Dromenvangers – bijgeloof?

Dromenvangers worden door veel natuurvolkeren gemaakt. De Aboriginals en de Indianen staan bekend om hun dromenvangers. Het doel van de dromenvanger is overal gelijk. De genoemde volkeren gaan er van uit dat de hemel doorweekt is met dromen, goede dromen, maar ook slechte dromen. Als je in slaap valt, is er dus een kans aanwezig dat je een slechte of boze droom opvangt en die gaat beleven in je droomtijd. Een dromenvanger brengt daarin verandering. De dromenvanger wordt boven je slaapplaats gehangen en vangt de dromen op. Slechte of boze dromen worden door het web gevangen en vastgehouden, deze spatten uitéén bij het eerste ochtendlicht. De goede dromen, worden gevangen en vallen via het web en de veertjes op de ontvanger. Zodoende droomt deze persoon rustiger en vaak prettiger.

Dromenvangers worden door de Indianen en Aboriginals vaak cadeau gegeven aan pasgeborenen. Op die manier begint een baby prettiger aan zijn leven hier op aarde. Een leuk idee is om persoonlijke voorwerpen in een dromenvanger te verwerken, bijv. een melktandje, een halfedelsteentje, een sieraad, kraaltjes etc. Zo kan een dromenvanger helemaal aangepast worden aan je eigen wensen.

Indianen denken dat dromen ook voorspellend zijn; men maakt a.h.w. contact met levensgeesten, die een advies geven wat opgevolgd zou moeten worden. Zo ontstond de Indiaanse droomvanger. Het geloof van de dromenvanger en de intensiteit hiervan varieert tussen de verschillende stammen, echter het basis geloof is hetzelfde. Kleine dromenvangers werden vaak aan kinderen gegeven om boven hun bedje te hangen. Maar ook bij volwassenen was het gebruik hiervan heel gewoon. De dromenvangers werden traditioneel van wilg gemaakt en gevormd tot een cirkel. Het web dat geweven is tussen de wilg is gemaakt van pees en wordt aangekleed met veertjes, stenen en kralen, allen met hun specifieke betekenis. 

Andere tekens of attributen werden toegevoegd als er wensen waren voor speciale dromen of als medicijn en bescherming.

  • Veren: om dromen uit te laten komen en te geleiden.

  • Medicijn zakjes: als bescherming.

  • Stenen: naargelang de steen o.a. geestelijke kracht, genezing, slapeloosheid, lichamelijke kracht, spirituele beleving, rusteloosheid.

  • Bont: voor warmte en comfort. 

De goede, vaak onderwijzende droom, welke zijn weg weet te vinden, wordt in het web doorgelaten en glijdt langzaam langs de veer naar beneden naar de dromer zonder deze te storen in zijn slaap. 

De slechte dromen worden in het web gevangen en zullen, bij het opkomen van het eerste zonlicht, net als dauw uit het web verdreven worden. 

Plaats de dromenvanger boven de slaapplaats en plaats het zo dat het eerste zonlicht het web raakt, wetende dat je dromen waarheid kunnen worden.