Eenzaam of Alleen – wat is het verschil?
De woorden gebruiken we makkelijk door elkaar heen, maar wat is nu precies het
verschil? Ik heb er Van Dale maar eens voor opengeslagen:
Eenzaamheid:1) zonder gezelschap of ver van anderen verwijderd => geïsoleerd,
teruggetrokken, verweesd. 2) (van plaatsen) verlaten Alleen: 1) zonder gezelschap => afgezonderd, allenig, in zijn uppie. 2) zonder iemands medewerking, zonder hulp
Oops, hier worden we dus niet veel wijzer van. ‘Zonder gezelschap’ staat bij beiden, terwijl in mijn woordenboek ‘afgezonderd’, een synoniem is voor ‘ver van anderen verwijderd’. Zou het verschil dan meer gevoelsmatig zijn? ‘Eenzaamheid’ een onvrijwillige toestand, terwijl ‘Alleen’ zijn iets is wat je vrijwillig kunt opzoeken?
Eenzaamheid wordt vaak in verband gebracht met oudere mensen. Natuurlijk komt er een moment dat men door ouderdom steeds minder mensen om zich heen overhoudt, toch heb ik persoonlijk oude mensen gekend, die absoluut niet eenzaam waren. De feestbeesten onder de bejaarden, zullen we maar zeggen. Mensen die er niet voor schromen zich in te schrijven voor een busreis, een bingoavond of 80+ modeshow 😉
Daarnaast zijn er ontzettend veel organisaties in het leven geroepen, om oudere mensen zolang mogelijk een zo’n prettig mogelijk bestaan te geven. Vrijwilligers die elke week even op bezoek komen, tafeltje-dek-je en andere mogelijkheden te over, om vooral regelmatig mensen te blijven zien.
Nu weet ik heel goed dat niet iedereen hiervan gediend is, maar ik wil eigenlijk alleen maar duidelijk maken dat eenzaamheid niet iets is wat alleen bij bejaarden voorkomt. Sterker nog, ik denk dat het relatief gezien vaker voorkomt op jongere leeftijden. Misschien heeft het wel helemaal niets met leeftijd te maken, dat zou natuurlijk ook nog kunnen.
Laten we het Centraal Bureau van de Statistiek er eens bijslepen:
Jongeren blijken naar eigen zeggen nauwelijks eenzaam zijn. Van de 1524-jarigen zegt meer dan 95 procent dat er mensen zijn met wie ze goed kunnen praten of waarbij ze terechtkunnen. Slechts 2 procent voelt zich van andere mensen geïsoleerd. Verder geeft 90 procent aan dat zij mensen hebben die hen echt begrijpen en dat ze deel uitmaken van een groep vrienden.
Eenzaamheidsgevoelens komen meer voor bij ouderen. In het bijzonder geeft een hoger percentage 25-plussers aan oppervlakkige sociale contacten te hebben. Een lager percentage 25-plussers geeft aan deel uit te maken van een groep vrienden.
Naarmate men ouder en ongezonder is, een lagere opleiding heeft voltooid, en over minder inkomen en technische apparaten beschikt, neemt de kans toe dat men zich eenzaam voelt. Het maakt daarbij niet zoveel uit of zij thuis over internet kunnen beschikken of niet.
Nu we toch bezig zijn ook maar een statistiekje:
% personen met psycho-sociale klachten/waaronder eenzaamheid in 2000:
16-19 jaar 20-44 jaar 45-64 jaar 65 jaar of ouder 18,9 12,8 11,0 12,2
Bron: CBS
Met andere woorden: het leven begint dus echt pas leuk te worden na de 40? Zonder gekheid, deze cijfers liegen er niet om en bewijzen dus dat er erg veel jonge mensen last hebben van eenzaamheid. Ach, het helpt niet tegen eenzaamheid, maar toch leuk te weten dat het geen uitzondering is, dat gevoel ‘alleen op de wereld te zijn’.
Beroemde Uitspraken:
Uit pure eenzaamheid belde ik mezelf op. Gelukkig was ik in gesprek.
Een van de vele vormen van eenzaamheid is een herinnering hebben en er niet kunnen over praten.
De eenzaamheid maakt ons soms zo ellendig, dat wij zelfs lijden onder de afwezigheid van personen, die wij eigenlijk niet kunnen uitstaan.
Wie smaak vindt in het lezen van goede boeken is bij machte om eenzaamheid te dragen, om het even waar en met groot gemak.
Hij was erg eenzaam. De enige groep die hij kende was zijn bloedgroep.
Elke mens is alleen en die naast ons lopen zijn vreemden die vroeg of laat tot dezelfde ontdekking moeten komen.
Als er inderdaad zoveel mensen eenzaam zijn, vind ik het heel egoïstisch van hen, dat ze allemaal alleen eenzaam zijn.
Je bent niet gauw eenzaam. Tenslotte heb je altijd jezelf nog.
Eenzaam is degene die voor niemand nummer één is.
Eenzaamheid: een onderonsje met jezelf.
Eenzaamheid is als een vakantieoord : goed voor veertien dagen.
Eenzaamheid te kunnen verdragen is een kracht; slechts eenzaamheid te kunnen verdragen een zwakheid.
Eenzaamheid is een goede plaats om te bezoeken, maar een slechte plaats om te verblijven.
Eenzaamheid is een muur geschilderd op een raam.
Eenzaamheid is voor de geest wat dieet is voor het lichaam.
De eenzaamheid is een stille storm die al onze dode takken afbreekt.
Je spiegel verdubbelt je eenzaamheid.
Het meeste verkeer komt voort uit de angst alleen te zijn. Indien de mens erin slaagde te berusten in zijn eenzaamheid zou het gras tussen de straatstenen groeien.
Eenzaamheid heeft op sommige mensen dezelfde uitwerking als wijn; zij moeten er niet te veel van nemen, want ze stijgt hun naar het hoofd.
Toen haar man stierf, hield zij op zich alleen te voelen.
Het verlangen naar eenzaamheid is dikwijls een vorm van hoogmoed.
Eenzaamheid: hoogmoedig ideaal voor wie als kind weinig liefde heeft gekregen.
Als je door de nacht gaat zonder één ster,doodmoe en alleen,denk er dan aan dat boven de wolken iemand naar je glimlacht.
Wie eenzaam is, moet maar een goudvis kopen en zwemvliezen.
Het gerecht eenzaamheid smaakt goed, als je het maar niet elke dag eet.
De eenzaamheid brengt de poëzie tot ontwikkeling die in iedere mens aanwezig is.
Nodig eens een eenzame uit. Een echte babysit is toch niet meer te betalen.
Als lerares Nederlands kan ik het toch niet laten te reageren:
1. ‘Alleen zijn’ is niets meer dan een plaatsbepaling. Iemand staat “alleen in de tram” of “loopt alleen op straat.”
2. “Eenzaam” is een gevoel. Iemand kan zich eenzaam voelen, maar hoeft dit niet te zijn. Je kan je vaak zelfs eenzamer voelen als je niet alleen bent, als er dus anderen om je heen zijn.
“Alleen zijn” is dus als plaatsbepaling en “eenzaam” drukt een (negatief) gevoel/emotie uit.
Groetjes, Rachna.
Eenzaamheid bestaat voor degene die hier in geloven. Het bestaat als je niet de kracht hebt om zelf actie te ondernemen. Oké als je ziek of niet in staat bent je te weren tegen het lot wat eenzaamheid heet dan plaatst het deze discussie in een ander daglicht!
Uitgaande van een gezonde situatie liggen eenzaamheid en alleen zijn erg dicht bij elkaar het verschil zit tussen je oren en wat je er zelf mee wilt doen, zoals zoveel dingen in het leven! Onderneem je zelf actie of wacht je af wat de sterren er van zullen zeggen of wat ik tegenwoordig ook veel te veel hoor wat op mijn pad komt.
Eenzaamheid en een afwachtende houding aannemen gaan wat mij betreft hand in hand! alleen ben je, eenzaam zelf in de hand!!!!!!
Eenzaamheid kan stoppen als het je lukt om nog actie te ondernemen. Maar als je zo vaak bent voorgelogen en mensen (zelfs je eigen kind ) je in de steek laten en instanties zich laten beïnvloeden door iemand en je daardoor ook nog je minderjarige kind verliest, dan is je energie na 12 jaar vechten wel op. Een dokter die niet helpen kan omdat iedere hulp wordt gezien als dat je niet capabel bent en men het zelfs misbruikt om aan te tonen dat je je niet zou kunnen profileren in de maatschappij en dan het gevaar bestaat dat ze je opsluiten en dat alles door de woorden van een enkele persoon die altijd al heeft geroepen dat hij je alles af zou pakken en je gestoord zou laten verklaren alleen maar omdat hij belust is op geld dan trek je je wel terug op een gegeven moment want niemand staat je meer bij omdat men inziet hoe de instanties eraan meewerken en iedereen is bang voor de gevolgen als ze je helpen.
Bron Email©Loes Raaphorst 12/2008
Oeps Kirsten, wat je schrijft. Ik neem aan dat je het over je ex-partner hebt. Die uitroep: ik pak je alles af komt me zeer bekend voor. Is je (ex) partner een zeer narcistisch mens? Bijna niemand begrijpt wat je door hebt gemaakt als je de partner was van z’n persoon. Ik weet het wel jammergenoeg
ook sterkte Isabel
Bron Email©Loes Raaphorst 05/2010
Reageren? Gebruik de reactieknop bovenaan deze pagina.
©Loes Raaphorst < 2005