Wizen – Maak je vrij van je angsten

Ik heb de hemel
met donkere wolken bedekt,
om jou je blik
– op zoek naar de zon – 
naar de hemel te doen heffen.

Veel van ons gedrag komt voort uit zielstoestanden, die soms heel handig allerlei soorten angsten verbergen. Angsten kunnen zich vaak heel slim maskeren, en het is niet gemakkelijk ze te herkennen, omdat ze zich voeden met de illusie van de duisternis, waarin onze zekerheid verloren gaat. In de angst wordt de ziel leeg, want ze is niet in staat het juiste antwoord te vinden. En het verstand reageert op deze angsten met gedrag, dat de angst op een of andere manier binnengesloten houdt. Totdat die plotseling naar buiten breekt, en ons de adem beneemt. Vele ‘moedige’ mensen denken dat zij angst kunnen overwinnen door dit te vervangen door agressief gedrag tegenover zichzelf en anderen. Maar dan springt er vaak plotseling toch iets uit het duister naar voren. Maar velen van ons sluiten zich in zichzelf op, en laten de buitenwereld ‘buiten de deur’ achter. Bang om bittere en teleurstellende ervaringen op te doen, sluiten wij vaak de toegang af tot belangrijke innerlijke ervaringen. Of we maken onszelf wijs, dat de oorzaak van onze angst ligt in traumatisch ervaringen, waarvan het duidelijk is, dat daar geen oplossing voor is. Toch vragen we ons zelden af waarom we deze trauma’s beleefd hebben, en waarom we ons in die bepaalde situatie niet konden weren. Meestal slaan we het beleefde trauma ergens op zolder op, om zo lang mogelijk het ogenblik voor ons uit te schuiven, dat we tegenover een aspect van onszelf komen te staan, dat we afwijzen, of waarvoor we angst hebben het te accepteren. Dat roept ons uit een ver verleden, om ons vrij te maken, en ons bewustzijn naar een hoger niveau te brengen. De duisternis wordt verdreven door het licht, niet doordat wij ‘onze ogen sluiten’. Je angsten zijn niet je vijanden. Het zijn plaatsen in je ziel, waar het licht niet helder genoeg schijnt. Dit licht heb je nodig. om het tot in de verste hoekjes van je ziel te brengen. Doordat je gelooft in de macht van dat licht, in zijn vermogen om je lichaam, je hart en je verstand naar het licht te brengen. Doordat je gelooft dat geleidelijk aan de wolken zullen verdwijnen, die de zon bedekken, en die schaduwen werpen op je pad.