Chakra’s – energiepunten in het lichaam

Elk levend wezen heeft een aura om zich heen. Dit is een energieveld, wat alleen waargenomen kan worden door aura-readers, of een speciale camera. Een aura wordt ook wel de spiegel van onze ziel genoemd en is o.a. afhankelijk van onze geestesgesteldheid. Een aura bestaat uit twee lagen: eentje heel dicht tegen het lichaam aan, die van moment tot moment kan veranderen en een laag daar omheen, die veel meer over de persoon zelf zegt. Chakra’s zijn energie (opname) punten van het lichaam, door de aura heen. Er zijn er heel veel, maar laten we ons beperken tot de zeven belangrijkste chakra’s.

  1. Stuit-chakra         -aarde-energie
  2. Milt-chakra          -seksualiteit
  3. Plexus Solarus     -emoties
  4. Hart-chakra         -onbaatzuchtige liefde
  5. Keel-chakra         -communicatie
  6. Het derde oog     -visualisatievermogen
  7. Kroon-chakra      -intuïtie

Een chakra kun je het beste zien als een bloem, die open of dicht kan staan. Is een chakra (bijvoorbeeld de keel-chakra) gesloten, dan kan dat betekenen dat er problemen zijn met de communicatie. (misschien iets letterlijks, zoals stotteren, maar misschien ook meer figuurlijks: men is bang om te zeggen wat men denkt. Het mooiste is dus wanneer een chakra open staat. Chakra’s zijn de energiepoorten van kosmos naar de mens; wil een mens zich evenwichtig kunnen voelen, dan is het van groot belang dat de zeven chakra’s goed zijn geopend. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan! Wat echter ook wel eens voorkomt, is dat een chakra te ver openstaat en de persoon zo een bepaalde tijd blootstaat aan negatieve energie… en mogelijk ‘doorslaat’ naar de andere kant: dus weer in het geval van de keel-chakra, men zegt alles wat er in zich opkomt, zonder na te denken en kun je niet of heel slecht luisteren. 

Stuit-chakra: 

Dit chakra heeft alles te maken met fysiek aanwezig zijn en je op je gemak voelen in alle situaties. Als het open is, voel je je geaard, stabiel en zeker van jezelf. Je wantrouwt mensen niet onnodig en je voelt je aanwezig in het hier en nu. Je hebt het gevoel dat je voldoende ruimte om je heen hebt. Als je je vlug angstig en zenuwachtig voelt of snel onwelkom, is dit chakra waarschijnlijk niet goed geopend. Daarentegen kun je heel materialistisch en inhalig zijn, geobsedeerd door veiligheid en veranderingen weigeren, als dit chakra overactief is. 

Plaats van het chakra: kruis 
Endocriene systeem: bijnieren 
Lichaamsorgaan: nieren, blaas en wervelkolom 
Zintuig: reuk 
Psychische functie: vaardigheden om te overleven; lichamelijke vitaliteit; creatieve expressie; zaken die met overvloed te maken hebben. 
Element : aarde 
Kleur : rood (verwarmt, geeft leven, vitaliteit, kracht en moed) 
Edelsteen : rode kwarts, agaat, Lapis Lazuli, granaat en robijn 
Klank : oe 

Milt-chakra:

Dit chakra heeft alles te maken met gevoelens en seksualiteit. Wanneer het chakra goed open is, kun je jouw gevoelens goed laten zien, zonder te emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit, laat veel passie zien en bent levendig. Je kunt ook goed met jouw eigen seksualiteit omgaan. Wanneer je jezelf dus nooit kunt laten gaan, vaak een pokerface opzet, je niet open staat voor anderen is dit chakra niet actief genoeg. Als het overactief zou zijn, ben je altijd heel emotioneel en voelt je met werkelijk iedereen verbonden, mogelijk zelfs seksueel.

Plaats van het chakra: onder de navel 
Endocriene systeem: geslachtsklieren 
Lichaamsorgaan: voortplantingsorganen 
Zintuig: smaak
Psychische functie: centrum van de seksuele energie, centrum van de gevoelens, emoties en scheppende krachten. 
Element: water 
Kleur: oranje (geeft genezende,vernieuwende energie en bevrijdt ons van de verstarde emotionele patronen, bevordert het gevoel van eigenwaarde en wekt de vreugde van het zinnelijk genieten op).
Edelsteen: citrien, tijgeroog, barnsteen en topaas 
Klank: oo 

Plexus Solarus (zonnevlecht): 

Deze chakra geeft aan of je in harmonie met jezelf bent en je goed kunt voelen in een groep. Wanneer het voldoende geopend is heb je het gevoel de situatie te beheersen en heb je voldoende eigenwaarde. Wanneer dit chakra echter niet actief genoeg is, heb je de neiging je passief op te stellen en kun je slecht beslissingen nemen. Waarschijnlijk ben je verlegen en krijg je niet vaak wat je wilt. Daarentegen als dit chakra overactief is, ben je dominant, mogelijk zelfs agressief.

Plaats van het chakra: boven de navel 
Endocriene systeem: bijnieren 
Lichaamsorgaan: maag, lever, milt, galblaas, spijsverteringsstelsel, onderrug, buikholte en bloedsomloop. 
Zintuig: gezicht
Psychische functie: centrum van de kracht en wijsheid 
Element: vuur 
Kleur: geel tot goud-geel 
Edelsteen : gele calsiet, tijgeroog, barnsteen, topaas en citrien 
Klank: oh 

Hart Chakra:

Dit chakra regelt liefde, vriendelijkheid en genegenheid. Als het open is ben je hartstochtelijk en vriendelijk en heb je harmonieuze relaties. Als het niet goed functioneert kun je koud en afstandelijk overkomen. Is het overactief, kun je mensen verstikken met jouw liefde en heeft jouw liefde egoïstische redenen.

Plaats van het chakra: hart 
Endocriene systeem: thymusklier 
Lichaamsorgaan: hart, huid, longen, leverbloedsomloop 
Zintuig: tast
Psychische functie: liefde en mededogen 
Element: lucht 
Kleur: groen maar ook roze en goud 
Edelsteen: rozenkwarts, toermalijn, kunziet, smaragd en jade 
Klank: aa 

Keel Chakra:

Dit is het chakra wat alles te maken heeft met communicatie. Je bent in staat je gevoelens goed onder woorden te brengen, ook op creatief gebied. Wanneer dit chakra niet goed werkt, ben je zwijgzaam, introvert en mogelijk verlegen. Niet de waarheid spreken kan dit chakra doen blokkeren. Als het echter overactief is, praat je teveel, kun je niet luisteren, ben je dominant en houd je mensen op een afstand. 

Plaats van het chakra: keel 
Endocriene systeem: schildklier 
Lichaamsorgaan: keel, longen, hals, oren, bronchiën en slokdarm 
Zintuig: gehoor
Psychische functie : communicatie, zelfexpressie en helderhorendheid 
Element: ether 
Kleur: (licht) blauw ook zilverkleurig en groen-blauw. 
Edelsteen: apatiet, aquamarijn, turkoois, chalcedoon, lapis lazuli en blauwe saffier 
Klank: ee 

Het Derde Oog: 

Dit chakra heeft alles te maken met inzicht en visualisatie. Als het open is heb je een goede intuïtie, mogelijk heb je veel fantasie. Als het niet goed functioneert, denk je te weinig aan jezelf en vertrouw je teveel op anderen. Je vertrouwt liever op algemeenheden, en kunt makkelijk in de war raken. Als het chakra echter overactief is, leef je teveel in een fantasiewereld en zijn zelfs hallucinaties niet uitgesloten. 

Plaats van het chakra: voorhoofd 
Endocriene systeem: hersenaanhangsel 
Lichaamsorgaan: autonome zenuwstelsel en hypothalamus 
Zintuig: “derde oog”
Psychische functie : intuïtieve centrum, zetel van de wil en van helderziendheid. 
Element: – 
Kleur: transparant indigoblauw 
Edelsteen: Lapis Lazuli, indigo-blauwe saffier, donderblauwe sodaliet 
Klank: – 

Kroon Chakra: 

Dit chakra heeft alles te maken met wijsheid en met het zich één voelen met de wereld. Als het open is ben je zonder vooroordelen en je bewust van jezelf en je omgeving. Als het niet actief genoeg is, ben je je niet bewust van spiritualiteit en waarschijnlijk heel star in jouw manier van denken. Als het overactief is wil je de dingen misschien teveel beredeneren, zweef je te veel en misschien schenk je te weinig aandacht aan dat wat jouw lichaam nodig heeft. 

Plaats van het chakra: kruin 
Endocriene systeem: pijnappelklier 
Lichaamsorgaan: bovenste gedeelte van de hersenen, rechteroog. 
Zintuig: –
Psychische functie: verbindt ons met het Hogere Zelf 
Element: – 
Kleur: violet en wit. De kleur violet bewerkstelligt een transformatie van geest en ziel en opent ze voor spirituele dimensies. Wit draagt alle kleuren in zich. 
Edelsteen: amethist en bergkristal 
Klank: ie 

Interesse in een chakrabehandeling

Doe de Chakra Test!