Fibromyalgie – het ei van Columbus – de Infrarooddeken!

Volgens de website van het Reumafond is fibromyalgie een vorm van Reuma en wordt ook wel weke delen reuma genoemd. De pijn zit vooral in de spieren en het bindweefsel, te vergelijken met spierpijn tijdens een zware griep. Met dit verschil dat een fibro patiënt dit altijd voelt, samen met extreme vermoeidheid.

Sinds er twee jaar geleden bij mijzelf fibromyalgie is vastgesteld ben ik uiteraard op zoek gegaan naar allerlei mogelijke ‘oplossingen’ en ‘middeltjes’ om te kwaal een beetje draaglijk te houden. Dus slik ik Glucosamine en Visolie capsules, sta ik regelmatig op mijn trilplaat, ben ik voortdurend met m’n kersenpittenzak in de weer en probeer ik toch zo veel mogelijk in beweging te blijven.

Onlangs werd ik benaderd om reclame te maken voor een klein bedrijfje welke een ‘infrarooddeken’ op de markt brengt. Nu ben ik zeer kritisch en beslist niet lichtgelovig, dus wilde ik dit eerst zelf wel eens even ‘uitproberen’. De deal was snel gemaakt; reclame maken, mits ik tevreden zou zijn over de werking van de deken. Dus lag ik afgelopen week voor het eerst van mijn leven in een ‘infrarooddeken’.

Eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat ik nog nooit in een echte sauna ben geweest, laat staan een infrarode sauna. Navraag bij mensen die hier wel ervaring mee hebben had mij al verteld dat de werking van een infrarode sauna een aantal uren nadien nog voelbaar is. Ik was dus heel benieuwd of een ‘deken’ ook zo’n effect zou kunnen hebben…

De gebruiksaanwijzing is heel duidelijk én simpel. De deken lijkt op een ‘slaapzak’ maar dan in plaats van een rits, klittenband. Tijd én temperatuur zijn afzonderlijk in te stellen naar ieders persoonlijke voorkeur. Ik heb de eerste keer voor 40 graden en 30 minuten gekozen.

Even voorverwarmen en daar gleed ik dus voor het eerst in de infrarooddeken. Het was heerlijk! Ik voelde me werkelijk zo tevreden als een Poe eh Loesje voor de kachel!

Veel te kort naar mijn zin hoorde ik de zoemer en zat mijn tijd er al weer op. Maar, haha, het grote voordeel was wel, dat mijn bed, waar ik de deken bovenop had gelegd, nu ook heerlijk warm was, en ik dus in no time in dromenland was! Heerlijk uitgerust werd ik even later wakker, en voor het eerst in járen kwam ik niet stijf mijn bed uit! Ik hoefde niet bij te komen, te rekken en te strekken, maar kon vrijwel meteen met mijn werk beginnen.

De tweede keer heb ik gekozen voor 42 graden en 40 minuten, wat ook de ‘normale’ stand van de infrarooddeken is. Dit bleek voor mij nét iets te warm én nét iets te lang. Na een half uur heb ik hem toen uitgezet en ben nog even onder m’n dekbedje gedoken. In de gebruiksaanwijzing staat dit overigens ook heel duidelijk dat de temperatuur voor ieder heel persoonlijk is.

Al bij al kan ik nu concluderen dat de infrarooddeken werkelijk ideaal is voor fibropatiënten, met name omdat je er je huis niet voor uit hoeft, het veel goedkoper is dan de aanschaf van een echte infrarode sauna en zelfs goedkoper dan een aantal bezoeken aan een saunacentrum.

Petra Luyben, zelf jarenlang geplaagd door spierpijnen, vermoeidheid, rugklachten en depressies, heeft per toeval deze infrarooddeken ‘ontdekt’ en na een jaar er zelf met heel veel succes gebruik van gemaakt te hebben, is zij nu zover dat zij haar eigen bedrijfje aan het opstarten is.

De infrarooddeken is een speciaal ontworpen deken om de effecten van een infrarode sauna ook thuis te kunnen ervaren. Door middel van klittenband is deze deken snel tot een soort van slaapzak te vormen. De diepwerkende infrarode warmte van de deken heeft een weldadige en ontspannende invloed op het gehele lichaam, met name spieren, pezen en gewrichten. Denk aan de bekende toepassing van de infrarode lamp van vroeger bij  pijnlijke spieren van de schouder en rug!

Uit onderzoek verricht door Medisch Spectrum Twente en Saxion Hogeschool te Enschede blijkt dat bij patiënten met reumatoïde artritis en Bechterewpatiënten na gebruik van kortgolvige infrarood de pijn en stijfheid met 40 tot 50% te zijn verminderd. Ook kunnen mensen met fibromyalgie baat hebben bij gebruik van onze infrarooddeken.

De infrarooddeken kan door iedereen worden gebruikt: man en vrouw, kind of oude van dagen. De positieve werking wordt door iedereen ervaren. De infrarooddeken is simpel te bedienen en erg praktisch in gebruik:

 • Neemt weinig ruimte in beslag

 • Is gemakkelijk mee te nemen en kan overal gebruikt worden

 • Eenvoudig te reinigen

 • Zuinig in gebruik (150W )

 • 1 jaar garantie

 • CE gecertificeerd voor Europa

 • Temperatuur instelbaar tussen 30 en 60 graden Celsius

 • Gebruiksduur instelbaar tussen 1 en 90 minuten

Productinformatie

De directe warmte van de deken zorgt voor een diepwerkende ontspannende ervaring voor de spieren. De infrarooddeken heeft een positieve uitwerking op het gehele lichaam voor jong en oud! Hierbij een opsomming van de vele positieve effecten op ons lichaam:

 • Helpt voor soepele spieren

 • Bevordert de afvoer van afvalstoffen uit ons lichaam 

 • Bevordert de ontspanning

 • Stimuleert de vetverbranding

 • Bevordert de werking van het immuunsysteem

 • Bevordert soepele gewrichten

 • Ondersteunt het herstel van de lichaamscellen

 • Bevordert een goede nierfunctie

 • Bevordert een goede huidfunctie

 • Bevordert een goede nachtrust

Een regelmatig gebruik van onze infrarooddeken bevordert de spierwerking en bloeddoorstroming waardoor we de druk van het dagelijkse leven weer goed aan kunnen. Het liggen in de zak is aangenaam en ontspannend.

De infrarooddeken heeft een rustgevend en ontspannend effect op het lichaam. Hieronder een overzicht van positieve effecten van ontspanning op ons lichaam: Orgaansysteem Effect van Ontspanning Cardiovasculair (hart en bloedvaten) Verlaging van de hartfrequentie
Verlaging van de bloeddruk (indien hoog)
Herverdeling van de doorbloeding Cerebraal (hersenschors) Toename van alfa-pieken
Synchronisatie van hemisferen Biochemisch (in bloed) Afname adrenalineproductie (!)
Afname melkzuur zout
Toename serotonine
Afname cholesterolspiegel Metabolisme Afname zuurstofverbruik Myogeen (spieren) Afname van spierspanning Psychogeen Verlichting van pijn
Grotere lichaamsbeheersing
Toename reactievermogen
Toename concentratievermogen
Afname van angst
Gevoel meer energie te hebben
Toename van welbevinden

 ]]>

Bron©Loes Raaphorst 12/2007