Engeland Vakantieland 2007 – Cornwall dag 7 – Maandag 10 september 2007

De ‘noordkust’ van Cornwall hebben we nog niet echt ‘gedaan’ dus het plan is om vandaag van St Yves, richting Newquay te rijden. Vlakbij St Yves maken we een stop bij Chysauster, waar an anceint village van 2000 jaar oud ligt. Het zijn restanten van acht ‘stone-walled home steads’! Na een enorme klim over een akelig pad is het uitzicht schitterend maar mijn benen zijn het er vandaag weer eens helemaal niet mee eens. 

We rijden door naar St. Ives, wat bekend staat als de ‘Engelse riviera’. Het plaatsje ligt aan de baai die helaas vanwege het eb getijde droog staat. We parkeren ‘boven’ (voor vier (!!!) pond) en rijden als haringen in een ton met een pendelbusje naar beneden. Het is er zó druk, zó afgeladen vol, dat er van échte charme geen sprake meer is. Scheveningen op een top dag is er niets bij! En, het lijkt wel alsof elke bejaarde uit Groot Brittannië, hier met een rollator rondschuifelt! Het mag dan volgens iedereen een zeer pittoresk plaatsje zijn: ik vind er niet veel aan! We strompelen weer terug richting de pendelbus en ik ben blij als we weer boven zijn, waar gelukkig en fris windje staat, wat heel prettig is na als een sardientje in zo’n vieze bus gezeten te hebben). 

Het is eb, vandaar dat het lijkt of de bootjes op het droge liggen: heel apart!

Het lijkt hier dus niet zo druk, maar het tegendeel was het geval.

We besluiten verder te rijden, richting Newquay, maar stuiten totaal onverwacht op een national trust park aan de kust van St Ives Bay: Godrevy! Even ben ik bang dat er weer een énorme wandeling aan zit te komen, maar niets is minder waar. Na betaling van 3 pond parkeergeld krijgen we te horen dat we met de auto verder kunnen rijden! Na een kwart mijl zien we de kust en mijn hart slaat even over:

DIT is de kust waarvoor ik naar Cornwall ben gekomen.

DIT is het uitzicht waar ik al lang geleden door foto’s op internet verliefd op ben geworden.

En behalve een parkeerterrein, boven op de klif, zijn hier dus géén toeristische kraampjes, geen gebouwen, Nee, niets van dit alles, Men zit heerlijk verspreid boven op de kliffen of beneden op het strand. De oceaan heeft overal een ander gezicht. Kalm aan de ene kant van de rotsen in het water en woest aan de andere kant. 

En zien jullie dus hoe rustig het hier is? Ongelooflijk, maar een paar kilometer, eh mijl, van het drukke St. Ives!

Het hondenkleed uit de auto komt goed van pas en ik lig in no time in het zonnetje boven op de klif en geniet van het mooiste geluid van de wereld: de oceaan! Newquay zal tot morgen moeten wachten want ik wil hier zo lang mogelijk blijven. Rond 17.00 uur rijden we terug naar het hotel in Truro, waar een vroeg diner en een early night ineens heel aantrekkelijk zijn. 

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6 – Dag 7 – Dag 8Dag 9Dag 10

 ]]>

Bron©Loes Raaphorst 09/2007