Eenhoorn van Findhorn Baai – laat eb en vloed in je leven je alle reiniging geven

Kernwoorden

  • Reiniging
  • Schaduw en licht
  • Zoektocht
  • Zuiverheid

Beschrijving

Op dit kunstwerk staat een mystieke witte eenhoorn voor een donker sparrenwoud. De eenhoorn kijkt naar een lindeboom, die rechts het landschap van Findhorn baai omhult. Voorjaarsbloemen vertellen over een nieuw begin in de natuur. De rivier, de Findhorn, stroomt in de gelijknamige getijdenbaai en van daaruit naar de noordelijke zee. Een gouden licht straalt als een mystiek gordijn tussen de bomen door. 

Boodschap

Reiniging en zuiverheid – Als deze kaart aan je verschenen is, dan is dat een aanwijzing dat je reiniging nodig hebt, emotioneel of lichamelijk. Het symbool van de zuiverende eenhoorn kan je daarbij helpen. De getijdenbaai van het Schotse Findhorn is een plek van grote reiniging. Voortdurend stromen door eb en vloed enorme watermassa’s de baai in en uit. Daardoor is er een voortdurende zuivering. 

Schaduw en licht – Het kan een tijd zijn dat je een groot contrast ervaart tussen duister en licht. Tussen het donkere sparrenbos van je emoties of zelfs de onderbewuste lagen in jezelf en de eenhoorn die schoonheid en zuiverheid vertegenwoordigt. Dit alles plaats je misschien buiten jezelf. Toch kunnen het sterke contrasten zijn in je eigen leven. Wandelend in het landschap van de ziel dat jou hier wordt aangeboden, kun je ervaren dat jij al deze verschillende facetten zélf in je draagt. Ook heb je invloed op je omgeving door je gedachten. 

Zoektocht – De spirituele leefgemeenschap Findhorn die bijna een halve eeuw geleden aan de baai met dezelfde naam ontstond, is een plek waar mensen van over de hele wereld op een zoektocht naar zichzelf belanden. Het contrast tussen licht en duister wordt daar intenser in dat groeiproces. In de eerste jaren werd Findhorn beroemd om de groeikracht in haar plantentuin. Daarna werd het wel een broeikas voor mensen genoemd. Een plek waar mensen sneller kunnen groeien. Nar aanleiding van deze kaart kan dit ook een aanwijzing zijn dat er groei en zuivering in jouw leven gaat plaatsvinden. De eenhoorn op de afbeelding, die Findhorn heet, helpt je door te stoten naar je eigen waarheid.

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning

De sparrenbomen – zijn mannelijke bomen, die als een speer naar de hemel wijzen. Alles is spits aan een spar, tot aan de naalden toe. Het zijn altijd groene bomen. Daardoor hebben ze iets van de eeuwigheid in zich. Het is de enige boom die wij met Kerstmis in huis halen en die we met lichtjes tooien. Ook op de kaart schijnt er een gefilterd gouden licht over de takken. In het sparrenwoud heerst er altijd een donkere sfeer. Dat vraagt gewoon om verlichting. 

Het is de wet van de kunstschilder, maar ook van het leven zelf, dat hoe donkerder je een achtergrond neerzet op een kunstwerk, hoe lichter de voorgrond wordt. Het is het energetisch spanningsveld van de creatie en van het leven zelf. Uit pijn of duisternis kan een groot bewustzijn van het licht gaan groeien. Zo zijn nare ervaringen een stimulans om een zoektocht naar de waarheid aan te gaan.

De lindebomen – zijn vrouwelijke bomen. Alles is rond aan de linde, het blad en ook de zaadjes, die als groengele balletjes aan een parachuutje op de wind mee dwarrelen. Ook de stam heeft ronde knoesten die steeds nieuw leven voortbrengen. De lindeboom staat voor de liefde. Wie ooit de zoete geur van lindebloesem heeft geroken, weet dat de linde stof voor dichters geeft. Lindebloesemthee is reinigend doordat het de transpiratie bevordert. Zo is het goed dit te drinken voor je naar de sauna gaat. Je zult je dan nog beter reinigen. De goudgele honing die de linde in overvloed schenkt, is transparant en zuiver.

De eenhoorn – stond in de Middeleeuwen symbool voor het zoeken naar zuiverheid. Dit symbool stamde al uit voorchristelijke tijden. Mythische dieren en verhalen werden in het vroeger christendom opgenomen en gebruikt in versieringen aan de kerk en in kloosterboeken. Het spirituele ecodorp Findhorn ligt bij het gelijknamige vissersplaatsje. Volgens een oud Schots verhaal was Findhorn (vind de hoorn) een eenhoorn die met zijn zuiverende energie uit de hooglanden zou afdalen als het slecht ging met de wereld. Het ecodorp Findhorn heeft op zijn beurt een bijzondere, zuiverende invloed op haar omgeving. 

Een getijdenbaai – zoals die van Findhorn in Noord-Schotland is een plaats van constante zuivering. Eb en vloed stromen eeuwig naar binnen en naar buiten. Er is nooit een stilstand. Water kan stagneren als het stilstaat. Een getijdenbaai is altijd stromend. Het is ook een voedingsbekken voor een hele keten van vogels, vissen en zeehonden. Een groep dolfijnen geniet van dit voedselrijke gebied. Het is één van de meest noordelijk wonende dolfijnenfamilies op de wereld. De dolfijnen zijn altijd in de uitgestrekte fjord van de Moray Firth te vinden. In deze zeearm mondt de Findhorn baai uit. 

De voorjaarsbloemen – staan voor ongekunsteldheid en eenvoud. Ze zijn altijd het teken van een nieuw begin. Ze vertellen over poëzie en lichtvoetigheid en zijn heel natuurlijk. Ze zeggen iets over gewoon jezelf blijven, zo natuurlijk mogelijk. Dan ben je helemaal echt. Vooraan rechts zijn gele sleutelbloemen te zien. Zij staan ook voor reiniging. Deze plant werd vanouds gebruikt voor reinigende voorjaarskuren. Daarom heet ze in het Duits Fastenblume. De thee van sleutelbloemen kalmeert ook de zenuwen. Vooraan links is een roze vingerhoedskruid te zien. Zij is enorm giftig! Toch is deze plant in een verdunde homeopathische samenstelling, genezend voor het hart (alleen op doktersvoorschrift). Het is prachtig om te zien hoe hommels in het hart van haar bloemen verdwijnen.