Blauwe Roos – het web van het leven is geweven

Kernwoorden

  • Eeuwigheid
  • Muziek
  • Keltische mystiek
  • Weven

Beschrijving

Op dit kunstwerk staat een mysterieuze blauwe roos centraal. Er glinsteren dauwdruppels op haar diepblauwe bloembladeren. Zij komt voort uit donkere schaduwen en ze staat in een magisch licht. De blauwe roos wordt bezongen in Keltische liederen. Het is een mystiek bloem, wiens kleur niet bestaat in onze realiteit. Het is de bloem van de aspiratie, een verlangen naar een andere staat van bewustzijn. De blauwe roos is een belofte. Het is de maan die haar blauwe bloembladeren een zilveren weerschijn geeft. 

Verder weg ligt een groene heuvel met een eeuwenoud heiligdom aan de oevers van een blauwe zee. Het is de steencirkel van Gallanish op de eilandengroep van de Hebriden in Schotland, een plek waar vijfduizend jaar geleden al een heiligdom was. In de steentijd, de megalithische tijden, vormden deze zeven cirkels van staande stenen een groot heiligdom, dat was gewijd aan zon, maan en sterren. 

Op het kunstwerk staat de steencirkel, als in een andere tijdsdimensie, in een groengouden straling van een verre zon. Later eerden de Kelten deze oude krachtplaats. Nu nog zien sommige eilandbewoners een stralend lichtwezen tussen de stenen lopen in de midzomer. De geest van een adelaar zweeft op witte vleugels uit de diepblauwe nacht naar het licht. Golvende bewegingen als van verre muziek dansen langs bergen en dolfijnen en trillen na tot hoog in de lucht.

Boodschap

Eeuwigheid – De blauwe roos is een mystieke belofte. Zij vertelt dat er meer onder de zon en de maan te vinden is, dan wij met ons gewone gehoor kunnen horen en wij met het blote oog kunnen zien. De blauwe roos verwelkt niet, zij is een eeuwigheidsymbool voor de bron van het leven. Het pad van de regenboog naar de verre bergen nodigt je uit om op weg te gaan en je te verdiepen in de mystieke kanten van oude culturen. Op die manier zul je ook dichter bij je eigen oerbron komen.

Muziek – Eén van de wegen naar je eigen bron is het luisteren naar oorspronkelijke muziek. De Kelten zijn de voorouders van veel westerse mensen. Keltische muziek brengt ons in contact met de oerbron in onszelf. De muziek roept de sfeer van verlangen en verbondenheid met de natuur op en brengt je in de ruimte van verre landschappen en bijzondere ervaringen. 

Misschien liggen jouw wortels in een hele andere richting. Ga eens op zoek naar hedendaagse wereldmuziek die jou aanspreekt. Veel van deze muziek heeft sjamanistische invloeden. Koop eens kaartjes voor een concert met wereldmuziek en vraag onverwachts iemand mee, of verdiep je in muziek uit oude culturen. In de muziekbibliotheek van elke stat kun je deze muziek lenen.

Keltische mystiek – Als je deze kaart getrokken hebt, dan kan dat aangeven dat er een groeiend gevoel voor mystiek in jou ontstaat. Durf eens te dagdromen, dat kan nieuwe inspiratie opleveren. Stel je voor dat je tussen de stenen van de steencirkel doorstapt om de kring binnen te gaan. Het licht van de ondergaande zon schijnt in je ogen en je begint verborgen klanken te horen. 

Deze kaart heeft met betovering te maken, de betovering waarin de barden en troubadours met hun harpspel de ademloze toehoorders in een ridderzaal konden brengen. Zo stil luisterde het publiek, dat alleen het verschuiven van een houtblok in de open haard te horen was. Wanneer heb jij voor het laatst een sprookje gelezen of naar een verhaal geluisterd bij kaarslicht?

Weven – Deze kaart kan een aanwijzing zijn om nieuwe draden in het web van jouw leven te gaan weven. In oude sprookjes komen vermoeide reizigers soms plotseling in een verborgen dal waar het altijd lente is. De tijd staat er stil. Er woont een oude vrouw die aan haar weefgetouw werkt. Zij weeft het web van het leven, van de lotsbestemmingen en van de tijd. In haar weefwerk creëert zij harmonie, die om haar heen rimpelt als de cirkels in een vijver. Sta je voor het nemen van beslissingen, let er dan goed op dat de strengen die jij gaat weven uiteindelijk harmonie brengen voor jou en je omgeving. Jouw levensweb is met vele draden verbonden met alles om je heen.

Dromen – De nachtsfeer links op de kaart vertelt over dromen, over het onbewust verwerken, maar ook over het naar jezelf luisteren. De adelaar vliegt niet voor niets van de nacht naar de dag. Hiermee brengt hij het onbewuste in het daglicht. Luister naar wat dromen jou in deze periode te vertellen hebben.

Symbolisch betekenis, archetypes en herkenning

De blauwe roos – is in de oude symboliek een symbool voor tijd en eeuwigheid, leven en dood, vruchtbaarheid en maagdelijkheid. De doornen van de roos wijzen op pijn, bloed en opoffering. De roos staat voor schoonheid en gratie, maak ook voor sensualiteit en het mysterie van het leven. De rozentuin is een symbool van het paradijs en de mystieke bruiloft, de verbinding van tegenpolen. 

In Egypte waren rozen heilig, verbonden met de Godin Isis en de energie van pure liefde. In India – in de hindoesymboliek – worden de zeven spirituele centra, de chakra’s soms afgebeeld als rozen. De kleur blauw staat in de hindoesymboliek van India voor het keelchakra en daarmee voor woord en klank, maar ook voor het gehoor en voor de muziek.

De mystieke kleur blauw – op deze orakelkaart staat voor de oneindige ruimte en de grote diepte, de ruimte tussen de sterren en de ruimte in je eigen wezen.

De doornen – De steel van de roos heeft grote doornen. Op de orakelkaart liggen deze in donkere, paarse schaduwen. Dit symboliseert ons onbewuste, daar waar pijn plotseling naar boven kan komen. Je kunt je in je vinger prikken in je contact met anderen. Je ego kan geraakt worden en soms moet je jouw eigen behoeftes loslaten.

De golven – tussen de dolfijnen zijn als stromende muziek. De vormen lijken op muzieksleutels, maar het zijn ook symbolische sleutels tot onze eigen vermogens. Deze sleutels die de dolfijnen ons aanreiken, helpen ons te communiceren op een dieper niveau.  Dit kan een communicatie zijn met ons innerlijk, met onze intuïtie of met de stem van de natuur.

De blauwwitte bergen – vertellen net als de blauwe roos over een mystiek verlangen naar kosmische verbondenheid. Bij deze bergen gaat het om de verbinding tussen het nachtblauw met het geheimzinnige maanlicht op de besneeuwde toppen en het rozegoud rechts op de afbeelding, waar de ondergaande zon over de heilige steencirkel schijnt. De maan en de zon spelen hier de muziek der sferen.

De lucht – is opgebouwd uit oranje, zalmkleurige en goudgele lagen. Dit staat hier voor de klank en de muziek van ons gevoel en ook voor de kleuren van de ondergaande zon. Dit is de kaart voor de kracht van het westen, het westen waar de zon ondergaat en de schemering intreedt. Het is de tijd van de dag dat dingen ongrijpbaar worden en dat het licht verandert. Dan kan de muziek van de stilte ons nog raken. 

Dolfijnen – staan hier voor klank en communicatie. De klanken van dolfijnen en walvissen zijn complexe talen met talloze nuances. Volgens de schrijfster lijkt de taal van dolfijnen op een te snel afgespeelde band van onze taal. Onze hersens zouden dieper, beter en sneller moeten werken om het te volgen. Hun klanken vibreren door onze botten en cellen heen en hebben een harmoniserende werking op ons. Waarschijnlijk openen deze klanken poorten in ons bewustzijn en in onze DNA-structuur, waar oneindige informatie ligt opgeslagen.