De Moderne “Schoonmoeder”

De grapjes over schoonmoeders zijn al eeuwenoud. Sinds jaar en dag hoor je mannen al klagen over hun schoonmoeder. In sommige gevallen misschien terecht, maar uiteraard niet altijd. Dit gaat natuurlijk ook op voor deze nieuwe generatie “schoonmoeders”.

Het aantal scheidingen in Nederland loopt nog steeds op; zo ook het aantal mensen wat “als goede vrienden uit elkaar gaat”. Persoonlijk krijg ik het daar altijd een beetje benauwd van, maar dat zal wel met mijn eigen niet-zo-beste-ervaringen te maken hebben. Toch weet ik dat het bestaat: mensen die elkaar echt met respect blijven behandelen na hun scheiding.

Er moet mij echter ook iets van het hart. Wat nu als de man in kwestie weer een relatie krijgt? Kunnen we voor de aardigheid even stilstaan bij de nieuwe partner van deze man? Misschien zijn er ook kinderen uit de vorige relatie bij betrokken en krijgt de nieuwe partner dus met een heel gezin te maken. De ex-vrouw blijft natuurlijk altijd flink “aanwezig” in deze situatie. De man is tenslotte als “vriend” vertrokken. 

De ex-vrouw zal altijd beslag op hem blijven leggen. En dan bedoel ik natuurlijk niet het oppassen op de kinderen als dat zo eens uitkomt, of ouderavonden waar hij normaal gesproken toch al nooit naar toe ging. Nee, meer praktisch, zoals: De PC doet het niet…… De belastingpapieren moeten ingevuld worden….. Wie gaat wanneer met vakantie? 

Ook het telefoonverkeer staat dagelijks in het teken van het vorige huwelijk. Er moet tenslotte nog veel “geregeld” worden. En ach… de kinderen zijn een dankbaar excuus natuurlijk. En passant wordt er veel meer besproken. De opmerking: we praten nu meer en beter met elkaar dan tijdens ons huwelijk komt echt niet uit de lucht vallen.

De nieuwe partner heeft weinig in te brengen in dezen. Natuurlijk is het fijn dat er met oog op de kinderen, de ex’ en “on speaking terms”  blijven. Natuurlijk wil de man dit niet in gevaar brengen. 
De nieuwe partner wil niet jaloers over komen, dus houdt haar mond. Vervolgens staan er steeds regelmatiger 3 mensen op het voetbalveld of in de aula van een school naar de kinderen te kijken.

Het is voor de buitenwereld bijna een sprookje: kijk eens hoe goed ze allemaal met elkaar om blijven gaan? Toch zit er een vreemd smaakje aan dit alles. De grenzen wat nog wel en net niet meer geaccepteerd wordt. Het gaat natuurlijk te ver wanneer de ex-vrouw opmerkingen gaat maken over de kleding van de man. Zou je niet eens een nieuwe jas kopen, bijvoorbeeld. Goh, kan ze niet strijken? Of nog erger….. wat heb jij in je nek zitten???? Ruige nacht gehad?

Het lijken wel opmerkingen van ouderwetse schoonmoeders! De man zal hier misschien nog om kunnen lachen, maar de nieuwe partner, die zich toch al zo onzeker voelt, krijgt een flinke steek in haar maag.

Ex-vrouwen van Nederland: laat je partner “los” na een scheiding! Regel je zaakjes na de scheiding lekker zelf. Ga zelf op zoek naar een computergoeroe en huur een belastingconsulent in als je het niet zelf kunt. Laat je partner verder gaan met zijn eigen leven en bemoei je absoluut niet meer met zijn uiterlijk of bedgewoontes! 

Reageren? Laat het mij weten op webmaster@loesje.info

©Loes Raaphorst < 2005