als je het gevoel hebt een extra positie te moeten toepassen of een plek juist korter te behandelen.
 • Leg bij gipsverbanden je handen op het gips. Reiki zal er gewoon doorheen stromen. 
 • Leg je handen niet op brandwonden maar hou ze er net iets boven.
 • Het is aan te raden om de behandelde erop te wijzen dat hij zich na de eerste behandeling ook slechter kan voelen. Dit heeft te maken met herstelreacties en het loskomen van emoties. 
 • In principe doet Reiki wat goed is. Toch is het niet onverstandig om mensen die medicijnen gebruiken erover te informeren dat Reiki invloed op die medicijnen kan hebben. Misschien is er een lagere dosering nodig maar laat adviezen over medicatie echter altijd over aan de huisarts. Zorg ervoor dat iemand met diabetes zijn suikerspiegel even extra in de gaten houdt.
 • Bij ernstige kwalen is het ook beter om de persoon eerst te adviseren om naar een huisarts te gaan. Wij zijn nog steeds geen dokters.
 • Geef de behandelde na afloop wat water te drinken. Heel mooi is het om het water vooraf op te laden met Reiki. 
 • Het is een mooie gewoonte om voor de behandeling even de Reiki energie te verwelkomen en het na de behandeling te bedanken voor zijn of haar aanwezigheid en dat je een kanaal mag zijn. Doe dit op een manier die voor jou goed voelt. 

Als je zelf aanvullende tips op dit lijstje hebt, laat het mij dan 
via de reactieknop bovenaan deze pagina even weten.