DTS en The Eagles – hell freezes over

Men plaagt mij graag met mijn leeftijd, waarom weet ik niet, maar ze doen maar. Weet je waarom ik dat helemaal niet zo erg vind? Er is zo ontzettend veel verbeterd door de jaren heen aan geluidskwaliteit, dat ik het best heel leuk vind, dit allemaal zelf meegemaakt te hebben 😉 Al heel jong werd ik geconfronteerd met een muziekliefhebber. Ik denk dat ik ook het enige meisje van tien jaar ben geweest die (toen al) een eigen platenspeler had.  Een Lenco, het was een heel klein vierkant ding, oranje met wit, waar je eigenlijk alleen singles op kon afspelen, maar what the heck… er kwam muziek uit. 

Nauwelijks drie jaar later had ik genoeg gespaard om een echte platenspeler te kopen. Dual was toen een zeer gerenommeerd merk en het ding kostte ruim 700 Hollandse florijnen; een rib uit mijn 13-jarig lijf, maar echt bij elkaar gespaard van alle rapportcentjes en zakgeld. De ontwikkeling ging snel: mono – binaural – stereo – quadrafonie – dolby digital – dolby 5.1 – DTS en na vinyl/tape kwamen er al rap de cd – dvd en audio dvd achteraan.

Ik heb het niet allemaal kunnen volgen, financieel beperkt als ik was, maar eindelijk ben ik dan toch in het bezit van apparatuur die DTS voortreffelijk weergeeft. Toen ik een paar weken geleden nog even terug kwam in de winkel waar de installatie en boxen vandaan komen, wisten ze nog wie ik was, dus misschien geeft dat aan dat er inderdaad een redelijke geluidskwaliteit aanwezig is, bij ons in huis 😉 

Tja, en als er goede apparatuur in huis is, wil je natuurlijk ook muziek in die kwaliteit beluisteren. Dus op zoek naar DTS muziek dvd’s! Na Tom Jones en Peter Gabriel waren nu The Eagles aan de beurt. Het vreemde is misschien wel, dat ik helemaal niet bijzonder van de Eagles houd. Natuurlijk, Hotel California is een hele mooie song, maar ik heb The Eagles eigenlijk altijd als een ‘studioband’ gezien en er nooit bij stilgestaan wie er nu eigenlijk meespeelden, laat staan dat ik geïnteresseerd was in hun concerten. Tot nu dus!

 

Na getuige te zijn geweest van het opnieuw samenkomen van de bandleden, de repetities en meer backstage ‘gedoe’ begint de show: For the record, we never broke up, we just took a 14 year vacation…. Alle vijf zitten naast elkaar op een barkruk op het podium, indrukwekkend dicht bij het publiek.

Een gitaar begint.. rustig, … dan steeds iets sneller, mijn boxen laten elke snaar apart horen… applaus… percussie komt erbij… ik hoor een bas… een akkoord…. en nog een gitaar, die een al bekende melodie begint…kippenvel… een traan in mijn oog…alle vijf spelen nu samen en…het applaus is verdiend! Hotel California! 

Don Henley begint te zingen en ik weet het even niet meer. Is dit live? Is dit harmonieuze geluid mogelijk zonder de trucage van een studio? Mijn hemel wat heb ik gemist al die jaren! Dit is geen studio bandje, maar stuk voor stuk top muzikanten. Wat een stemmen, zo bij elkaar. Don Henley’s stem is live ongelooflijk krachtig. Mijn boxen laten elke noot apart horen, maar ademhaling hoor ik niet. Geweldig wat een techniek heeft die man. Joe Walsh en Don Felder zijn verwikkeld in een kostelijk spel op de gitaar, het lijkt een vraag en antwoord melodie. Wat een plezier stralen ze uit, maar belangrijker, wat een perfecte aanslag en uitvoering. Zichtbaar opgelucht nu het eerste nummer ‘erop’ zit, geven ze elkaar een schouderklop en gaan verder.

Track list:

 • Hotel California
 • Tequila Sunrise
 • Help Me Through The Night
 • Love Will Keep Us Alive
 • Learn To Be Still
 • Pretty Maids All In A Row
 • The Girl From Yesterday
 • Wasted Time
 • I Can’t Tell You Why
 • New York Minute
 • The Last Resort
 • Take It Easy
 • Life In The Fast Lane
 • In The City
 • Get Over It
 • Seven Bridges Road (DTS Audio Only Track)

Cast list:

 • Don Henley: vocals, drums & percussion
 • Glenn Frey: vocals, guitar, piano & keyboards
 • Timothy B.Schmit: vocals, bass guitar
 • Joe Walsh: vocals, guitar, slide guitar & organ
 • Don Felder: vocals, guitar, mandolin, steel & slide guitar

Glenn Frey vertelt hoe ze besloten hebben dat er wel een comeback zou kunnen komen, maar niet zonder nieuwe songs: Timothy B. Schmit zingt Love Will Keep Us Alive en weer valt op hoe mooi hun stemmen samen klinken. Maar er staan niet alleen ballads op deze DVD. Get Over It is een rocksong die staat als een huis. Helaas staan One  Of These Nights en New Kid In Town niet op deze DVD, maar dat is maar een heel klein minpuntje, daar wat er wel op staat ik ook niet had willen missen 😉 

Stukje historie:

 • 1971: Glenn Frey, Don Henley en Randy Meisner zaten in de band van Linda Ronstadt, toen zij besloten zelf een band op te richten: The Eagles.

 • 1972: Het eerste album komt uit, genaamd: Eagles.

 • 1973: Het tweede album komt uit, genaamd: Desperado.

 • 1974: Het derde album komt uit, genaamd: On the border, en Don Felder komt bij de band

 • 1976: Weer een album: Hotel California en Bernie Leadon verlaat de band en wordt vervangen door Joe Walsh.

 • 1979: Het album The long run ziet het licht, en Randy Meisner wordt vervangen door Timothy B.Schmit.

 • 1982: De bandleden beginnen aan solo carrières. 

 • 1994: De band komt weer bij elkaar en Hell Freezes Over is een feit.

 • 2001: Don Felder verlaat de band en wordt officieel niet vervangen; the Eagles gaan met z’n vieren verder.

 Eagles - Hell Freezes (NTSC)
Eagles – Hell Freezes (NTSC)
Eagles

 bol.com Partner

Reactie Arie

 

Foto’s gevonden op: http://members.aol.com/jbscars/eagles/eagles