Eostre

Mythologie

De Germaanse godin van vruchtbaarheid, landbouw en lente, Eostre of Eastre, werd vereerd met het ritueel ontsteken van vuren bij zonsopgang, ter bescherming van de gewassen. Ze symboliseert lente, nieuwe groei en wedergeboorte. Toen de godin eens op zich liet wachten, vond een klein meisje een vogel die bijna stierf van de kou en ze wendde zich tot Eostre om hulp. 

Er verscheen een regenboog en daarover kwam Eostre aangelopen, gekleed in haar rode gewaad van warm, stralend zonlicht dat de sneeuw deed smelten. De lente kwam. Omdat de vogel niet meer te redden was, veranderde Eostre hem in een sneeuwhaas, die vervolgens regenboogeieren bracht. Als de sneeuwhaas in de bossen verschijnt, zo vertelde Eostre aan het meisje, is dat het eerste teken van de lente.

Betekenis

Eostre komt ja haar lenteboodschap van persoonlijke groei brengen. Het is tijd dat je je openstelt voor dingen in je leven die groei, ontwikkeling en evolutie mogelijk maken. Is er een cursus of een workshop die je eigenlijk wel zou willen volgen? Doe het nu! Is er iets nieuws dat je wilt opnemen in je leven? Laat het nu binnen! Heb je net een periode van stagnatie en lethargie doorgemaakt waarin niets scheen te gebeuren? Zet het van je af! Het is nu tijd voor groei. Eostre zegt dat je heelheid wordt gevoed als je je openstelt voor ervaringen, risico’s en gebeurtenissen die flexibiliteit van je verlangen. Door je op te rekken groei je.

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in terwijl je tot zes telt, hou je adem dan zes tellen vast, en adem in zes tellen weer uit. Doe dit driemaal. Je lichaam zal doortrokken raken van een prettig, ontspannen gevoel. Kies nu een plant. Het kan een bestaande zijn of één die je je voorstelt, een gekweekte of een wilde plant. 

Jij bent het zaad ervan, en je bent net in de grond gestopt door mensenhanden, dierenpootjes of een zucht van de wind. Je hebt geslapen, als was je schijndood, tot de omstandigheden geschikt waren om je groeicyclus te beginnen. Nu moet je wakker worden en gaan groeien. Je tintelt en trilt terwijl je uitdijt. Die beweging maakt dat je zachtjes uit je schil barst. Je kunt nu gaan opnemen wat je nodig hebt voor je groei.

Je drinkt vocht van de aarde en neemt alles op wat voedzaam voor je is. Je neemt alleen wat je echt nodig hebt, en je weet wat je nodig hebt. Eerst vorm je je wortels. Ze trekken diep de aarde in, om jou te verankeren en ook om te zoeken naar voedsel voor jou, zodat je verder kunt groeien. Nu begin je omhoog te groeien, naar het licht en de warmte van de zon en je stuwt je eerste groene blaadjes omhoog.

Het zonlicht en haar warmte trekken je omhoog en naar buiten. De aarde geeft je nog meer water en voedingsstoffen, en je vormt nog meer blaadjes en diepere wortels. Zolang je omgeving je blijft voeden, blijven jullie samen de slingerende dans dansen van opnemen en uitdijen, inademen en uitademen, terwijl jij je ontvouwt en precies degene wordt die je bent.

Hou dat gevoel vast, voel of stel je voor hoe je inademt – je neemt op wat je nodig hebt – en uitademt – je groeit en dijt uit – zolang je wilt. Adem nu diep in en adem langzaam weer uit, waarbij je terugkeert in je lichaam. Open als je zover bent je ogen. Welkom terug!