Citrien – een magische steen

Citrien is een prachtige, goudgele steen, die zijn naam heeft ontleend aan het oud Franse woord ‘citrin’ dat citroen betekent. De goudgele kleur van citrien ontstaat wanneer amethist of rookkwarts wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, Citrien staat ook bekend als de ‘steen van de dief’ vanwege zijn associatie met de Griekse god Hermes, die, toen hij nog maar een paar dagen oud was, Apollo’s kudde stal. Men geloofde dat het dragen van citrien de drager zou beschermen tegen moeilijkheden. Daarom was de steen erg geliefd bij criminelen en bandieten.

Een Zeldzaam Sieraad

Omdat citrien een zeldzame steen is, komt citrien weinig voor in magische tradities. Hij wordt wel in de bijbel genoemd en werd door Hebreeuwen en oude Romeinen gebruikt. In de 19e eeuw werd citrien populair in sieraden als een goedkopere variant voor topaas. 

Ametrien

Ametrien is de combinatie van amethist en citrien. Als ongelijke hitte een deel van een amethist beïnvloedt, verandert dit in citrien. Het resultaat is een prachtige mengeling van gouden citrien met paarse amethist. De beste eigenschappen van twee stenen worden zo gecombineerd. Ametrien is een goede steen voor meervoudige genezing: de eigenschappen van amethist werken op de hogere chakra’s en die van citrien op de lagere. Ametrien is ook een goed droomsteen. Leg het onder je kussen om dromen te onthouden. 

Citrien voor Genezing

Citrien werkt uitstekend tegen problemen van galblaas, hart, nieren, lever, karteldarm en spijsverteringsorganen. De energie van citrien werkt het best op de heiligbeen-, zonnevlecht- en hartchakra. Maar de heilzame krachten zijn het meest effectief op organen in de romp. Ga liggen en leg een stukje citrien op het te genezen lichaamsdeel. Beeld je in dat de gouden stralen van de zon via de citrien door het lichaamsdeel vloeien en de spanning wegnemen. 

Ontgiften

Als je op dieet bent of je wilt je lichaam ontgiften, helpt citrien om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Leg een stukje citrien enkele minuten in een glas water. Haar het eruit en stop het in je zak. Neem de hele dag door slokjes van het water. Citrien is een steen van gezonde overvloed. Tijdens een dieet helpt de gouden kleur je te ontspannen en je eetlust te temperen. Dit vergroot je wilskracht. 

Paranormaal Bewustzijn

Citrien kan het paranormaal vermogen ontwikkelen en werkt vooral goed als je moeite hebt om op je intuïtie te vertrouwen. Houd een stukje citrien in je hand als je paranormaal werk verricht, zoals waarzeggerij of helderziendheid. Leg een stukje citrien op je bureau om redenering en inspiratie te vergroten. Citrien helpt om open te staan voor hemelse wijsheid. 

Citrien Zegenen

Middeleeuwse Schotten zegenden citrien voordat ze het in een heilige bron achterlieten. Zo werden christelijke en heidense elementen met lokale folklore verweven. Schotland is een van de weinige plekken waar citrien in de natuur voorkomt. Soms wordt het ‘Schotse topaas’ of ook wel ‘Spaanse topaas’ genoemd. 

Schotse Citrienzegening

Laat me u in het water onderdompelen
o mooie, gele steen van kracht!
In het puurste water
dat puur werd gehouden door Brigit.
In de naam van de twaalf apostelen, 
in de naam van de drie-eenheid
en alle stralende engelen.
Een zegening op de steen,
een zegening op het water
en een genezing van alle lichaamskwalen
voor elk lijdend wezen!

Bron: MBS