Brighid

Mythologie

Brighid, wat ‘stralend’ betekent, is een drievoudige Keltische godin van het vuur: het vuur van inspiratie, de smeedkunst, poëzie, genezing en voorspelling. Barden (dichters) konden niet zonder haar inspiratie en deden dan ook vaak een beroep op haar. Volgens de legende werd Brighid geboren terwijl er een vlam uit haar hoofd oplaaide die haar met het heelal verbond.

 De nieuwe (christelijke) en oude (heidense) Brighid werden in 450 n. Chr. samengesmolten tot Sint-Bride. De heilige Bride, de dochter van een druïde, was goudsmid en later genezeres. Haar heilige vuur in Kildare (Ierland) wordt bewaakt door negentien priesteressen/ nonnen. Op de negentiende van elke maand zou zij verschijnen om het vuur zelf te onderhouden. 

Betekenis

Brighid komt je inspireren. Weet je niet welke kant je op moet? Heb je een gebrek aan motivatie? energie? Ben je de weg kwijt? Is je leven onduidelijk geworden? Snak je ergens naar maar weet je niet precies wat het is? Dan wordt het tijd om je heelheid te voeren met de vonk van inspiratie. Brighid zegt dat een leven zonder de vonk van inspiratie ronduit saai is. Ze raadt je aan je leven te voeden met inspiratie, waardoor je scherpzinnigheid, je helderheid en je energie toenemen.

Ritueel

Kies een moment uit waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en gesloten ogen. Adem, als je zover bent, diep in en adem uit met een zucht, waarbij je alles waar je vanaf moet van je afschudt. Adem nog eens diep in en adem uit met een sisklank. Adem voor de derde maal diep in en stel je bij het uitademen een grot voor, een grot waar je ooit bent geweest of een die alleen in je verbeelding bestaat. Adem nu nog eens diep in en ga bij het uitademen voor de grot staan. Laat je vingers over de wand van de grot glijden. Snuif z’n geur op. Ga naar binnen.

Van binnen is de grot goed verlicht en lekker warm en je voelt hoe je steeds dieper en dieper, alsmaar dieper naar beneden glijdt. Het is een prettig, aangenaam gevoel om zo alsmaar dieper, alsmaar verder en verder naar beneden te glijden. Er is licht aan het eind van de grot. Je staat op de drempel, waar de grot ophoudt en de Andere Wereld begint. Stap nu de Andere Wereld binnen. Let op het stralende zonlicht, de frisse lucht, de levendige kleuren.

Brighid wacht op je naast een oude stenen put. Je loopt naar haar toe over verend, smaragdgroen gras. Ze vertelt je dat ze het fijn vindt dat je bent gekomen. Je vertelt haar dat je op zoek bent naar inspiratie. Brighid vraagt je om een geschenk en je geeft het haar met alle plezier. Daarna omringt ze je met een cirkel van vuur en licht en ze ontsteekt een vuur in je sarasvatie-chakra (op je kruin). Je voelt daar dan een tinteling en een prikkeling. Je voelt hoe je energie vrijkomt en gaat stromen. Je vermogen om dingen te visualiseren wordt helder en sterker. Je voelt je geïnspireerd!

Nu wordt het tijd om afscheid te nemen. Je bedankt Brighid. Ze vertelt je dat je inspiratie simpelweg kunt opwekken door je die vlam op je hoofd voor te stellen. Je gaat de grot binnen. Nu ga je omhoog, steeds hoger, door de warme, aangename grot. Je voelt je ontspannen, opgeladen, verkwikt. Steeds hoger ga je, tot je bij de ingang van de grot bent. Stap eruit, adem diep in en terwijl je langzaam uitademt komt je terug in je lichaam. Adem nog eens diep in en open, als je zover bent, bij het uitademen je ogen. Welkom terug!