Carneool – een magische steen

Carneool komt van het Latijnse ‘cornu’, ofwel ‘hoorn’. De steen symboliseert seksuele energie en vruchtbaarheid. Door de eeuwen heen werd carneool gedragen om zijn beschermende krachten. In de islamitische wereld kreeg hij de bijnaam Mekkasteen. Hij werd gedragen als amulet tegen het boze oog. Moslims geloofden dat carneolen waarin de Allah stond gegraveerd hun dragers moed gaven. 

Steen van de Vreugde

Carneool is al heel lang het symbool van blijdschap en vrede. De steen verjaagt zorgen en stemt ons vrolijk. In het boeddhisme stond carneool voor geloof, volharding en wijsheid. Goethe meende dat carneool bescherming, geluk, troost en hoop bood. Boeddhisten, Chinezen, Indiërs, Kelten en Romeinen geloofden allemaal dat carneool het kwaad op afstand hield. 

Carneool in het Dodenboek

het Egyptische Dodenboek is een geschrift in hiërogliefen op papyrusrollen, over de wijsheid van oude priesters en de ervaringen van de ziel in het hiernamaals. Carneool wordt meermalen vermeld in het geschrift. De Egyptenaren dachten dat de steen bescherming bood en gaven hun mummies amuletten van carneool mee. Een ’tet’-amulet van carneool werd rond de nek van de mummie gebonden, om zijn ziel te beschermen in het hiernamaals. een legende vertelt dat de godin Isis tranen van bloed vergoot na de dood van haar man Osiris. De tranen veranderen in carneool, waar ze een tet-amulet van maakte. Isis bond het amulet om de hals van Osiris, om hem te beschermen op zijn reis naar de onderwereld. 

Astrale Reizen

Carneool werd al door de oude Egyptenaren gebruikt als hulpmiddel bij het maken van astrale reizen. Astrale projectie is een techniek die veel oefening vereist. Maar wie volhoudt kan het leren. 

  1. Houd een dun en doorschijnend stuk carneool voor een kaarsvlam. Op de kaars na mag er in de kamer geen licht branden.
  2. Staar door de steen naar het vuur. Probeer je bewustzijn samen met de steen door de vlam heen te laten gaan, als door een deur. 

Een Betere Gezondheid

Carneool heeft een herstellende werking op verschillende organen. De steen activeert met name het heiligbeen-chakra en het spijsverteringsstelsel. Lage rugpijn vermindert als je een carneool tegen je rug houdt. De spijsvertering verbetert als je permanent een carneool draagt. Carneool geeft energie. Draag een steen in je zak en wrijf erover als je je goed voelt. Zo bouw je positieve energie op, die je kunt gebruiken als het nodig is. 

Meer Seksuele Energie

Een gepolijst stukje carneool kun je gebruiken voor een zacht massage van de stuit-chakra, onderaan de wervelkolom. Maak langzame cirkelvormige bewegingen met de steen onderaan de wervelkolom. Zo verdwijnen blokkades die seksuele problemen kunne veroorzaken. Carneool wekt de kundalini (seksuele energie) op. Je kunt de steen daarom beschouwen als een afrodisiacum! 

Tegen Verlegenheid

Carneool kan verlegenheid of sociale geremdheid verminderen. Een hanger met een carneool rond je nek stimuleert de keel-chakra. De steen geeft je de moed om voor je mening uit te komen. Draag ook een carneool om je hals als je een zachte stem hebt en verlegen bent; je krijgt een luidere stem en meer zelfvertrouwen.

Vruchtbaarheid

Carneool is een stimulerende steen die helpt bij de verwezenlijking van ideeën en de uitvoering van plannen. draag de steen daarom als je probeert zwanger te worden. Beide partners moeten een carneool dragen bij een poging tot bevruchting. Bewaar de stenen bij elkaar als je ze niet draagt, om de band te versterken. Carneool zou ook beschermen tegen een miskraam. Dat blijkt wel uit het onderstaande middeleeuwse versje:

Carneool is een talisman
hij brengt geluk aan kind en man.
Als hij op een onyx rust, 
wordt hij door heiligheid gekust.
Carneool verdrijft het kwaad,
zodat geen enkel ding ons schaadt.
De naam van Allah, onze koning,
in de steen brengt liefd’ als honing,
zet ons aan tot dapp’re daad.
Carneool, een steen zo rood,
steunt vrouwen in hun barensnood.

Bron: MBS