Decoratieve Make-up – tips en uitleg

Vloeibare Make-up: 

Dit wordt altijd aangebracht over de dagcrème. Neem een crèmige make-up voor een droog tot droog/normale huid en een matte make-up voor een normaal/vette tot vette huid. Beide soorten zorgen voor een gelijkmatige teint en een perfecte basis voor verdere ‘kleuren’.  Kies een kleur die het dichtste bij de natuurlijke huidskleur ligt. De kleur mag hoogstens een tint lichter of donkerder zijn. De juiste kleur kunt u het beste vinden door de make-up te proberen op uw pols of hals. Verdeel de crème over het gezicht door puntjes te zetten op wangen, neus, kin en voorhoofd en verdeel de crème met uw vingers of met een sponsje met lichte draaiende bewegingen: vanaf uw wangen en voorhoofd naar buiten en naar boven en vanaf uw neus tot aan de kin. Bij de haargrens en onder de kin de make-up vervagen zodat er een overgang naar de natuurlijke huidskleur ontstaat. Let ook op het oorlelletje, zodat daar geen ‘rare’ afscheiding ontstaat. Neusvleugels worden ook nog te vaak ‘vergeten’. Wilt u de vloeibare make-up extra laten dekken, gebruik dan een vochtig sponsje. Wacht overigens met het aanbrengen van vloeibare make-up tot de dagcrème volledig ingetrokken is. Het is natuurlijk ook mogelijk om 2 tinten met elkaar te mengen wanneer dit een beter kleurresultaat zou geven. Vloeibare make-up ook altijd over de lippen aanbrengen, omdat dit ervoor zorgt dat de lipstick langer en beter blijft zitten.

Concealer:

Dit is een dekkend product om huidoneffenheden ‘weg’ te werken. Wanneer men dit aanbrengt over puistjes, bedenk dan dit nooit met het sponsje van de concealer zelf te doen, om te voorkomen dat de bacteriën ‘in’ het product terecht komen en u vervolgens uzelf lekker kunt infecteren bij een volgend gebruik. Schraap liever met een spateltje of wattentip er wat vanaf en gebruik dat op de huid. Breng het product aan over de basismake-up opdat het niet later weggevaagd wordt. Tamponeer vervolgens een aantal malen op het plekje om het product zo veel mogelijk te laten vervagen met de basismake-up. Randjes zoveel mogelijk ‘weg’ werken. Bedenk u wel vooraf wat u precies weg wilt werken. Sproeten zijn een natuurlijk iets en horen vaak bij een gezicht. Door die allemaal weg te willen werken ontstaat er een onnatuurlijk ‘Barbie-achtig’ uiterlijk. Vuistregel is en blijft dat alles wat u donkerder maakt naar ‘achteren’ valt en alles wat u lichter maakt komt meer naar ‘voren’. Dus wallen onder de ogen gaan we beslist niet ‘nog’ donkerder maken 😉

Highlighter Crème of White Soufflé:

Dankzij de grote hoeveelheid wit pigment is deze crème ideaal om donkere plekjes te camoufleren of om andere plekken op te halen door deze lichter te maken. Tevens als basis onder een oogmake-up te gebruiken, zodat deze nog stralender lijkt en beter blijft zitten. Breng deze crème nooit direct op de huid aan, maar eerst op de rug van uw hand, waar u het dan met zeer kleine hoeveelheden vanaf kunt halen, omdat u maar heel weinig nodig hebt vanwege het witte pigment. Hierbij geldt: oefening baart kunst!

Losse Gezichtspoeder:

Een absoluut onmisbaar product voor dagelijks gebruik, daar het ook direct over de dagcrème aangebracht zou kunnen worden. Poeder matteert doordat het overtollig vet absorbeert. Tevens is het een perfecte basis voor oogschaduw en rouge, omdat poeder-op-poeder veel beter blijft zitten en minder vlekkerig is, dan poeder op een ondergrond van crème. Er zijn allerlei manieren om poeder aan te brengen, van een wattenpad voor eenmalig gebruik, tot ‘donsjes’, te koop bij elke drogisterij, maar gun uzelf in dit geval een hele grote kwalitatief hoogwaardige kwast. Deze zijn absoluut niet goedkoop, maar gaan een leven lang mee en u zult hem dagelijks gebruiken, dus bespaar hier niet op. Niets is zo ergerlijk dan haren van een goedkope kwast op uw net aangebrachte make-up. Neem wat poeder met de kwast uit het potje, houd de kwast loodrecht naar boven en klop met de steel zachtjes in uw hand, zodat de poeder diep in de kwast ‘zakt’ en gelijkmatig verdeeld wordt. Ga dan met zachte bewegingen vanaf uw voorhoofd naar beneden over uw gezicht. Ook over de ogen, daar het een ideale ondergrond voor de oogschaduw is. Let op met ‘harde’ contactlenzen 😉

Oogschaduw Trio:

We geven hier een voorbeeld van een snelle en gemakkelijke oogmake-up met het gebruik van drie op elkaar afgestemde kleuren. Breng met een ronde applicator de middelste kleur aan op het gehele ooglid tot aan de oogplooi. Breng met de ‘schone’ kant de lichtste kleur daarboven aan tot aan de wenkbrauw. Gebruik een spitse applicator om de donkerste kleur in de buitenooghoek aan te brengen over de middelste kleur heen. Vermeng de kleuren met elkaar met uw vinger, een kwastje of een wattenstaafje; altijd van de lichte naar de donkere kleur. Voor een intensieve avond make-up kunt de de kleuren krachtiger opbrengen of de applicator van te voren vochtig maken.  Wie donkere kringen onder de ogen heeft, dient blauwe en roze tinten oogschaduw te vermijden. Heeft een kleine rimpeltjes rondom de ogen? Vermijd dan parelmoer kleuren en gebruik bij voorkeur matte oogschaduwtinten. Kies voor een oogschaduw altijd een contrasterende kleur bij de ogen Juist tegenstellingen in kleuren zorgen voor spanning. Dus geen blauwe oogschaduw bij blauwe ogen; de ogen vallen dan eerder ‘weg’ dan op. Lichte kleuren kunnen het oog optisch groter laten lijken, daarom zouden bijziende brildraagsters vooral lichte kleuren moeten gebruiken.

Oogpotlood: 

Juist met een oogpotlood moet u erop letten, dat een donkere kleur de ogen weliswaar accentueert, maar ook kleiner maakt. Wilt u uw ogen groter laten lijken, kiest u dan liever voor een lichtere kleur. Trek rond uw ogen een zacht lijntje dicht langs de wimpers. Het lijntje onder het oog tot het midden trekken en naar binnen smaller laten worden. Een wit lijntje aan de binnenzijde van het oog langs de wimperinplant getrokken, geeft een stralende blik, ook wanneer de ogen moe zijn. Er zijn genoeg variaties mogelijk: het contourlijntje lijkt krachtiger wanneer u eerst de oogschaduw aanbrengt en zachter wanneer u daarna de oogschaduw aanbrengt. Voor een hele zachte lijn gaat u er na het aanbrengen nog met een wattenstaafje over heen. U krijgt een zeer natuurlijk effect en de wimpers lijken bijzonder vol wanneer u met het oogpotlood kleine puntjes zet tussen de wimpers.

Vloeibare Eyeliner:

Een eyeliner is bijzonder geschikt voor een betoverende avondmake-up of voor mooie kattenogen. Let erop dat de eyeliner een heel fijn kwastje heeft en veegvast is. U kunt het beste ontspannen te werk gaan: steun op de ellebogen, de wenkbrauw zo hoog mogelijke optrekken en het oog zo ver mogelijk sluiten. De eyeliner heel dicht langs de wimperrand aanbrengen. Een heel fijn lijntje van binnen naar buiten langs de oogrand staat heel bescheiden. Voor een krachtige uitstraling trekt u een fijn lijntje van binnen naar buiten langs het oog, maar laat u het aan het einde een beetje naar boven verlopen; dit zorgt voor het ‘kattenogen’ effect. Eventueel kunt u ook aan de onderkant een heel fijn lijntje trekken van buiten naar binnen om het oog nog meer te accentueren. Pas op, zwart is voor erg blanke types vaak te hard. Neem liever antraciet grijs of donkerbruin.

Wenkbrauwpotlood:

Zorg voor een zacht maar stevig potlood, waarvan de punt niet kan splijten. Kies dezelfde kleur van de wenkbrauwen. Borstel de wenkbrauwen eerst met een borsteltje licht naar boven en daarna in de natuurlijk vorm. Trek nooit een rechte lijn, maar zet kleine schuine streepjes tussen de haartjes in zodat het resultaat natuurlijk is. Eventueel kunt u ook een kleur oogschaduw gebruiken die met de kleur van de wenkbrauwen overeen komt. Borstel dan eerst de haartjes tegen de haarrichting in, breng voorzichtig met een applicator de oogschaduw over de haartjes (niet de huid) aan, en borstel de wenkbrauw vervolgens terug in model.

Mascara:

Absoluut onmisbaar! Het voltooit de oogmake-up, zorgt voor een stralende blik, modelleert de wimpers, en maakt ze optisch langer, voller en krachtiger. Om te voorkomen dat er mascara op uw oogschaduw komt, begint u altijd met de onderwimpers. Het woord ‘mascara-roller’ zegt het eigenlijk al; de mascara moet moet een ‘rollende’ oftewel draaiende beweging opgebracht worden, zodat alle haartjes meegenomen worden. Breng altijd twee lagen over elkaar aan voor een langdurig en mooi resultaat. Goedkoop is duurkoop in de meeste gevallen, want een kwalitatief hoogwaardige mascara blijft langer zitten, laat de wimpers niet aan elkaar kleven en droogt minder snel uit.

Lippotlood:

Een lipliner geeft vorm aan de lippen, men kan makkelijk oneffenheden corrigeren, maar voorkomt ook dat de lipstick ‘wegloopt’ in de fijne lijntjes rondom de mond. Begin met het cupido-boogje, dan een streepje midden op de onderlip, en verbindt vervolgens de hoeken met het boogje en het streepje. Het kiezen van de kleur van het potlood is sterk aan mode onderhevig. Wil men op veilig spelen, kiest u de kleur van de lipstick. Spectaculairder is het om een wat donkere kleur te kiezen en de lipstick zelf licht te houden. Zelfs zwart wordt in het uitgaanscircuit niet geschuwd, maar staat maar bij zeer weinig dames echt grappig. ‘Hap’ altijd even in een tissue om overtolligheden te verwijderen. Eventueel kunt u ook met een wattenstaafje de kleur iets vervagen.

Lipstick:

Door een lipstick te gebruiken die rijk is aan tarwekiemolie en vitamine E behouden de lippen hun natuurlijke vochtigheid en worden beschermd tegen uitdrogen. Zeker op het strand is het belangrijk een lipstick met een UV-filter te gebruiken. Na het aanbrengen van de lipstick altijd even ‘happen’ in een tissue en een tweede laag opbrengen, zodat de lipstick echt lang blijft zitten. Lipstick aangebracht met een lippenpenseel geeft meer kleurpigment op de lippen. Bedenk dat vloeibare make-up in combinatie met gezichtspoeder de perfecte basis voor een lipstick is. 

Lipgloss:

Voor de één een must voor de ander een ramp. Wel is het de finishing touch wanneer men op de foto moet of op een andere manier in contact zal komen met fel licht.

Poederrouge:

Onmisbaar bij het modelleren en het aanbrengen van contouren en accenten in het gezicht. Breng met een grote kwast de rouge met draaiende bewegingen aan, richting haarinplant. Let op: rouge nooit op het midden van de wang of in de buurt van de ogen aanbrengen. Wel kunt u voorzichtig de kaaklijn en eventueel zijkanten van het voorhoofd meenemen.

Veel succes! 😉

©Loes Raaphorst 2003