Edelstenen – alleen maar mooi?

Edelstenen zijn er in vele soorten en maten. Maar zijn deze glimmende stenen alleen maar mooi of mogen we er meer aan toeschrijven? Vooral tegenwoordig (her)ontdekken veel mensen ze weer. 

 

EDELSTEENTHERAPIE VAN A TOT Z

Dit boek is geschreven als leidraad voor mensen die geïnteresseerd zijn in de fascinerende wereld van edelstenen en mineralen. Tosca Tetteroo, die een jarenlange ervaring heeft op dit gebied, geeft in dit fascinerende boek antwoord op alle vragen die dagelijks gesteld worden over de werking en toepassing van edelsteentherapie. De alfabetische opzet en de kleurenfoto’s maken het boek tot een handige en complete gids.

Edelsteentherapie van A tot Z<br>Tosca Tetteroo

 bol.com Partner

Oorsprong van de edelstenentherapie

Edelstenen zijn oude materiën die gedurende miljoenen jaren op verschillende manieren zijn ontstaan. Sommige edelstenen zijn van plantaardige resten afkomstig, zoals barnsteen, diamant, dierlijke resten zoals bijvoorbeeld amber, of van vulkanische oorsprong. Na slijpen of trommelen van de stenen, komen de mooie natuurlijke kleuren het meest tot hun recht. Behalve het feit dat de stenen erg mooi zijn, hebben ze ook een heilzame werking. Reeds duizenden jaren is dit al bekend. Vorsten droegen vroeger kronen van goud en edelstenen, troonden op een zetel vol edelstenen en fungeerden als energiebron voor hun onderdanen.

Het gebruik van edelstenen en mineralen is dus niet nieuw. In de oudheid werden ze al gebruikt door vele natuurvolken, die varieerden van het verhelpen van ziekten tot het gebruik bij rituelen, voor het gunstig stemmen van de goden en bij vele andere magische gebruiken. Ze zagen ziekte vaak als een straf van de geesten en zo ontstond de behoefte om zich daartegen te gaan beschermen. Zo ontstonden offerrituelen en magische gebruiken. Daarbij werden ook stenen gebruikt en dat was het eerste begin.

Ook medicijnmannen maakten veelvuldig gebruik van edelstenen en mineralen. Ze werden veel gebruikt als talisman of amulet. Toen er later meer nomaden kwamen werden stamgebruiken vermengd en ervaringen uitgewisseld. Zo kwamen er meer mogelijkheden om te genezen van ziekten en “boze” krachten. Dat edelstenen en mineralen een uitwerking hadden was voor deze natuurvolken vanzelfsprekend. Ze zagen en voelden de werking veel beter aan dan de nuchtere, van de natuur vervreemde mensen van onze tijd.

Toen kwam de tijd dat er meer over land en water gereisd werd en er gehandeld werd met andere volken en culturen, Hier werden ook alle ervaringen die er waren met edelstenen en mineralen uitgewisseld, stenen van andere landen werden meegenomen naar eigen land. De oorsprong van de hedendaagse edelsteentherapie ligt dus bij de oude natuurvolken. Nog steeds werken we met gegevens die door overleving bij ons zijn terechtgekomen en voegen daar de nieuwe ervaringen van onze tijd daar aan toe. 

De belangrijkste bestanddelen

Aluminium – kleurreactie: blauwachtig metaalkleurig. Versterkt, is goed tegen vermoeidheid en duizeligheid. Toermalijn, turkoois, maansteen en saffier bevatten aluminium.

IJzer – kleurreactie: rood of ijzerkleurig. Een versterkende stof, wilskrachtbevorderend en goed om bloedingen te stelpen. Hematiet, magnetiet, markasiet en rode jaspis bevatten ijzer.

Kalk – kleurreactie: wit, dicht. Geeft weerstand en verstevigt de botten, goed tegen overmatige, opgekropte emoties. Albast, aragoniet, calsiet en marmer bevatten kalk. 

Kiezelzuur – kleurreactie: wit, helder, doorschijnend of dicht. Kiezelzuur (silicea) is het belangrijkste bestanddeel van bijna alle edelstenen. Het is een stof die zelfvertrouwen geeft, reinigt en de zenuwen sterkt. Bergkristal bestaat helemaal uit kiezelzuur.

Koper – kleurreactie: groen, blauwgroen, koperkleur. Drijft urinezuren af, waardoor gewrichten weer soepeler kunnen worden, vooral bij reumatische aandoeningen geschikt. Turkoois, malachiet, azuriet, chrysocolla, pyriet en lapiz lazuli bevatten koper.

Magnesium – kleurreactie: ivoorkleurig, dicht. Magnesium is vooral een ontkrampende stof, die goed werkt bij problemen met de spijsvertering en de vochthuishouding. Magnesiet bestaat helemaal uit magnesium, maar is ook aanwezig in olivijn en serpentijn.

Mangaan – kleurreactie: roze tot paars, soms zwartachtig bij dendrieten of mosgaten. Mangaan is verwant aan ijzer, is goed voor zwakke mensen en wordt gebruikt om overdreven reflexen te kalmeren. Rhodochrosiet bestaat helemaal uit mangaan, rhodoniet, amethist, rozekwarts en mosgaat bevatten mangaan.

Zink – kleurreactie: grijzig. Ontkrampend, goed bij onmatigheid en duizelingen. Zinkblende bestaat helemaal uit zink.

Overige stoffen die kunnen voorkomen

Arsenicum, borium, chroom, fluor, kalium, natrium, nikkel, titaan en zwavel.

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met de homeopathie, en zijn een belangrijke indicatie voor het gebruik van stenen als genezers. 

Trillingen

Een edelsteen lijkt dode materie, maar ze hebben energievelden, die constant in beweging zijn. De energievelden bewegen (trillen) met een voor elke soort een andere golflengte. Levende materie (mens en dier) heeft uiteraard ook energievelden. Door een edelsteen op de blote huid te dragen kan men een evenwicht tot stand brengen tussen mens en steen. Met het dragen van een steen gaat het lichaam het trillingsgetal van de steen (gedeeltelijk) overnemen, waardoor het zieke lichaam zich zelf weer kan herstellen.

Werking

Door ervaringen die de mens in de loop der eeuwen heeft opgedaan, weet men in beginsel welke edelsteen voor welke kwaal gedragen kan worden. Doordat ook gelijke kwalen toch voor ieder mens verschillend zijn, is het resultaat van de edelsteentherapie ook bij ieder mens verschillend. Bij de een werkt het goed en snel, bij de ander duurt het wat langer voor een positief effect optreed. Het effect voor mens en dier is meestal positief en negatief voor de steen.

Waar komen de kleuren vandaan?

De chemische samenstelling van het magma bepaalt in grote lijnen de aard en kleur van het kristal. De grondstoffen en elementen die in het magma aanwezig zijn komen soms in zuivere vorm voor, maar meestal in wisselende verhoudingen.

De kleuren worden in drie groepen verdeeld:

  • warme kleuren, stimuleren en activeren

  • koele kleuren, verfijnen en vergeestelijken en werken kalmerend

  • neutrale kleuren, horen bij het zoeken naar evenwicht

Rood: Het symbool van activiteit, materialisme, daadkracht, maar ook van macht en strijd. Het is de levenskleur die hoort bij ons bloed. Op rood moeten we reageren, dit is een alarmerende kleur. (bijv. rood stoplicht) Het is ook een vurige kleur. Mensen die in extreme mate beheerst worden door de kleur rood zijn vaak dominant en heerszuchtig, maar het tegendeel kan ook voor mensen die op zoek zijn naar kracht en moed en erg vermoeid zijn. Er is natuurlijk wel verschil in werking tussen felrood en wat zachter rood. 

Rode stenen zijn: robijn, rode jaspis, granaat, rode calsiet en hematiet.

Oranje: De kleur die hoort bij beweging, bij warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die niet beangstigend is, zoals rood dat kan zijn. Oranje is ook de kleur van de genezing en vitaliteit.

Oranje stenen zijn: carneool, zonnesteen, oranje calsiet en vuuropaal.

Geel: Het symbool van de lichtkracht. Denk maar aan de zon of de bliksem. Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid, levenswarmte en bescherming. Het is een veilige koesterende kleur.

Gele stenen zijn: citrien, barnsteen, champagne calsiet, topaas en gele fluoriet.

Geelgroen: De kleur van nieuw leven, voorjaar en groeikracht. Een goede kleur om zowel lichamelijk als geestelijke groeikracht te bevorderen.

Geelgroene stenen zijn: aventurijn, lichtgroene calsiet en chrysopraas.

Groen: De kleur van het midden, de vruchtbare voedingbodem. Groen is opbouwend en verfrissend, vanuit het groen is elke richting mogelijk.

Groene stenen zijn: olivijn, malachiet, groene toermalijn, groene calsiet, smaragd, jade en groene fluoriet.

Blauwgroen: Deze kleur is al wat koeler dan het groen. Het is de kleur van de concentratie, van contacten in positieve zin en van emotioneel evenwicht.

Blauwgroene stenen zijn: amazoniet, chrysocolla, turkoois en aquamarijn.

Blauw: De kleur van de hemel, van de verdieping op geestelijk gebied, de kleur van hoop en rust.

Blauw stenen zijn: saffier, sodaliet, blauw calciet en lapis lazuli.

Paars: De hoogste geestelijke kleur, de vereniging van rood en blauw. Het kan ook de kleur zijn die, in extreme mate gebruikt, kan leiden tot dogmatiek en verstarring. Het is een waardige, geheimzinnige kleur die veel gebruikt wordt om op een hoger geestelijk niveau te komen.

Paarse stenen zijn: amethist en paarse fluoriet.

Wit: Is de kleur van de helderheid en reinheid, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. Het is de stralenkrans om elke kleur heen.

Witte stenen zijn: bergkristal en diamant.

Zwart: De kleur van de aardkracht, heeft het vermogen om alle krachten van de geest om te zetten in daadkracht. Een kleur zonder schijn en illusie, die het mogelijk maakt om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen een ongeschikte kleur.

Zwarte stenen zijn: onyx en obsidiaan.

Complementaire kleuren

Iedere kleur heeft een tegenpool, die we een complementaire kleur noemen. Die kleuren zijn:

Geel # Paars

Oranje # Blauw 

Rood # Blauwgroen

Zwart # Wit

In de edelsteentherapie worden die complementaire kleuren gebruikt als iemand “teveel” van een kleur heeft, wat sterk overheersend kan werken. In dat geval wordt het evenwicht pas hersteld bij gebruik van een complementaire kleur.

De kracht van Edelstenen

Indien alle organen, klieren, zenuwen, de bloedstroom en de zintuigen goed functioneren en in balans zijn met elkaar zijn we gezond. Een kleinigheid kan dit evenwicht verstoren en eenmaal uit balans kunnen allerlei zaken verder ontsporen. Het is ook zo dat een kleinigheid een begin van een omkeer kan betekenen die, eenmaal op gang gebracht, aanzienlijke verbeteringen kan geven. Het is juist daarmee dat edelstenen je kunnen helpen.

De oorzaak van de therapeutische werking berust op energietrillingen van de natuur. Door een edelsteen te dragen wordt het menselijk weefsel dat uiteraard ook uit energietrillingen bestaat beïnvloed. Een ziekte of klacht wordt meestal veroorzaakt door een afwijkende frequentie in trillingen van een orgaan of plaats in het lichaam. Door het dragen van een bepaalde steen is de invloed vaak zo groot dat klachten en/of ziektes kunnen verdwijnen of aanzienlijk verminderen.

Edelstenen zijn een product van de natuur en hebben al voor veel mensen iets betekend, waarom niet voor jou? Het dragen van een Edelsteen kan helpen maar vervangt nooit een medische behandeling.

Geen garantie: 

Edelsteentherapie is geen garantie voor het herstellen van kwalen, maar het is de moeite van het proberen waard. Edelsteentherapie is een alternatieve geneeswijze, niet duur, gemakkelijk, met vaak positieve resultaten voor mens en dier.

Voorbeelden

Agaat
Geeft rust, troost, verzacht pijn, sterkt het hart.

Amethist
Bestrijdt migraine, slapeloosheid, alle soorten van verslaving.

Aquamarijn
Slijmvliezen, lever, schildklier, allergie

Barnsteen
Luchtwegen, depressies, alvleesklier, hooikoorts.

Bergkristal
Angst, rugpijn, geeft energie, kiespijn, pijnlijke littekens.

Carneool
Aangezichtspijn, lage bloeddruk, suikerziekte

Chalcedoon
Bloedingen, beroerte, depressie en agressie.

Citrien
Anorexia Nervosa, ziekte van Basedow, schildklier.

Heliotroop
Aambeien, zwakke blaas, blaasstenen, bloedvat vernauwing.

Hematiet
Bloederziekte, krampen, zweren, tepelpijn.

Jade
Nieren, blaas, reuma, bedwateren, galklachten.

Jaspis
Maag, lever en nierkwalen, sexuele angsten.

Labradoriet
Beroerte voorkomen, inspiratie, opvliegers.

Lapis Lazuli
Hoge bloeddruk, na een beroerte, epilepsie, overspannenheid.

Maansteen
Onvruchtbaarheid, gevoelsaangelegenheden, nachtmerries.

Malachiet
Artritis, chronische ontsteking, rugklachten, ziekte van Parkinson.

Magnetiet
Hernia, ischias, tennisarm, impotentie, zenuwknopen.

Mosagaat
Darmkramp, depressie, koorts, trage stoelgang.

Rhodochrosiet
Ziekte van Parkinson, multiple sclerose, psoriasis.

Robijn
Aarsmaden, pijn bij stoelgang, pijnen algemeen.

Toermalijn
Angst, duizeligheid, hyperventilatie.

Topaas
Aambeien, blaasklachten, hart en vaat klachten,

Turkoois
Geelzucht, griep, relatie scheppend, meditatie.

Tijgeroog
Geeft zelfvertrouwen, astma, opvliegers.

Zonnesteen
Allergie, hernia, rug klachten, vergroot de levensvreugde.

Algemene indeling voor Edelstenen en Sterrenbeelden

Ram : Rode jaspis, robijn of carneool.

Stier : Smaragd, rozenkwarts, lapis lazuli

Tweelingen : Goudtopaas, citrien, tijgeroog, chalcedoon.

Kreeft : Smaragd, maansteen, rozenkwarts, labradoriet.

Leeuw : Citrien, diamant, bergkristal.

Maagd : Gele saffier, agaat, jaspis, carneool.

Weegschaal : Goudtopaas, rookkwarts, agaat.

Schorpioen : Granaat, carneool, onyx

Boogschutter: Amethist, blauwe saffier, turkoois.

Steenbok : Smaragd, onyx, chalcedoon.

Waterman : Aquamarijn, valkenoog, turkoois en amethist

Vissen : Amethist, peridoot, labradoriet. 

Edelstenen en Reiki

Edelstenen zijn ook heel goed te combineren met een reiki behandeling. Door ook de steen met reiki te behandelen, zal hij nog werkzamer zijn.

Onderhoud en gebruik van Edelstenen

Als je veel gebruik maakt van Edelsteentherapie is het nodig om een steen regelmatig schoon te maken en opnieuw op te laden. Ook na aankoop van een edelsteen is het nodig om deze eerst te reinigen. Vaak hebben andere mensen de steen die je koopt ook al in hun handen gehad en bepaalde energieën aan de steen gegeven. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de werking die je van een edelsteen verwacht. Dit doe je op de volgende manier:

# Nieuwe steen: 10 minuten onder stromend water in een kommetje leggen.

# Gebruikte steen: een maal per maand, 24 uur lang in een kommetje water leggen. Daarna nog 10 minuten in stromend water zoals bij nieuwe stenen.

# Heb je zelf een reikicursus gedaan kan je de steen ook een reikibehandeling geven om hem extra te laten werken.

# Het is mogelijk dat een steen na een paar dagen of weken spontaan scheuren gaat vertonen of dat er stukjes vanaf springen. Dit is een teken dat hij heel goed gewerkt heeft, maar de werking is dan weg en moet een nieuwe steen aangeschaft worden. Je moet dan zeker niet stoppen met het dragen van een steen. Gooi de steen dan niet in de vuilnisbak, maar begraaf hem in de grond, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

  bol.com Partner