Chi Energie – Grondbeginselen 

Alles in het heelal is doordrongen van Chi energie en straalt die ook uit. De Russische geleerde Semyon Kirlian  (1900-1980) vond in 1937 een fotografisch proces uit, dat een haloachtige uitstraling rond een voorwerp liet zien, een beetje zoals een veelkleurige gasvlam. Hij geloofde dat die stralen een soort levenskracht voorstelden – in feite het Chi energieveld van het voorwerp, dat verrassend gemakkelijk kan veranderen. 

Twee mensen die elkaar hartstochtelijk kussen geven bijvoorbeeld een heel ander energieveld te zien dan wanneer ze rustig stilzitten. Dit verschijnsel komt ook in de natuur voor. Je kunt een blad van een plant aftrekken en met een Kirlian-camera een foto maken van de lege ruimte waar eerst het blad zat. Je zult dan de omtrek van het blad nog op de foto zien. 

Wetenschap is niet meer zo bekrompen als vroeger en moderne wetenschappers zullen nooit beweren dat iets ‘zeker’ is. Ze kunnen hooguit de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis berekenen. Onze wereld is niet zo zwart-wit als we vroeger dachten. De Ouden haakten in op deze onzekerheden en ontwikkelden filosofieën over verandering. Er worden steeds meer wetenschappelijke ontdekkingen gedaan en sommige, zoals die van Chi energie, blijken verrassend zinvol. 

Persoonlijke Chi Energie

Je inwendige en je uitwendige Chi energie vormen samen je aura. Dat is een waarneembare haloachtige uitstraling rond je lichaam, die zich manifesteert als een veelkleurige gloed die de subtiele innerlijke levensenergieën  weerspiegelt. Op die manier sta je intuïtief in wisselwerking met de wereld om je heen. Sommigen noemen dit je zesde zintuig. 

Verschillende soorten Chi Energie

De Chi energie binnen in je en om je heen bezit kenmerken die steeds veranderen en verandert daarom op bepaalde wijzen en op specifieke momenten je manier van denken en voelen. Chi om je heen stroomt altijd, dag en nacht, door de seizoenen heen en onder steeds veranderende weersomstandigheden. Evenzo beïnvloedt je hartslag en je ademhaling de manier waarop je inwendige Chi energie stroomt. Je inwendige en uitwendige Chi energie beïnvloeden elkaar, ook als ze door hun cycli stromen. 

Verdicht / Verspreid

Als Chi zich in bepaalde delen van het lichaam verdicht of wordt vastgehouden, voelen die gespannen of strak aan. Je kunt bijvoorbeeld een barstende hoofdpijn hebben. We zijn gevoelig voor verdichte Chi energie bij hoge luchtdruk of als we gestresst, boos of geïrriteerd zijn.  Als je Chi energie te verspreid is, krijg je gevoelens van leegheid of apathie. Je hebt moeite om warm te worden en hebt een sap gevoel in je benen. Als je levensenergie vervliegt, voel je je teneergeslagen, emotioneel uitgeput en moe. Mensen met verspreide Chi hebben minder Chi energie en zoeken daarom die energie bij anderen. 

Snel en Turbulent / Langzaam en Stagnerend

Chi energie kan zich snel verplaatsen en dan heb je het gevoel alsof je je midden in een onweer bevindt. Het is gemakkelijker een vervelend gevoel te boven te komen als je de chi stroom kunt versnellen en negatieve gevoelsenergie weg kunt ‘blazen’. Maar een teveel aan snelstromende Chi maakt het moeilijk om je vanbinnen rustig te voelen.  Als je energie langzaam stroomt, voel je je rustiger: een innerlijke toestand die bevorderlijk is voor meditatie en zelfanalyse. Als je Chi energie echter te langzaam stroomt, stagneert ze en is het moeilijker om gevoelens los te laten. Je kunt zelfs vast komen te zitten als je contact met je omgeving vermindert.

Naar boven / Naar beneden

Chi stroomt ’s morgens en vooral in het voorjaar sneller door het lichaam naar boven. Dit beurt je op, je bent enthousiast en zelfverzekerd. Maar het komt meer neer op woorden dan op daden.  Het Chi niveau heeft de neiging om ’s middags en tegen de avond te dalen. Je voelt je rustig, functioneel en realistisch, omdat je Chi naar de aarde wordt getrokken. Te veel ervan zou je wat minder ondernemend kunnen maken.

Projecteren, stralend en naar buiten / Teruggetrokken, verbogen en naar binnen

Als je heel geëmotioneerd bent of als je je zelfbeheersing verliest, straal je een sterke Chi uit die laat zien wat je voelt. Te veel ervan wekt de indruk dat je arrogant bent of overdrijft.  Als je binnen in jezelf concentratie en kracht wilt opwekken, trek je Chi naar binnen om een diepere kracht te voelen. Als je dit overdrijft, loop je het risico dat je jezelf afkeert van de wereld en van de energie om je heen die je in evenwicht houdt.

Chi Energie – wat is dat nu eigenlijk?

Chi Energie en Gevoelens

Bron: Chi Energie van Simon G. Brown