Boom van het Zelf

Om erachter te komen wie we werkelijk zijn, moeten we de verschillende rollen die we in het leven spelen vergeten en doordringen tot het wezenlijke van de ziel. Mediteren helpt ons op deze tocht naar zelfontdekking. Voor een deel gaat het erom te ontspannen in de kennis en aanvaarding van ons ware zelf. Het beeld van de boom kan ons helpen deze geestestoestand te bereiken. Net als de boom zijn we complexe wezens, getekend door ervaringen, onze wortels uit het verleden, onze verwachtingen (als bladknoppen) die reikhalzend uitzien naar de toekomst. Via meditatie kunnen we leren ontspannen en de tijd laten verstrijken als we onszelf zien en aanvaarden in heel onze complexe totaliteit.

De felle energie van Kornalijn helpt ons onze gedachten naar binnen te richten, terwijl de gloed van Aventurien onze hoop en wensen versterkt.

Mediteren voor Zelfkennis

  1. Kijk naar het midden van de boom, waar het bladerdak de stam raakt. Dit is de kern van ons wezen, waar verleden, heden en toekomst samensmelten. Plaats daar de Kornalijn en voel hoe zijn energie je de kracht geeft om je zoektocht naar bewustwording van jezelf voort te zetten.

  2. Laat je blik omlaaggaan langs de stam, naar de wortels die onzichtbaar zijn, tot onder de afbeelding. Denk aan enkele van je belangrijkste ervaringen in een sfeer van aanvaarding.

  3. Laat je blik nu weer omhooggaan langs de stam, op een reis door de tijd. In het bladerdak voel je de bladeren je huid op meerdere plaatsen aanraken – dit is het nu, met al zijn gewaarwordingen. 

  4. Visualiseer een kracht binnen in je, van je hoofd tot je tenen, die elke cel verlicht. Plaats de Aventurien stenen tussen de bladeren als de opgloeiende cellen. Vanuit jouw kern van licht vliegen je wensen en verwachtingen het heelal in om hun krachten aan te wenden. Tussen de bladeren herken je hun deugden. Bezie ze alsof ze in je lichtkern stromen om die nog sterker te maken, en je wensen en verwachtingen nog meer kracht te geven.

  5. Denk tenslotte aan de boom als zowel je totale zelf als je zelfkennis. Verheug je in je eigen uniek-zijn, de vrijheid om te zijn wie je bent.