Cerridwen

Mythologie

Voor de Welshmen is Cerridwen een drievoudige godin – meisje, moeder en oude vrouw – wier totemdier een grote witte zeug is. Ze wordt geassocieerd met de maan, inspiratie, poëzie, profetie, gedaanteverandering en leven en dood. Cerridwen had twee zonen. De een was knap en de ander was lelijk. Ze wilde de lelijke ook iets eigens geven, en maakt een toverdrank voor hem. Dit brouwsel, dat pas na een jaar en een dag klaar was, zou hem inspiratie geven en geniaal maken. 

Ze liet Gwion, haar hulp, op het brouwsel passen en verbood hem ervan te drinken. Op een keer spatten er per ongelijk een paar druppels op z’n hand en hij likte die af. Op hetzelfde moment wil hij alles, ook dat Cerridwen hem wilde doden. Hij vluchtte en zij ging hem achterna. Na vele gedaanteveranderingen werd hij opgeslokt door Cerridwen, die hem negen maanden later het leven schonk. 

Betekenis

Wanneer Cerridwen aan je verschijnt, is dat een aankondiging van dood en wedergeboorte. Iets is stervende en dat moet je laten gaan, zodat er iets nieuws geboren kan worden. Zo kennen we de dans van de aarde rond dood en geboorte als de seizoenen. Materie kan niet geschapen of verwoest worden; hij verandert slechts van vorm. Zo is het ook met ons. Om met volle teugen en in heelheid te kunnen leven, moeten we alle aspecten van het leven accepteren zoals ze zijn, dus ook dood en geboorte. Schud alles wat jou en je heelheid in de weg staat van je af.

Misschien ben je aan het eind gekomen van een cyclus, een relatie of een baan, en ben je bang om er afstand van te doen. Of je hebt het gevoel dat je sterft, terwijl slechts een klein stukje van jou plaats moet maken voor iets nieuws. Misschien is het besef dat de dood onvermijdelijk is te pijnlijk voor je om te accepteren.

Het leven in een patriarchale cultuur heeft de meesten van ons vervreemd van de manier waarop de godin met dood en wedergeboorte omgaat. We voeden onze heelheid wanneer we beseffen dat elke stap op de levensweg ook een stap is richting dood en wedergeboorte. We bereiken heelheid zodra we dat accepteren en kunnen dansen met de wedergeboorte en de dood. Cerridwen zegt dat je altijd terug zult krijgen wat je haar geeft. Het zal veranderd worden, van gedaante verwisselen, maar je zult het terugkrijgen. 

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen liggen of zitten met recht rug. Sluit je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit terwijl je tot tien telt. Adem nog eens diep in en adem weer in tien tellen uit. Adem voor de derde keer diep in en voel of zie bij het uitademen een tunnel. Het kan een bestaande zijn of eentje je je inbeeldt. 

Ga bij de tunnel staan en laat je vingers langs de ingang glijden. Snuif de geur op. Ga de tunnel binnen. Het is er warm en aangenaam en hij is goed verlicht. Je gaat naar beneden, steeds dieper en dieper en dieper. Steeds dieper gaat het, en je voelt je ontspannen en prettig. dan kom je bij het einde van de tunnel. er is daar een licht, het licht van de Andere Wereld.

Je stapt de Andere Wereld binnen, waar Cerridwen je tegemoet komt. Ze neemt je bij de hand en leidt je naar haar kookpot. Die is reusachtig groot en zwart. Ze roert erin. Ze vraagt je om alles in de kookpot te gooien wat getransformeerd moet worden of waar je vanaf wilt, alles wat moet sterven. Je gooit het in de pot en kijkt toe. Cerridwen roert erin.

Als ze klaar is, zet ze haar stok neer en steekt ze haar hand n de kookpot. ze vist eruit wat jij erin hebt gestopt en legt dat voor je neer. Het is precies in datgene veranderd wat het worden moest. Je bedankt Cerridwen en zij vraagt je om een geschenk, wat je haar graag geeft. Als je zover bent, loop je terug naar de tunnel en je neemt je oogst uit Cerridwen’s kookpot mee.

Nu ga je naar boven, steeds hoger en hoger en je voelt je verkwikt en vitaal. Hoger en hoger gaat het, tot je weer bij de ingang van de tunnel bent. Stap eruit en adem diep in. Adem langzaam uit en keer terug in je lichaam. Haal nog een diep adem en open je ogen als je zover bent. Welkom terug!