Fallen – een bovennatuurlijke Denzel Washington 

In deze thriller kruipt Denzel Washington in de huid van rechercheur John Hobbes, die samenwoont met zijn broer en diens zoontje. Vanuit Hobbes’ personage wordt de kijker een verhaal verteld, waaruit de mysterieuze openingsscène duidelijk moet worden. 

Het begint allemaal met het sterven van killer Edgar Reese (Elias Koteas), die voor zijn dood nog net het nummertje Time Is On My Side van de Rolling Stones uitkraamt. Na diens executie gaat het politieleven weer z’n gewone gangetje, Hobbes bestrijdt wederom het kwaad met zijn partner Jonesy (John Goodman). 

Het duo stuit echter op een kopieerder, die Reese’s stijl deels overneemt en zelfs verwijst naar het laatste gesprek tussen Reese en Hobbes. Als opeens om heen heen verschillende mensen Time is on my Side fluiten, komt Hobbes erachter dat hij met een demon te maken heeft die door aanraking kan wisselen van lichaam. 

Als Hobbes iemand vermoord die was bezeten door Reese moet hij zijn onschuld bewijzen en ook nog proberen Reese te verslaan, maar dit is erg lastig, want hoe versla je iemand die iedereen kan zijn? Wanneer Hobbes na onderzoek voor verdere info ten rade gaat bij theologe Gretta Milano (Embeth Davidtz), voelt hij zich meer en meer tot het occulte aangetrokken. Hij komt erachter dat een donkere geest Azazel achter hem aanzit, die bovendien bij momenten een oud-Syrische taal brabbelt. 

Stelselmatig ontdekt Hobbes dat Azazel zich begeeft onder mensen rondom hem, waardoor hij het tijd vindt om in te grijpen. Hij wil afrekenen met een haast ontelbare jaren oude mythe, die een donkere kracht verspreidt. Time is on my Side verschijnt te pas en te onpas door de film en vergemakkelijkt de oplossing van het verhaal, wat overigens toch nog onverwacht afloopt. 

Al bij al moet ik bekennen dat ik deze film nu voor de tweede maal gezien heb, in dit geval dus niet een goed teken, daar ik toch heel veel vergeten was. De afloop van het verhaal voldoet echter niet aan mijn verwachting. 

Cast: Denzel Washington, John Goodman, Donald Sutherland, Embeth Davidtz, James Gandolfini onder regie van Gregory Hoblit (1998, 119 minuten)

bol.com Partner