Cursus Nee Zeggen – voor iedereen die zichzelf te hoge eisen stelt 

Bij de Reiki Regenboog praktijk Zoetermeer komen heel veel verschillende mensen, met verschillende achtergronden en ideeën, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze voelen zich moe, uitgeblust, uitgeput en kunnen nergens meer energie uit halen. 

Speciaal voor mensen die eigenlijk altijd voor een ander klaar staan zou het heel belangrijk zijn wanneer ze iets makkelijker hun eigen grenzen aan zouden kunnen geven. NEE, zeggen dus. Maar ja, als je altijd gewend bent alles voor anderen te doen, ongeacht of je daar tijd en/of zin in hebt, lijkt het heel moeilijk om die ander dus teleur te stellen. Meestal wordt er door diegene van te voren al bedacht, dat de ander het er te druk voor heeft, de ander het niet kan opbrengen of dat de ander andere dingen te regelen heeft. Veelal vindt er niet eens overleg plaats: men gaat ervan uit dat als iemand iets vraagt er alleen maar positief geantwoord mag worden. Terwijl we allemaal weten dat vragen vrij staat…. (en weigeren erbij!)

Veel altruïstische mensen slaan werkelijk door naar de andere kant en vergeten zichzelf helemaal. Men gaat maar door en maar door, verlegt zijn eigen grenzen keer op keer, totdat de rek helemaal uit hun elastiekje is en men instort. Het beste wat je voor een ander kunt doen is goed voor jezelf zorgen, wat dus ook inhoudt dat je je eigen grenzen respecteert. Als je zelf iedere keer maar weer over je eigen grens heen gaat, hoe kun je dan verwachten dat een ander jouw grens wel accepteert? Het werkt echt twee kanten op. Zowel op het werk als in de privé-situatie. Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn lichaam, geest en leven. Door dit op het spel te zetten, alleen om anderen een plezier te doen, doe je niet alleen jezelf maar ook die anderen tekort. Niemand heeft immers meer iets aan je als je werkelijk instort en misschien wel máánden uit de roulatie bent. 

Oké, hoor ik mensen denken, in theorie klinkt dit aardig, maar zodra iemand hen iets vraagt, beginnen ze al te rennen, zelfs zonder nagedacht te hebben of ze daar überhaupt wel tijd voor hebben, of zin in hebben. Deze mensen vinden terugkomen op hun woord ook iets wat absoluut niet kan, dus zitten ze zonder dat ze het willen heel snel weer in hun eigen val! NEE zeggen kun je leren. Zelfs op een manier die niet iedereen afstoot. Om te beginnen is het heel belangrijk op te houden met het denken voor een ander. Die ander is ook voor zichzelf verantwoordelijk en dus heel best in staat om voor zichzelf te denken. Wat kunnen mensen die altijd overal JA op zeggen nu gaan doen? Heel simpel, maak van elke JA eerst eens een MISSCHIEN.  

Je laat voor jezelf dan de mogelijkheid open iets niet te doen, als je merkt dat je er echt door in de problemen komt. Op deze manier kom je dan niet op je woord terug, omdat je vooraf al MISSCHIEN had gezegd in plaats van het gebruikelijke JA. De ander beseft heel goed dat je niet zonder meer NEE zegt, maar er werkelijk serieus over na wilt denken, dus die wacht rustig af. Je hebt op deze manier dus ook de tijd om eerst zelf rustig na te denken of je het ook echt wel wilt doen, voor die ander. Bedenk je achteraf dat het eigenlijk niet zo’n probleem voor je is, dan is de ander heel blij dat je uiteindelijk toch JA zegt. Wordt het toch een NEE, dan zal de ander in de meeste gevallen toch respecteren dat je het wel overwogen hebt. 

Wanneer je dit een tijdje uitgeprobeerd hebt en het je geen moeite meer kost, zul je merken dat je ook veel makkelijker meteen NEE zult kunnen zeggen, op vragen of verzoeken, waar je gewoon geen zin in hebt. Je hebt namelijk door de ‘misschien-periode’ jouw eigen grenzen ontdekt, waardoor het in de toekomst makkelijker zal zijn die ook voor jezelf heel goed in de gaten te houden. Pas dan, en alleen dan, kun je voorkomen dat anderen al jouw energie bij jou weghalen, zonder dat je daar zelf profijt van hebt gehad. 

De meesten van ons hebben in onze kinderjaren al geleerd, dat je niet mag liegen. Liegen is niet goed, niet eerlijk etc. Nu wil ik niemand opstoken en vind ik ook dat wat je zegt waar moet zijn, maar waarom liegen we dan wel tegen onszelf? Eigenlijk is het nog veel erger: we verraden onszelf op die manier! Vergeet niet dat je altijd met jezelf door één deur zult moeten kunnen en als het ’s nachts donker is, het heel vervelend is als je een hekel aan jezelf hebt, omdat je dus wéér iets beloofd hebt, wat je eigenlijk niet wilde. Dus voorlopig geldt er even een andere stelling: je mag tegen de hele wereld liegen, maar lieg NOOIT tegen jezelf!  

Heb je vragen, of wil je reageren, gebruik dan de reactieknop bovenaan deze pagina! 

©Loes Raaphorst < 2005