Durga

Mythologie

In India wordt de godin Devi genoemd. Voor de Hindoes zijn alle godinnen samen één godin en verschillende aspecten van Devi of het Goddelijke Vrouwelijke. Eén aspect van Devi werd in het leven geroepen om de wereld te bevrijden van de kwade demon Durga. In de strijd tussen de goden en de anti-goden of demonen wist geen enkele god Durga te verslaan, dus riepen ze de hulp van Devi in. Gezeten op een tijger en zwaaiend met haar geduchte wapens opende ze de aanval op de demon. Deze veranderde zich van de ene angstaanjagende gedaante in de andere tot Devi hem doodde toen hij in een buffel veranderde. Devi ging de naam Durga dragen ter herinnering aan deze grote strijd.

Betekenis

Je hebt Durga opgeroepen om je te helpen bij het stellen van grenzen. Wat haal je binnen en wat moet buiten blijven? Waar schiet je tekort in de bescherming van jezelf, je leven, je tijd? Maakt de uitspraak ‘ik heb hier nu geen tijd voor, ik moet eerst mezelf verzorgen’ deel uit van je vocabulaire? Misschien voel je je aan de kant gezet door anderen. Voel je jezelf uit het lood geslagen omdat men alsmaar wil dat je geeft, tot er niets voor jezelf overblijft? 

Durga komt je heelheid voeden door je te helpen bij het vaststellen van de grenzen van je persoonlijke ruimte. Het stellen van duidelijke grenzen is een daad van eigenliefde. Als je geen grenzen hebt, sein je naar anderen dat je geen beperkingen kent en navenant behandeld wilt worden. Maar iedereen heeft limieten, we hebben allemaal onze kwetsbare plekjes, plekjes waar we voorzichtig mee moeten omgaan. Durga zegt dat grenzen van levensbelang zijn omdat ze anderen laten weten wie je bent en waar je staat.

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en gesloten ogen. Trek een cirkel rond jezelf die gemaakt is van een materiaal dat je een veilig gevoel geeft. Zodra de die cirkel hebt getrokken, maak je de ruimte binnen de cirkel zo groot of zo klein als je nodig vindt. Tussen de kern en de rand kunnen kilometers, maar ook centimeters liggen. Neem zoveel ruimt als je nodig hebt.

Vul je cirkel nu met dingen die jou voeden. Je kunt hem vullen met kleur, bloemen, planten, dieren – wat je maar wilt, zolang het je maar voedt, steunt en koestert. Ik raad je aan om hem niet met mensen te vullen. Dit is jouw privé-ruimte. Je hoeft die niet te delen.

De hoeveelheid ruimte die je nodig hebt, kan wisselen met de situatie waarin je verkeert. Soms heb je massa’s ruimte nodig en andere keren maar heel weinig. Je bepaalt dat altijd zelf. Het materiaal waarvan je je heilige cirkel van eigenheid maakt, kan geleidelijk aan veranderen. De cirkel past zich aan aan je behoeften.

Blijf in je heilige cirkel van eigenheid zitten tot je het gevoel hebt dat je grens is vastgesteld, klaar om je te beschermen en te voeden. Doe als je zover bent je ogen open en kom terug in de werkelijkheid. Om je cirkel opnieuw te activeren hoef je alleen maar even stil te staan, je ogen dicht te doen, diep in te ademen en je omringd te voelen door de cirkel.