Online Tarot Cursus – door Akisanti

De ontstaansgeschiedenis van de Tarot is onduidelijk en onderwerp van verschillende uiteenlopende speculaties. Men beweert dat ze de geheimen van de universum bevat en mogelijk ook de sleutel is van de menselijke natuur. Er bestaan verschillende methodes van kaartleggen, van de simpele 3-kaarteninterpretatie tot de moeilijkere 42-kaartenmethode. Het Keltisch Kruis – één van de populairste manieren – wordt het meeste uitgelegd in de boeken over Tarot. 

Welke kaarten zijn er in het Tarotspel?

De grote Arcana = 22 kaarten, die kaarten hebben voor ieder ongeveer dezelfde diepere betekenis en ze symboliseren de weg die je in je leven moet gaan, doch vergeet nooit dat je zelf de controle hebt over je leven en niet de kaarten.

De kleine Arcana = 56 kaarten : staven, zwaarden, bokalen en pentagrammen.

Voorbereiding:

Het moeilijkste bij kaartleggen is de STILTE ! De meditatie, je concentreren , jezelf leegmaken voor je start met de legging. Het is heel belangrijk dat je een sterke intensiteit en respect hebt voor je kaarten. Bewaar ze in een speciale doos of wikkel ze in een speciale doek; jouw kaartspel is van jou alleen, omring ze dan ook alleen met jouw energie…leen ze liever niet uit.

De interpretatie van de kaarten moet uit jezelf komen, dit kan wel een half jaar duren voor je dat voelt. Schrijf je leggingen op en begin met de 3 korte leggingen. Men kan de Tarotkaarten schudden door elkaar, waarbij de afbeelding uiteraard naar beneden is, zodat je die niet kunt zien. Dan trek je 3 kaarten. Die kaarten zullen je raad geven, die kaarten zullen je iets leren, een gevoel of een indruk geven. Onthoud vooral dat je de kaart benadert met je gevoel en niet met je verstand.

Bestudeer eerst elke kaart voor je je eerste legging doet en beschrijf je gevoel daarbij op in een schriftje of op de computer. Schrijf op wat die kaart voor je betekent en lees dan pas de betekenis die je vindt in boeken of op internet. Bekijk de grootste tekening, die is het belangrijkste. Bekijk dan de kleinere, dit zijn de details. Beiden hebben ze een bedoeling, stellen ze een situatie voor, een gevoel, of duiden ze op een toestand. De naam die zich op de kaart bevindt, wel daar mag je zelf een interpretatie aan geven. Dus de kaartlegging is bedoeld om raad te geven. Want de toekomst staat niet vast, je kan die zelf veranderen. Het is volledig mogelijk dat je je eigen lot bepaalt. Je moet alleen leren hoe, het is een moeilijke opgave. De landkaart zit echter in jezelf, je moet jezelf durven zien zoals je bent, mediteren helpt absoluut. Je Tarotkaarten zijn je landkaart (zo ook astrologie, dieptepsychologie, numerologie).  Het zit in je onderbewustzijn en je haalt het naar boven via de kaarten.

De Tarotkaarten kan men tegenwoordig  in boekwinkels kopen, soms zelfs in speelgoedwinkels. Er bestaan verschillende soorten kaarten. Koop diegene die jou het meeste aanspreken, uiteindelijk zullen ze allemaal in dezelfde richting voorspellen, welke kaarten je ook hebt.

Interpretatie:

De Tarotkaarten maken zichtbaar wat in jezelf zit. Je moet de techniek krijgen en die krijg je door het te ‘doen’. Vergeet  niet de kaarten zo positief mogelijk te interpreteren, al geven ze nog zulke negatieve boodschappen door. 

De vraag is ook een hele belangrijk les. Een grote bron van kennis is aangesproken met die vraag. Vanuit ons onderbewustzijn moeten we het naar het bewustzijn  brengen en dit gebeurt door de vraag en dit is ook een punt van bewust van jezelf worden. De meeste mensen stellen zich geen vragen, daar ze denken dat dat wel zo zal zijn, ze zijn bijna overtuigd dat het hun lot is. 

Het liefst leg je voor één vraag de tarotkaarten maar 1 keer binnen 3 maanden. Een goede raad, als je de kaarten legt voor jezelf, schrijf dan op  welke kaarten er op tafel kwamen, welke vraag er aan de orde was en welk antwoord je in de kaarten zag. Na 14 dagen leg je ze terug op die manier, en dan zie je misschien meer duidelijkheid, ook is de tijd al een beetje voorbij gestreefd, en  haal je zo meer kennis en zekerheid uit de kaarten. 

Basisregels om in het oog te houden:

De bovenste zijde van de kaart = de geestelijke kant.
De middelste = het menselijke vlak.
De onderste zijde = de aardse kant, de materie.

Nu gaan we leren combineren: dus de kaarten schudden, concentreren op de vraag en 2 kaarten trekken. De 1e kaart leg je in het midden voor je, en de 2e kaart leg je links boven. 
Kaart 1 is de basiskaart – zo is de situatie- de vraag
Kaart 2 is het antwoord – de opdracht voor wat je moet doen voor het toekomstig verloop. 

Wat je nu verder nog moet weten is, hoe je de kaarten neemt en schikt. Begin altijd met het volledige pak kaarten te schudden (jijzelf), liefst met de linkerhand, (de kant van je hart). Laat de persoon voor wie je een legging doet couperen en 3 kaarten eruit nemen. Deze trekking heet de oude roma-methode, en geeft antwoord op een specifieke vraag. De eerste kaart geeft het verleden aan, hoe de situatie was. De tweede kaart het heden, hoe de situatie evolueert. De derde kaart de toekomst, hoe de situatie wordt. Als het antwoord niet duidelijk is, leg je nogmaals 3 kaarten erbij en desnoods nog éénmaal 3 kaarten…maar dan stoppen. Ik kan hier heel ver over uitbreiden, maar dat laat ik over aan de boeken en internet. Onthouden: als een kaart eruit valt, apart leggen of in je achterhoofd onthouden en de kaart terugleggen. 

Omgekeerde kaarten :

Bedenk dat wat ze je beloofden, dat komt er niet. Dat wat je verwacht had, dat komt er niet. Het wordt niet zo slecht of niet zo goed als je verwacht had.

De grote Arcana:

Nu gaan we een beetje uitleg geven over de kaarten, te beginnen met de grote Arcana. Die bestaan uit 22 beeldkaarten, genummerd van 1 tot 21; de dwaas heeft meestal geen nummer, hoewel in sommige spelen nummer 0 gebruikt wordt. Deze kaarten bepalen de interpretatie van de kaartlegging. De interpretatie komt deels uit boeken deels uit mijzelf.

Deel 2

]]>