Dragonheart – een sprookje?

Je zult maar een echte filmliefhebster zijn en op zaterdagavond ook kinderen over de vloer hebben; dat beperkt de keuze van de film natuurlijk enigszins, maar gelukkig werd het heel eenvoudig toen ik Dragonheart in de gids zag staan. Een oude legende in een nieuw jasje gegoten over een draak met het accent van Sean Connery! 

 Dragonheart (Import)
Dragonheart (Import)
Sean Connery
bol.com Partner

Een avonturenfilm vol met actie, humor en een vleugje romantiek over de ongelooflijke vriendschap tussen een man van eer en de allerlaatste draak van de wereld. Bowen is een ouderwetse ridder die nog gelooft in “De Oude Code”; een nobele eed waarin de ridder zweert het goede te dienen en het kwade te bestrijden. Tijdens een opstand wordt de vader van prins Einon vermoord. Hijzelf is zwaargewond, maar een draak redt zijn leven in ruil voor de belofte de zwakkeren te zullen verdedigen en af te zien van tirannie en geweld. 

Eenmaal koning geworden, ontpopt Einon zich nog als een veel grotere tiran dan zijn vader. Bowen geeft de draak hiervan de schuld en neemt zich voor alle draken in het land uit te roeien. Twaalf jaar later is hem dat bijna gelukt, slechts één draak rest hem nog. Maar hun gevecht eindigt onbeslist…

 

De strijd op leven en dood verandert al snel in een hechte vriendschap…en dus sluiten ze een akkoord om als drakendoders van stad tot stad te trekken en veel geld te verdienen. Ze houden echter geen rekening met het venijn van koning Einon… 

Dennis Quaid (Bowen) en de stem van Sean Connery (Draco) zorgen voor een avond ouderwets kijkplezier met wel hele mooie special effects. De draak is schitterend gemaakt en de stem van Connery maakt hem zeer sympathiek. Men is zelfs in staat geweest Draco’s ogen een lieve uitstraling te geven. De droge schotste humor klinkt perfect door in de stem van de draak. De scene waar Bowen krampachtig een kampvuurtje wil maken om het vlees te roosteren is werkelijk schitterend; Draco oppert met een voorklauw onder zijn kin, of hij misschien kan ‘helpen’? Hij is tenslotte niet voor niets een vuurspuwende draak 😉

De samenwerking tussen Bowen en Draco is ook kostelijk om te zien. Zoals de twee vrienden samenspannen in hun overlevingsstrijd, waarbij Bowen zogenaamd Draco uit de lucht schiet, en Draco zijn ‘dood’ veinst, door de pijl op te vangen om vervolgens onder water te vluchten is heerlijk om naar te kijken…. Tot het moment dat het meertje een keer niet diep genoeg is… Kortom een hele leuke film, en geschikt voor alle leeftijden. 

Lang geleden, toen de mensheid nog jong was, waren de draken al oud en wijs. De draken kregen medelijden met de mensen en spraken met elkaar af dat ze voor altijd over de mensen zouden waken. Op het tijdstip van hun dood zouden er sterren aan de hemel verschijnen. Zo is de Draken Hemel ontstaan. Maar niet alle draken worden toegelaten tot de Draken Hemel; ze moeten hun plek aan de hemel wel verdienen. Als ze niet goed genoeg voor de mensen gezorgd hebben, dan verdwijnt hun ziel voor altijd alsof ze nooit bestaan hebben…vertelt Draco, de laatste van de draken.

Cast: Dennis Quaid, Sean Connery e.a. onder regie van Rob Cohen ( 99 minuten) 1996 

   Dragonheart (Import)
Dragonheart (Import)
Sean Connery
bol.com Partner