Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal – Ute Ehrhardt
Waarom lief zijn vrouwen geen stap verder brengt 

 

Achterflap

Altijd jezelf wegcijferen om aardig gevonden te worden? Compromissen sluiten om ruzie te voorkomen? Veel vrouwen kampen bewust of onbewust met dit ‘lieve-meisjessyndroom’. Zij willen zó aardig gevonden worden dat het ten koste gaat van hun persoonlijke ontwikkeling. Volgens Ute Ehrhardt in Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal, worden meisje niet braaf geboren, maar zo gemaakt. Zij legt uit hoe dit in zijn werk gaat, maar ook hoe vrouwen wel voor zichzelf kunnen opkomen om zo gelukkiger te worden. 

Ute Ehrhardt (1956) is psychologe en leidt sinds 1984 een psychologisch adviesbureau. Zij schreef eveneens het handboek: Elke dag een beetje brutaler.

 Brave meisjes komen in de hemel, brutale overal<br>Ute Ehrhardt

ISBN nr:
9041704736

 bol.com Partner

Recensie:

Gewapend met een glimlach kwam ik bij mijn Reiki Master binnen voor mijn Reiki II inwijding. Na de algemene beleefdheden uitgewisseld te hebben, viel mijn Reiki Master met de deur in huis: ik moest het boek van Ute Ehrhardt maar eens lezen! 😉 Braaf als ik ben heb ik het boekje dus aangeschaft (voor de prijs van 8 euro hoeft men het niet te laten). 

Al na enkele bladzijden realiseerde ik mijzelf dat ik wel erg veel herkende van wat er beschreven werd. Halverwege het boek voelde ik mij zelfs een beetje beledigd, omdat mij dit boekje ‘aangeraden’ was en het steeds persoonlijker overkwam. Tegen het einde van het 250 pagina tellende boekje kon ik niet tot een andere conclusie komen dat Ute Ehrhardt weliswaar als een feministe op mijn over is gekomen, maar wel gelijk heeft! Een waarschuwing vooraf: als je geen goed huwelijk hebt en toch al twijfelt over je mannelijke wederhelft is de kans groot dat je linea recta op zoek gaat naar een echtscheidingsadvocate! 😉 

Ute beschrijft de vrouwelijke glimlach. Niet zomaar een glimlach, maar een Mona Lisa glimlach. De mondhoeken licht omhoog gekruld, maar ogen die treuren: een tegenstrijdigheid dus. Ze gaat uitgebreid in op dit fenomeen, waarmee vrouwen heel makkelijk in de zogenaamde Mona Lisa val lopen en zich bedienen van Mona Lisa gebaren, rituelen en taalgebruik. Met vele voorbeelden die werkelijk uitermate herkenbaar zijn heeft zij bij mij menig maal het schaamrood op mijn kaken tevoorschijn getoverd, omdat ik moest toegeven mij ook schuldig te hebben gemaakt aan deze vorm van lichaamstaal.

Op slechts drie van de 250 pagina’s geeft Ute toe dat de vrouwelijke glimlach ook positief gebruikt kan worden of bedoeld kan zijn, maar de overige 247 pagina staan vol met valkuilen en voorbeelden van aangeleerd gedrag waar vrouwen niet veel beter van worden. Iets wat aangeleerd is kan ook weer afgeleerd worden, waar naar mijn mening wel iets meer aandacht aan had mogen worden besteed. Alleen maar aangeven wat niet goed is en vervolgens tussen de regels door oplossingen aanbieden zal niet voor iedereen even duidelijk te begrijpen zijn. 

 bol.com Partner

Toch is dit boekje een aanrader voor elke vrouw die moedig genoeg is zichzelf een spiegel voor te willen houden. 

*******

Reactie van Ernestien: 

He hallo ik las de recensie over ‘brave meisjes’ en de recensente constateert dat er erg weinig tips instaan om het ‘aangeleerde gedrag’ weer kwijt te raken. Waarschijnlijk hebben meer mensen dat tegen Ute Ehrhardt gezegd want er is ook een werkboekje met praktische oefeningen bij verschenen. Alleen (voor zover ik nu weet) is dat tijdelijk niet verkrijgbaar. Maar in de bibliotheek (van Rotterdam bijvoorbeeld) staat het gewoon in de kast… Kan misschien een tip zijn want ik denk dat het voor heel veel vrouwen een herkenbaar boekje is….

Groet, Ernestien

*******