Blij met mij – hoe richt je je leven in om de vrouw van je dromen te worden?

Patty Harpenau & Chérie Carter-Scott 
bol.com prijs: € 17,99 | 2ehands vanaf € 15,99 

Hardcover | 127 Pagina’s | Karakter Uitgevers B.V. 
ISBN10: 9061129338 | ISBN13: 9789061129332 

Op weg naar nieuw vertrouwen – Thuis in je lichaam

De veiligste plek waar je kunt wonen is je lichaam. Het is je eigen huis! Maar wat moet je doen als je je er niet optimaal in thuis voelt? Wat doe je als je iedere dag opnieuw op zoek bent naar en slanker, mooier of perfecter huis om in te wonen? Verhuizen lukt niet en jezelf afwijzen brengt je nog verder van je eigen huis. Hoe vind je de weg terug naar het vertrouwen dat je goed bent zoals je bent? 

Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar de relatie met je lichaam is de enige die levenslang is. Ouders verlaten deze planeet meestal eerder dan jij, kinderen arriveren pas als je zelf volwassen bent. Partners, echtgenoten en minnaars komen en gaan, maar de enige relatie die een heel leven duurt, is die met je eigen lichaam. Tegen de tijd dat je de aarde verlaat, kan het zijn dat je er een aantal lichaamsdelen bij hebt gekregen die j nog niet had toen je aan je aardse reis begon: een nieuwe knie, heup of nier. Maar het geheeld dat je in eerste instantie kreeg is nog steeds hetzelfde.

De Relatie tussen jou en ‘jij’

Vertrouwen in je innerlijk en je uiterlijk wil zeggen dat je gelukkig bent. Dat jij jezelf accepteert en dat je van je lijf en je leven geniet. Het gevolg van een innerlijk stabiel geluk is dat je permanent verlost bent van een interne negatieve dialoog die steeds maar weer wikt en weegt of je wel leuk, slank, mooi, gezellig, lief of waardevol genoeg bent. Er woont rust en blijdschap in je hoofd en je hart.

Maar een innerlijke stem die praat vanuit een kritische dialoog geeft een heel ander verhaal. De innerlijke babbelaar vertelt je, als je niet oppast, de hele dag wat er niet goed aan je is. Ooit naar jezelf geluisterd wat je tijdens de eerste ochtendblik in de spiegel tegen jezelf zegt? Zou je dat ook tegen je beste vriend of vriendin zeggen? Een negatieve innerlijke dialoog neemt je kracht en je energie weg. Het maakt dat je vertrouwen in je zelfbeeld en je lichaam een stevige deuk krijgt en het staat je levenskracht en geluk in de weg. Jij en jij worden opeens twee innerlijke mensen met een andere mening en het vertrouwen in je lijf maat een grote verandering door.

In onze jeugd is dit ‘gewoon op je lichaam vertrouwen’ het meest normale gegeven. Geen jong kind dat aan zijn lichaam twijfelt. Vaak verandert dit als we met de illusie van schoonheid in aanraking komen. Opeens is het eigen lijf niet mooi genoeg. De relaties tussen jou en je lichaam staat ter discussie en het onvoorwaardelijke vertrouwen is beschadigd.

Dit ben ik!

Wat is schoonheid en wie bepaalt wat wel of niet mooi is? En als we eerlijk zijn: schoonheidsidealen zijn toch net zo veranderlijk als het weer? Het vervelende is dat deze illusie ertoe kan leiden dat we die essentiële verbintenis – vriendschap en vertrouwen – met ons lichaam kwijtraken. We spiegelen ons aan deze illusie en opeens, zonder ons er echt bewust van te zijn, zijn we niet meer blij met onszelf. Met wie vergelijken wij onszelf als we in de spiegel kijken? Met onszelf of met een plaatje wat ons denken heeft gecreëerd? Wie zien we echt als we in de spiegel kijken? Zien we een herinnering van hoe we er eens uitzagen, een verwachting van hoe we eruit zouden zien of een reëel beeld zoals we zijn? Iedere ziel heeft de beste outfit die er nodig is voor de reis die we in dit leven maken. Maar de vergelijking met de buitenwereld maakt dat we onze authenticiteit niet meer zien en verliezen. 

Als we het vertrouwen in onszelf kwijtraken en we onze eigenwaarde niet langer zelf kunnen bepalen, maar die laten bepalen door de buitenwereld, dan wordt onze eigenwaarde afhankelijk van wat anderen van ons denken. Het gevolg daarvan is dat we een soort leegte van binnen krijgen die ons blijft achtervolgen, omdat we niet langer verbonden zijn met onze essentie. Als je steeds ruzie hebt met je partner kun je scheiden. Als je ruzie hebt met je eigen lijf ligt dat ingewikkelder. Van je eigen lichaam scheiden lukt niet, althans niet in dit leven. Je kunt maar een plastische chirurg gaan, maar de ervaring leert dat er, ondanks de uiterlijke veranderingen, innerlijk niet veel gebeurt, zolang je niet met jezelf aan de slag gaat. Hier ligt een duidelijke keuze op je te wachten; herstel je de relatie en het vertrouwen met jezelf? Besluit je de vriend of de vijand van jezelf te zijn? 

Vriendschap voor het leven

Ware vriendschap is onvoorwaardelijk en niet onduidelijk, sentimenteel of ongelijk. Het is een diepgaande innerlijke kracht. Jouw verstandhouding met jezelf zou idealiter die van een soul mate, een onafscheidelijke levenspartner moeten zijn. Vriendschap is de verbintenis tussen jezelf en je lichaam.

Het magische van vriendschap brengt ons in contact met onze ziel, die indirect zichtbaar wordt door de dingen die we doen, voelen en zeggen. Het is de stem van onze innerlijke wijsheid, onze kristalheldere wetenschap. Als we negatieve geluiden horen wanneer we in de spiegel kijken, kunnen we er zeker van zijn dat het niet de stem is van onze ziel. Het is de stem van de buitenwereld die ons een werkelijkheid wil opleggen. Een jong kind heeft geen negatieve innerlijke gesprekken. Er zijn geen peuters die tegen zichzelf schreeuwen dat ze niet leuk of mooi genoeg zijn. Het is duidelijk dat die stem pas later wordt ontwikkeld. 

Die stem komt te staan tussen je innerlijke (authentieke) ik en je uiterlijke ik en heeft invloed op jouw vriendschap met jezelf. Door van de innerlijke naar de uiterlijke stem te groeien, leer je te luisteren naar autoriteiten, je ouders of verzorgers, andermans meningen, reclame en de media. Hoe langer je hebt geluisterd naar deze ‘tussenstem’, hoe onzekerder je wordt in het herwinnen van je eigen stem. De stemmen van anderen mogen altijd in ons huis verblijven, maar ze mogen het huis niet overnemen. Jij woont daar en het is jouw stem die daar luid en duidelijk mag klinken. Dat is de stem waarop je kunt vertrouwen, die weet wat het beste voor je is, die je levensritme begrijpt en je bestemming kent.

Flaporen

Elke relatie kan worden gerepareerd door de taal van het hart te herontdekken. Als we verliefd zijn, maakt het niet uit of het voorwerp van onze liefde flaporen heeft. De taal van het hart zegt dat alles goed is zoals het is. Tot het moment dat deze persoon ons teleurstelt of afwijst en uit ons hart wordt verbannen. Dan vindt er een verandering van perspectief plaats en praat het hoofd verder zonder het hart.

Als je gevoelig bent voor een kritische innerlijke dialoog, komt er een gesprek met jezelf op gang dat een totaal andere toon heeft dan een gesprek dat je met jezelf in je hart voert. Wat tevoren was omgeven door de mantel der liefde en genegenheid, wordt nu kritisch beoordeeld. Waardoor alle charme, warmte, tederheid en intimiteit verdwijnt. Jezelf vriendelijk vanuit je hart benaderen, geeft vrede, veiligheid en aanvaarding. Het is ineens fijn om bij jezelf te zijn. In plaats van voortdurend de onvriendelijke taal in je hoofd te moeten aanhoren die je zegt dat er van alles met je mis is. 

Als we een relatie met onszelf aangaan vanuit het hart, maken we een zielsverwantschap mogelijk. Een partnerschap voor het leven, zonder voorwaarden of afwijzingen. In plaats van te kijken naar de afwezigheid van al die dingen dit je niet hebt, richt je je op de aanwezigheid van de dingen die je wél hebt. Je innerlijke perceptie veranderen naar de aanwezigheid van wat er wel is, brengt een mind switch teweeg, een verandering in de manier waarop je denkt. Het vereist dezelfde inspanning om wel van jezelf te houden als om niet van jezelf te houden. Het is een kwestie van keuze. Ben je vrienden voor het leven of niet? En waarom zou je niet? 

Bron: Patty Harpenau Happinez

Blij met mij

Patty Harpenau schreef samen met Chérie Carter-Scott het boek ‘Blij met Mij’. De twee vrouwen bundelden hun krachten vanuit hun ervaring en specialisme als vrouwen, coaches en trainers en ontwierpen een doe-het-zelf-coachingsprogramma om in doeltreffende stappen te leren de vertrouwensband tussen jou en je lichaam te herstellen. Op basis van hun ervaringen kwamen ze tot de volgende conclusie: het lichaam dat je hebt gekregen past precies bij je ziel, je hersenen en je persoonlijkheid. Mensen die leren blij met zichzelf te zijn, veranderen letterlijk van uiterlijk. Ze worden stralender, slanker, gezonder, charismatisch, energieker en succesvoller. Het antwoord op de vraag aan Chérie Carter-Scott of ze blij met zichzelf is kan niet duidelijker: ‘Ik ben blij met mij, omdat ik veel werk heb verzet om alle blokkades die mij ervan weerhielden om van mezelf te houden op te ruimen. Als je antwoord kunt geven op de vragen waarom je niet van jezelf houdt en daarmee aan het werk gaat, dan staat niets meer in de weg om van jezelf en je leven te houden.’ 

Recensie NBD|Biblion: 

Harpenau, in Nederland werkzaam als mental coach en auteur van een aantal boeken op het gebied van levensstijl en voeding, schreef samen met de Amerikaanse trainer en bestsellerauteur Carter-Scott dit coachingboek voor vrouwen. Hun trainingsprogramma is er vooral op gericht dat vrouwen leren weer contact te maken met hun eigen lichaam. Om dit te bereiken onderscheiden de auteurs zeven vormen van intelligentie, zoals fysieke, emotionele en creatieve intelligentie. Deze intelligentiesoorten zijn verbonden met zeven energiecentra (chakra’s) en vormen in het programma de context van oefeningen, opdrachten, vragenlijsten en levensverhalen die lezers bewust moeten maken van de oorzaken van frustratie en schaamte in hun leven. Op deze manier vormt het boek, waarop ook workshops worden gebaseerd, volgens de auteurs een leidraad naar vernieuwde energie, een positief zelfbeeld, gezondheid, zelfvertrouwen, kracht en innerlijke rust. Een toegankelijk vormgegeven en plezierig leesbaar boek over een thema dat altijd weer een breed lezerspubliek aanspreekt.

 bol.com Partner

 ]]>

Bron Happinez ©Loes Raaphorst 03/2008