Engel van Chartres – in het hart van de schepping zijn hemel en aarde verbonden

Kernwoorden

  • Verbinding
  • Groei
  • Overvloed
  • Geestelijke liefde

Beschrijving

Op dit kunstwerk staat een engel, of bovenmenselijke figuur met een groot stralend hartchakra. Het gezicht heeft zowel een mannelijke als vrouwelijke uitstraling. De energie van schepping, groei en verbinding stijgt boven de polariteiten van ons bestaan uit. Linksonder is een pril begin te zien. In een transparante bel bevindt zich een embryo. Planten groeien er zorgzaam omheen. Rechts is de tuin van overvloed en volle zomer. Er groeien gouden zonnebloemen en daaronder rijpe pompoenen. 

Alle natuurrijken zijn vertegenwoordigd: het minerale, planten, dieren, mensen en ook het hemelrijk. Paarse amethistkristallen geven aan de basis het minerale rijk weer, waaruit ons bestaan is opgebouwd. Naast het groene plantenrijk is het dierenrijk afgebeeld met oceanen, dolfijnen en witte opstijgende vogels. Het hemelrijk is gevuld met zon, maan en planeten. Door de bewegende lijnen is alles met elkaar verbonden. 

Boodschap

Verbinding – Heb je deze kaart getrokken, dan is het goed om aandacht te gaan geven aan de verbinding van alle losse delen waar je leven uit bestaat. De blauwe engelverschijning vormt de verbindende factor. Deze verbindt het minerale rijk, de groeiende planten, bewegende dieren en cirkelende planeten tot één groot bewustzijn. Zo kun je in je eigen leven een verbinding gaan vormen tussen de verschillende aspecten waar jouw leven uit bestaat. leg je de laatste tijd misschien veel nadruk op materiele zaken, zoals huizen, auto’s en andere bezittingen, dan kan het zijn dat je je geestelijke leven wat uit het oog verloren bent. Natuurlijk vormen materiele zaken een basis van ons bestaan, maar zulke zaken kunnen ons ook verstarren. 

Overvloed – Door meditatie, yoga, natuurbeleving en andere geestelijke voeding krijg je meer scheppingskracht. Ga je verbinden met de groeikracht van het plantenrijk of met de blijheid van springende dolfijnen en de vrijheid van wiekende vogels. Zo krijg je zelf meer levensvreugde. 

Groei – Ga binnenkort weer eens naar het park, het bos, een tropische kas of de zee. Wees elke dag een moment stil, temidden van de geweldige schepping waarin jij je bevindt. Haal diep adem en concentreer je op je hart. Open het voor schoonheid, die zelfs in de kleinste hoekjes van een doodgewone dag te vinden is. Op deze wijze kan elke dag iets nieuws brengen en word je weer schepper van je eigen werkelijkheid. 

Geestelijke liefde – trek je deze kaart na of tijdens een crisis, dan geeft deze engel je troost en kun je erop vertrouwen dat je geholpen wordt. Vraag in een gebed duidelijk om spirituele hulp. Natuurlijk willen engelen je helpen, maar het is moeilijk voor hem om uit de chaos van al jouw gedachten en wensen de juiste boodschap te halen. Wanneer je duidelijk maakt wat je nodig hebt, dan zul je eerder geholpen worden. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je persoonlijke hulp gaat zoeken. Het is een kosmische wet dat na een donkere periode altijd het licht terugkeert. Vertrouw daarop!

In dit orakelspel worden drie aspecten van liefde genoemd. Bij deze kaart gaat het om de geestelijke liefde. Dit kan ook de richting aangeven naar een spirituele verbinding, een verbinding met een religieuze ervaring of een godsdienst. Of een verbinding met een persoon. Daarbij gaat het vooral om de hartsconnectie en het scheppende aspect. Dat wat sterk met het spirituele verbonden is. Pas op dat je, bij een dieper contact met die persoon, deze verbinding niet vertroebelt met emoties. We willen zo gauw iets of iemand bezitten. Bij deze kaart gaat het echter om het delen en het geven vanuit overvloed. Weet dat er altijd genoeg liefde is. Zorg dat je je gevoel helder en open houdt.

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning

De amethist – is een edelsteen met paarse of lila kleuren, die een genezende werking heeft op de mens. Zo helpt amethist, gedragen op het lichaam, tegen hoofdpijn en migraine. Een stuk amethist dat in een ruimte ligt, die voor meditatie, genezingspraktijk of kantoor gebruikt wordt, harmoniseert de omgeving. Op het kunstwerk dragen amethisten de engelfiguur. 

Het embryo – bevindt zich in een beschermende transparante bol. Het staat symbool voor het levensgevende beginsel in de schepping. Het geeft een nieuw begin aan, groeimogelijkheden, maar ook bescherming. 

De blauwe engelfiguur – is een verschijning van een hogere orde. Door de eeuwen heen zijn talloze verhalen ontstaan van mensen die engelen zagen. In de Bijbel staat bijvoorbeeld het verhaal van Maria die een verschijning zag die haar vertelde dat ze een kind zou baren. In Lourdes verscheen een engel aan een eenvoudige vrouw. Dit feit wordt nu nog steeds aanbeden en geeft het water ter plekke een genezende waarde. In het Duitse plaatsje Kevelaer hoorde een handelsmand een stem op de heide en zijn vrouw zag later een verschijning. Nog steeds komen tienduizenden bezoekers per jaar daar naar de kerken en vinden er vele genezingen plaats. 

De zonnebloem – heet in het Frans tournasol: ze draait zich naar het licht. Daarmee staat de zonnebloem voor twee tegenpolen: enerzijds is aanbidding en het steeds veranderende, anderzijds het willoos volgen. In het oude Griekenland vertelt een mythe over de Godin Clytie die door de zonnegod Apollo werd afgewezen. Zij veranderde toen in een zonnebloem. Sindsdien volgt zij met haar bloemenhoofd zijn baan aan de hemel. In China staat de zonnebloem symbool voor een lang leven. 

De lotus – staat symbool voor de verbinding van hemel en aarde, de verbinding tussen spiritualiteit en het aardse bestaan. Op de afbeelding heeft de lotus vooral een dragende, omhullende functie. Zij is als de kelk in het bekken van de engelfiguur. 

De witte vogels – stijgen hier op. Dit zien we vaak bij huwelijken, waarbij witte duiven worden losgelaten als teken van liefde en zuiverheid. Zo stijgen deze vogels naar de hemel als aspiratie van het hogere en zij vormen een verbinding met het zielsaspect. In het christendom bracht een duif een olijftak naar Noachs ark, als een symbool van vrede tussen God en de mensheid. De katharen en ook de graalridders hadden als embleem van zuiverheid de witte duif. 

Overvloed van de schepping – Als de hoorn van overvloed is de rijkdom van de volle zomer op de afbeelding terug te vinden. De zegeningen en overvloed op deze kaart zijn van een materiele en een spirituele orde. Als we een vergelijking trekken met de archetypische symbolen van de tarot van White, dan geven de kaarten van de keizerin en die van de ster gezamenlijk dezelfde soort energie als op deze orakelkaart. Op de tarotkaart van de keizerin lijkt zij zwanger en zit zij in een tuin vol zomerse rijkdommen. Zij straalt onder andere charisma uit, maar ook materiele welvaart en vruchtbaarheid. De tarotkaart van de ster daarentegen symboliseert veel meer de spirituele kant met daarbij vertrouwen, geestelijke liefde en vernieuwing.