Erin Bronkovich – a true story

Julia Roberts, stond er in de gids. Ideaal voor een avondje ontspannen TV kijken. Alhoewel, dit beslist niet de romantisch Julia is die wij zo goed kennen van films als Nothing Hill, My Best Friends Wedding en Pretty Woman. Sterker nog het is het waargebeurde verhaal van een juridisch medewerkster die de grootste schadeclaim ooit, in de Verenigde Staten aanhangig maakt. 

Maar Julia zou Julia niet zijn als er niet de nodige komische momenten in zouden zitten. Het is heel verademend om de eeuwig aardige Roberts ineens de meest grove taal uit te horen slaan en de manier waarop zij haar baas terecht wijst na een welgemeend kledingsadvies van zijn kant is kostelijk! Heel handig maakt Julia als Erin gebruik van haar uiterlijk zonder te vervallen in banaliteiten. De langharige motorrijder bewijst maar weer eens dat vooroordelen niet altijd uitkomen. De echte Erin Brockovich, die overigens nog even door het beeld loopt als een hamburgerserveerster, mag zich gevleid voelen door de manier waarop ze wordt geportretteerd. Roberts maakt haar charmant, doortastend, grappig en betrokken, maar tegelijkertijd is ze ook egocentrisch en onzeker genoeg om niet helemaal heilig te hoeven worden verklaard.

Het verhaal wordt goed uitgewerkt, zonder al te sentimenteel te zijn. De titelheldin is een gescheiden moeder van drie kinderen, die nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen. Haar magere financiële reserves raken compleet uitgeput door de hoge medische kosten na een auto-ongeluk. Als ze uiteindelijk toch een baantje bemachtigt op een advocatenkantoor stuit ze op een geschil tussen een cliënt en een ziektekostenverzekeraar, waarachter een heus milieuschandaal schuil blijkt te gaan. Door haar vasthoudendheid onthult amateur speurneus Erin hoe een groot chemieconcern het grondwater rond een fabriek vervuild heeft met zware metalen, waardoor praktisch alle zeshonderd omwonenden getroffen zijn door terminale ziekten, erfelijke afwijkingen en andere ernstige gezondheidsklachten. Het is het begin van een historische rechtszaak, die leidde tot een ongekend hoge uitkering van smartengeld. 

Om haar doel te bereiken gooit Roberts alle wapens in de strijd, waarbij hoofdrollen zijn weggelegd voor haar rappe tongriem, een stralende glimlach en de wonderbra, in de jaren tachtig een onmisbaar kledingstuk voor de Amerikaanse vrouw. Vooral de scènes waarin ze haar baas overtuigt van de noodzaak van hun strijd voor de goede zaak, zijn ijzersterk, mede door het goede tegenspel van Albert Finney. De ervaren Britse acteur zet overtuigend een oudere, gedesillusioneerde advocaat neer die zich door Erin laat overhalen om zijn praktijk, en daarmee zijn oudedagsvoorziening, op het spel te zetten voor een hoger doel.
Cast: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart onder regie van Steven Soderbergh (2000, 136 minuten)

 Erin Brockovich
Erin Brockovich
Valente Rodriguez
bol.com Partner