Droomanalyse – een introductie

Dromen helpen onszelf beter te begrijpen. De sleutel tot het verklaren van dromen is het bestuderen van details, want alles heeft een betekenis. Voordat je probeert dromen te begrijpen, moet je eerst bedenken waar de informatie in dromen vandaan komt. In jouw omgeving vind je vele bronnen van inspiratie: familie, huis, vrienden en werk. Daarnaast kun je putten uit jouw persoonlijke wensen, verwachtingen, angsten en ambities.

Invloeden van Buitenaf

De maatschappij waarin je leeft heeft ook grote invloed op je dromen. Tradities, gewoonten, manieren, maar ook ethiek, waarden en principes in jouw leefomgeving bepalen jouw ‘culturele identiteit’. Tot slot zijn er droombeelden en onderwerpen die iedereen heeft. Deze betreffen alle natuurlijke behoeften en instincten, de fasen van het leven, zoals kindertijd, pubertijd, of volwassenheid, en de basis behoeften, zoals liefde, veiligheid en seks. 

Droomtaal

De informatie in dromen is vaak gecodeerd en lijkt daardoor verwarrend. Als je de informatie in je dromen letterlijk neemt, onthul je niet de volledige betekenis. De droomtaal bestaat uit informatie die je overdag via de zintuigen hebt verzameld en die op een andere manier wordt weergegeven. Meestal visualiseert je onderbewustzijn de gedroomde informatie. Je kunt droombeelden op twee manier verklaren:

  1. Letterlijk: de informatie verwijst direct naar jouw leven.
  2. Symbolisch: de informatie is ‘gecodeerd’. Zo staan vliegdromen voor vrijheid of ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Ze betekenen niet dat je kunt vliegen!

Dromen Ontcijferen

In je onderbewustzijn ‘zweven’ gevoelens en beelden door elkaar tot ze bij elkaar gebracht worden. Als je jouw dromen wilt begrijpen, kijk dan naar de volgende hoofdelementen:

  • Thema en Tijdstip. Wat was het thema van de droom? Ging de droom over een huis, een achtervolging, uitvallende tanden, reizen, vallen of slangen? Het tijdstip van de droom bepaalt hoeveel betrekking hij heeft op jouw dagelijks leven. Hoe dichter bij het ontwaken, hoe nauwkeuriger de droom problemen in jouw dagelijks leven weergeeft.
  • Actie en Betrokkenheid. Wat gebeurde er? Waar gebeurde het? Ken je de plaats uit het verleden of is hij onbekend? Dit kan aanwijzingen geven over persoonlijke onzekerheid of zaken uit de kindertijd of huidige omstandigheden. Nam je deel aan de droom of bekeek je de actie van een afstand? Dit vertelt in welke mate je bij de situatie in het echte leven betrokken bent.
  • Sfeer en Omgeving. Was het licht en ruimtelijk, of donker en claustrofobisch? Was het een angstige of gelukkige droom? Waar speelde de droom zich af? Op land? Op zee? Water staat voor emoties en lang voor geld en eigenwaarde. Lucht symboliseert intellect. Als je jezelf onder de grond bevindt, zoek je een verloren schat.
  • Personen en Voorwerpen. Herkende je de mensen of waren het onbekenden? waren het familieleden, vrienden of collega’s? De kwaliteiten van de personen in jouw droom kunnen kwaliteiten zijn die je graag wilt ontwikkelen. Voorwerpen benadrukken ook een kwaliteit. Dit kan over een persoon of een situatie gaan. 
  • Dieren. Deed een dier je aan iemand denken? Vaak vertegenwoordigen dieren een situatie of persoon. Op deze manier ontdekt ons onderbewustzijn onze ware gevoelens over een persoon of gebeurtenis, zonder hinder van alledaagse vooroordelen. Zo kan een vriend symbolisch als een angstaanjagende beer verschijnen, iemand om bang voor te zijn. 
  • Kleur en Stemming. Wat waren de kleuren van de voorwerpen in je droom? Waren de appels klein, groen en niet rijp, of groot, rood en rijp om te eten? Heldere of saaie kleuren zeggen iets over de stemming van de droom.

Bron: MBS