Eurynome

Mythologie

Eurynome, of ‘alom dolend’, is de grote godin van alle dingen van de Pelasgen (de voor-Helleense volken van Griekenland). Ze scheidde de hemel van de zee en schiep al dansend op de golven de noordenwind. De noordenwind werd wellustig, dus nam zij hem in haar handen en vormde hem tot een slang die ze Ophion noemde. 

Eurynome bedreef de liefde met Ophion en nam daarna de gedaante van een duif aan om het kosmisch ei te leggen waaruit de hele schepping zou voortkomen. Ophion, die onvrede had met het feit dat hij door Eurynome was geschapen en vervolgens met haar schiep, pochte dat hij de opperschepper was. Eurynome sloeg zijn tanden eruit en verbande hem.

Betekenis

Eurynome danst je leven binnen om te vertellen dat het tijd is voor extase. Extase in al zijn rijkheid, uitbundigheid en verrukking. Hoe bereik je de extase, die verrijkende, intens vrolijke staat? Dat kan in de eerste plaats door de gewonde delen van jezelf te helen. Die nemen emotionele ruimte in. Zodra ze genezen zijn, komt die ruimte vrij voor extase. Hoe meer ruimte je vanbinnen hebt, hoe meer plaats je hebt voor extase. 

Je kunt extase ook bereiken door je ervoor open te stellen. Door hem toe te laten, te voelen en ervan te genieten. Voor degenen onder ons die in hun leven maar weinig vreugde hebben gekend, zal het bewust besluit om de extase te verleiden en binnen te lokken zeker tot resultaat leiden. Eurynome zegt dat als je kiest voor de dans met de extase, het leven je uitdaagt met kansen om die dans mogelijk te maken. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en doe je ogen dicht. Adem diep in en adem langzaam uit. Kies een deel van je lichaam waarin je diep wilt ademen, en doe dat ook. Concentreer je op dat ene deel, hou dan je adem in en voel vijf tellen lang een licht kloppen in dat deel van jezelf. Adem langzaam uit en voel of zie hoe je lichaam tot stof verkruimelt terwijl dat ene deel intact blijft. Haal nu diep adem en laat bij het uitademen dat bewuste lichaamsdeel tot stof vergaan.

Visualiseer of voel de opening van een grot. Het kan een bestaande grot zijn of een die je je voorstelt. Adem diep in en zie jezelf bij het uitademen voor die grot staan. Voel aan de buitenwand van de grot. Snuif zijn geur op. Stap nu naar binnen. De grot heeft de omvang en de temperatuur waarbij jij je precies prettig voelt. Ga naar de achterzijde van de grot die versmalt tot een aflopende tunnel en ga naar beneden, steeds dieper en dieper en dieper. Almaar naar beneden, waarbij je je steeds meer ontspannen, steeds prettiger voelt tot je aan het eind van de tunnel een licht ziet. Het is een zwak, bleek licht en je stapt erdoor naar buiten. Je bevindt je nu in de oerchaos. Niks is nog gedifferentieerd, alles kolkt en kookt.

Je roept Eurynome en ze duikt naast je op. Ze nodigt je uit voor haar extatische dans. Adem tot diep in je hart en stel het open voor alle ervaringen waar je behoefte aan hebt. Haal nog eens diep adem en vul je longen met kracht en energie. Eurynome is gaan dansen en de aanblik daarvan en het gevoel dat je erbij krijgt, vervullen je met zoveel vreugde dat je je gesterkt en geïnspireerd voelt om zelf te gaan dansen. (Nu kun je muziek opzetten en gaan dansen of je kunt doorgaan alsof je op reis bent.)

Het dansen vervult je van vreugde. Het genot om te bewegen, om zo compleet in je lichaam te zijn, maakt je vrolijk. Het plezier zwelt aan naarmate je meer beweegt, naarmate je je meer uitdrukt via je dans tot je een trillende energie voelt zoemen in je hart. Dat zoemen verspreidt zich door je hele lichaam, je hart opent zich voor de extase en je voelt hoe je cellen ontploffen. 

Het dansen geeft je een stimulerend, lyrisch en extatisch gevoel. De grenzen van je lichaam lossen op, je wezen dijt uit tot je je één met alles voelt, met alles wat er is, was en ooit zal zijn. Je danst en de kolkende kokende chaos splitst zich in water en lucht. Je danst op de golven in een staat van compleet geluk.

Blijf dansen, vervuld van vreugde, genot en extase. Blijf dansen tot je je vervuld voelt en klaar bent om terug te komen. Bedank Eurynome en ga terug naar de grot. Nu ga je naar boven, steeds hoger en je voelt je geheel verkwikt; hoger en hoger en je voelt je herboren, getransformeerd en bruisend van leven. Je komt terug in de grot en stapt eruit. Buiten haal je diep adem en je keert bij het uitademen terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en doe je ogen open. Welkom terug!