Blodeuwedd

Mythologie

De Welshe aardgodin Blodeuwedd werd uitgehuwelijkt aan de zonnegod Llew Llaw Gyffes, tijdens het midzomerfeest Lugnassadh. Haar naam wordt geassocieerd met verraad omdat ze haar man tot de ingewikkelde handelingen aanzette die zijn dood werden: baden onder een strodak boven een kookpot bij de oever van een rivier, terwijl hij met één been een hert aanraakte. Op dat moment doodde ze hem met behulp van haar minnaar. Het verhaal gaat eigenlijk over archetypische krachten. Blodeuwedd staat voor de vraatzuchtige aardgodin die dorst naar het bloed van de heilige koning om haar bodem te bevruchten.

Betekenis

Je hebt de krassende schreeuw van Blodeuwedd gehoord, die je waarschuwt voor verraad. Waar duikt dat op in jouw leven? Vind je het moeilijk betrouwbare vrienden, partners, collega’s of maatjes uit te kiezen? Worden je medeleven, je zorgzaamheid en je trouw beantwoord met bedrog en verraad? Heb je iemand misleid om iets te bereiken? Blodeuwedd zegt dat je op je weg naar heelheid de volgende vraag moet beantwoorden: Hoe heb ik mezelf verraden? Want alle verraad begint met zelfmisleiding.

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met recht rug en gesloten ogen. Haal diep adem, waarbij je veiligheid inademt terwijl je de volgende woorden denkt of uitspreekt: ik ben in een veilige ruimte. Haal opnieuw diep adem, nu om bescherming in te ademen met de woorden: ik wordt beschermd. Haal voor de derde maal diep adem, waarbij je acceptatie inademt met de woorden: ik wordt geaccepteerd. Ga na of er bepaalde gevoelens bovenkomen terwijl je veiligheid, bescherming en acceptatie inademt.

Zie of voel nu een plekje in de vrije natuur waar je je kunt ontspannen. Het kan een plaats zijn waar je regelmatig komt of een die alleen in je verbeelding bestaat. Adem diep in en reis er tijdens het uitademen naartoe. Welke geuren ruik je? Welke kleuren zie je en wat voel je? Adem weer diep in en geef je over aan die plaats. 

Roep als je zover bent Blodeuwedd. Ze verschijnt en vraagt wat je nodig hebt. Je vraagt of ze je wil helpen de wortel van je zelfmisleiding te helen. Ze zet een filmscherm voor je neer. Ze knip met haar vingers en de film begint. Hij gaat over je jeugd, vanaf je geboorte in dit leven. Ze vraagt of je de vraag wanneer werd ik verraden in m’n jeugd? goed in je achterhoofd wilt houden. 

De ‘film’ komt bij de kiem van het verraad en stopt. Ervaar de gevoelens die nu bovenkomen ten volle. Doe wat het best bij je past. Werd je in de steek gelaten? Liet iemand die je vertrouwde je zitten? Werden de behoefte uit je jeugd niet vervuld? Laat jezelf zien wat er is gebeurd, wat het ook is. Laat het gekwetste kind in je de emoties uiten die met dat verraad gepaard gaan.

Blodeuwedd vraagt je om de film binnen te stappen, het kind bij de hand te nemen en haar van het doek weg te leiden. Ga met haar terug naar de plaats waar je lag of zat. Vraag haar wat ze nodig heeft en geef het haar. Vertel haar dat jij, de volwassene, van haar houdt en haar niet zal verraden. Vertel dat je begrijpt waar haar verdriet vandaan komt en dat je altijd voor haar klaar zult staan. Herhaal dit tot het goed tot haar is doorgedrongen. Neem haar nu mee terug naar de ‘film’ en laat haar er weer binnenstappen. 

Blodeuwedd spoelt terug naar de scène met de kiem van het verraad en speelt hem nog eens af. Dit keer verschijn jij, de volwassene, vlak voor het verraad op het toneel en je beschermt het kind. Neem de heling die is opgetreden in je op. Zuig hem tot diep in je cellen, je botten, je bewustzijn. Je voelt je verkwikt en kalm. Je bedankt Blodeuwedd en ze vraagt je om een geschenk. Je geeft het haar onvoorwaardelijk en ze verdwijnt. Concentreer je nu op het rustige plekje in de natuur waar je je bevindt. Adem diep in en wrijf bij het uitademen in je ogen. Haal nog een keer diep adem en open je ogen. Welkom terug!