Couperose Huid

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. Couperose bestaat dus uit verwijde bloedvaatjes (geen gesprongen aders, zoals men vaak zegt). Deze huid moet heel voorzichtig behandeld worden en eigenlijk door een schoonheidsspecialiste gezien worden voor het beste advies. 

Soms is het het gevolg van de huidziekte rosacea. De bekende rode neus die veel bij mannen voorkomt, wordt veroorzaakt door rosacea en niet door alcohol ! Het is niet bekend of couperose kan ontstaan als iemand veel alcohol drinkt. Alcohol verwijdt tijdelijk de bloedvaten, maar of ze dan ook altijd wijd blijven is niet zeker. De bloedvaatjes kunnen gekronkeld of streepvormig zijn. Soms zien ze eruit als een spinnetje (spider). Het komt het meeste voor in de gezichtshuid en vooral op de wangen. 

Het lijkt wel of vrouwen er meer last van hebben dan mannen. De oorzaak kan erfelijke aanleg zijn, maar ook blootstelling aan extreme temperatuurverschillen kan couperose verergeren. (denk maar aan de ‘boerinnen-van-vroeger’ …. deze hadden vaak hele rode blozende wangen, wat in feite echter ernstige couperose was. Veel in de gure wind en daarna boven het fornuis). Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose. 

Iemand met couperose kan dus het beste temperatuur verschillen mijden: dus liever niet van de sauna in het koude dompelbad, en bij vorst bij voorkeur een huidolie aanbrengen ONDER een dagcrème met een hoge beschermingsfactor. Couperose gaat nooit meer weg, men kan wel zorgen dat het niet snel nog erger wordt, door ALTIJD een dagcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Absoluut GEEN scrub crème gebruiken, geen lotion met alcohol erin, en ook geen stimulerende maskertjes! 

Wil men wel perse een masker gebruiken, breng dan eerst een nachtcrème voor een extreem droge huid over de plekken met couperose aan en dan het masker eromheen, maar….. liever niet. Kortom: absoluut geen huidverzorging gebruiken die stimulerend op de bloedsomloop werkt. Wat wel? Hoge beschermingsfactor en hele milde reinigingsproducten, zonder alcohol. 

Mijn voorkeur gaat uit naar cosmetische producten en niet omdat die beter zouden zijn, maar wel makkelijker in gebruik voor mensen die niet aan etherische oliën gewend zijn. Amandelolie is op zich een prima basisolie, maar men zou er dan toch een druppeltje van het 1 of ander aan toe moeten voegen (lavendelolie etc) en dat vraagt toch heel specifieke kennis van de huid en de verschillende oliën. Nogmaals: dit zou door een schoonheidsspecialiste beoordeeld moeten worden.

Helaas kunt u zelf niet veel doen aan couperose. Ieder huidprobleem en dat geldt ook voor couperose is voor de betreffende persoon vaak opvallender dan voor anderen. Is het een te grote bron van ergernis dan kan couperose met make-up goed gecamoufleerd worden. Een voordeel van couperose is, dat de rode appelwangetjes een gezond uiterlijk suggereren. 
Een couperose huid is vaak heel erg gevoelig en voelt strak aan. Veel huidverzorgingsproducten zijn niet geschikt voor couperose en kunnen soms het probleem nog verergeren.  

Basisregel voor een couperose huid = beschermen, beschermen en nog eens beschermen!

©Loes Raaphorst 2003